-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 15

Lenkijos nacionalistai lietuvių kvietimą draugauti atmetė

Lenkijos nacionalistų ir patriotų organizacijos atmetė Lietuvos Tautinio jaunimo sąjungos kvietimą atvykti į Lietuvą paminėti Žalgirio mūšio metinių. Su lenkų nacionalistais glaudžius santykius palaikantis baltarusis Ivanas teigė, kad kvietimą lenkai atmetė dėl pastaruoju metu pablogėjusių Lietuvos ir Lenkijos santykių bei dažnų antilenkiškų akcijų Lietuvoje.
Akcijos akimirka
Akcijos akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Apgailestauju, kad Lenkijos nacionalistinių organizacijų vadovai negalėjo atvykti, nes tarp lenkų ir lietuvių įsivyravo priešiškumas, abi šalys pila ugnį į laužą nacionalistinėmis akcijomis, tačiau visa tai turi likti praeityje, o ateityje reikia bendradarbiauti prieš pastangas apskritai suvienyti visas tautas“, – sakė jis, pažadėdamas Lenkijos nacionalistus informuoti apie susitikimo Vilniuje pasiektus rezultatus.

Kad lenkai pasirinko atmetimo kelią, itin apgailestauja Lietuvos Tautinio jaunimo sąjungos pirmininkas Julius Panka, sekmadienį vykstančio kelių tautų nacionalistų kongreso organizatorius.

„Mes neturime jokio priešiškumo, jokio nusistatymo nei prieš lenkų tautą, nei prieš lenkų nacionalistus, nei prieš Lenkijos valstybę. Iš tikrųjų, manau, kad tie nesusipratimai yra naudingi sisteminiams tiek Lenkijos, tiek Lietuvos politikams, todėl mūsų iniciatyva buvo sušaukti susitarimą, kad į tuos skaudžius klausimus pažvelgtume drąsiai, atvirai ir vieni su kitais pabendrautume“, – sakė Tautinio jaunimo sąjungos vadovas.

J.Pankos nuomone, Lenkijos spaudoje yra daug melo apie Lietuvos nacionalistus ir itin neigiamai cituojamas jis pats, pasakęs, kad Lenkija turėtų išvežti Juzefo Pilsudskio širdį iš Vilniaus į Varšuvą.

„Mes neturime jokio nusiteikimo prieš lenkų tautą. Mes sutiktume, kad Antano Baranausko palaikus jie parvežtų į Anykščius, jei ten važiuodami lietuviai imtų sakyti, kad tai – jų žemė. Problema yra ne J.Pilsudskio asmuo, o tai, kad ten važiuojantys šovinistai pasidarė kažkokią pamaldų vietą, kur sako, kad čia mūsų žemė, čia mūsų vado širdis“, – pabrėžia jis.

J.Panka sako, kad skirtingų tautų nacionalistų susivienijimas yra galimas, nes tikras nacionalistas myli savo šalį ir gerbia kitas, o ne žemina.

Tikras nacionalistas myli savo šalį ir gerbia kitas, o ne žemina.

Į Lietuvą sekmadienį Lietuvos tautinio jaunimo sąjungos kvietimu atvyko Baltarusijos ir Rusijos nacionalistai. Jie aplankė Trakus, iškėlė vėliavas Katedros aikštėje, o popiet ketina priimti bendrą rezoliuciją dėl kovos su globalizmu.

„Kiekvienas savo tautos patriotas turi būti draugas su kitos šalies patriotu – jie neturi būti priešai. Tam, kas juos daro priešais, turi būti skelbiamas negailestingas karas. Svetimose valstybėse gyvenančios tautinės mažumos privalo visiškai įsilieti į savo gyvenamą valstybę, tapti lojalia jai bendruomene, gerbti vietinius įstatymus“, – skelbiama nacionalistų rezoliucijoje.

Į Vilnių atvykęs Rusijos organizacijos „Volnica“ atstovas Aleksandras tikino, kad jo organizacija yra daugiau socialistinė, nei nacionalistinė.

„Tai Rusijos socialistų organizacija, mes ne politinė organizacija, o daugiau paramos organizacija, turime fondus, tačiau pastaruoju metu Rusijoje padėtis tokia, kad neišvengiame ir politikos. Mes bendradarbiaujame su Rusijos nacionalistais ir anarchistais stodami prieš carą Vladimirą Vladiromičių (V.Putiną – red. past.)“, – sakė jis.

Jis pritarė, kad J.Pankos reklamuojama tam tikro „nacionalistų internacionalo“ idėja yra paradoksali ir sunkiai įgyvendinama. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius