-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 11

Lenkijos nepriklausomybės dienos minėjimas Vilniuje: gali būti ir kitaip

Vilniaus bare „Paviljonas“ praėjusį penktadienį liejosi džiazas ir elektroninis folkloras, skambėjo palinkėjimai ir tostai 101-ojo Lenkijos gimtadienio proga. Lenkų diskusijų klubo (Polski Klub Dyskusyjny – PKD) inicijuoti neformalūs, pilni geros nuotaikos ir juoko Lietuvos bei Lenkijos Nepriklausomybės dienų minėjimai jau tapo gražia tradicija.
Lenkų diskusijų klubas šventė Lenkijos Nepriklausomybės metines
Lenkų diskusijų klubas šventė Lenkijos Nepriklausomybės metines / zw.lt

Šiųmetės šventės akcentu tapo ne tik klubo penkmetis, bet ir Liublino unijos 450-metis, simboliškai sujungęs abi tautas bei valstybes. Kaip teigė Lenkų diskusijų klubo pirmininkė Alina Obolevič, turtinga praeitis – tai atspirtis siekiant stipresnių ir glaudesnių tarpusavio santykių.

Šia proga buvo pagerbti visuomenės, kultūros ir mokslo veikėjai, kurie savo užsispyrimu bei veikla reikšmingai prisidėjo prie gerėjančių lietuvių ir lenkų santykių ir – kas ne mažiau svarbu – stereotipų laužymo.

Vienas jų – dienraščio „Rzeczpospolita“ užsienio naujienų redaktorius, žymus publicistas Jerzy Haszczyńskis, 25 metus nušviečiantis svarbiausias Lietuvos realijas. Įdomu tai, kad 1994-1996 metais J.Haszczyński ėjo redaktoriaus pavaduotojo pareigas legendiniame savaitraštyje „Słowo Wileńskie“, išugdžiusiame ne vieną dabartinio Lietuvos lenkų elito atstovą.

Paklaustas apie Lietuvos lenkų vaidmenį Lietuvos ir Lenkijos santykiuose, svečias minėjo, kad nors tarpininkai nėra būtina tarptautinių santykių sąlyga, gerėjanti Lietuvos lenkų padėtis neabejotinai sustiprintų dvišalį bendradarbiavimą.

Tuo tarpu istorijos profesorius Alfredas Bumblauskas buvo įvertintas už tai, kad išstūmė lietuvių ir lenkų santykius iš ideologijos bei stereotipų erdvės ir leido į juos pažvelgti racionaliai, moksliškai. Paklaustas apie išskirtinį žemaičių vaidmenį dvišaliuose santykiuose, profesorius prisiminė Gabrielių Narutavičių, Telšių katedroje krikštytą Žemaitijos bajorą ir pirmąjį Lenkijos prezidentą.

zw.lt/Alfredas Bumblauskas
zw.lt/Alfredas Bumblauskas

Padėką gavo ir Europos žmogaus teisių fondo teisininkė, Švedijos ambasados Lietuvoje įsteigto Žmogaus teisių apdovanojimo laureatė, visuomenės veikėja Evelina Dobrovolska. E.Dobrovolska ryžtingai gina žmogaus teisę pačiam apibrėžti savo tapatybę, taip pat teisę į originalią asmenvardžių rašybą.

zw.lt/Lenkų diskusijų klubas šventė Lenkijos Nepriklausomybės metines
zw.lt/Lenkų diskusijų klubas šventė Lenkijos Nepriklausomybės metines

Už ilgametę draugystę, paramą ir įkvėpimą klubas padėkojo ekonomistui, sociologui, socialinių mokslų habilituotam daktarui, Lietuvos socialinių tyrimų centro Darbo rinkos instituto vadovui Boguslavui Gruževskiui. Kalbėdamas apie tarpetininius, tarpkultūrinius santykius bei konfliktus, profesorius pabrėžė būtinybę suvokti, kad tautybė, išsilavinimas bei titulai yra išoriniai dalykai, kurių turėtume išmokti atsikratyti vardan vidinių vertybių. Daugelį problemų, anot jo, nesunkiai išspręstume, jeigu į kitą pirmiausiai žiūrėtume kaip į žmogų. Jis taip pat atkreipė dėmesį į politikų atsakomybę. Labai dažnai konfliktus skatina patys politikai.

zw.lt/Boguslavas Gruževskis
zw.lt/Boguslavas Gruževskis

Žinomas žurnalistas, publicistas ir signataras Rimvydas Valatka buvo apdovanotas už atvirą kalbėjimą apie lietuvių ir lenkų santykius net tada, kai tai nebuvo populiaru, už lietuvių ir lenkų bendrystės bei originalios asmenvardžių rašybos palaikymą. Žurnalistas juokavo, kad Instagram paskyroje #wilno grotažymę naudoja gal net labiau iš egoistinių paskatų, nes nori pasiekti dešimteriopai didesnę auditoriją.

Tikra dovana vakaro svečiams tapo ryškūs ir užburiantys atlikėjai – džiazo dainininkė Elżbieta Oleszkiewicz (dar žinoma kaip Elizabeth Olshey) bei šiuolaikiškai atliekantys liaudies kūrybą „Folk Vibes“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius