-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 07

Lenkijos prokurorai pareiškė kaltinimus Lietuvos lenkų sąjungos sekretoriui

Vienam iš Lietuvos lenkų sąjungos (LLS) vadovų, sekretoriui Pavelui Stefanovičiui Lenkijos prokurorai pareiškė kaltinimus. Neoficialiais portalo zw.lt duomenimis, P.Stefanovičius prieš kelias dienas kaimyninės šalies teritorijoje buvo sulaikytas, nuvežtas į Varšuvą apklausai, o vėliau paleistas. Tuo tarpu LLS vadovas Michalas Mackevičius pas prokurorus taip ir nenuvyko, nors buvo kviestas dukart.
Pavelas Stefanovičius (vidury) ir Michalas Mackevičius
Lietuvos lenkų protesto akcija / zw.lt nuotr.

Varšuvos prokuratūra šiuo metu atlieka tyrimą dėl galimai netinkamos finansinės Lenkijos dotacijų apskaitos. M.Mackevičius ir P.Stefanovičius įtariami klastoję faktūras. Kaip rašo zw.lt, už tai gali grėsti laisvės atėmimas nuo 6 mėnesių iki 8 metų.

„Varšuvos apylinkės prokuratūra vykdo tyrimą pagal gautą fondo „Pagalbą lenkams Rytuose“ pranešimą dėl netinkamos finansinių dotacijų, skirtų LLS laikraščio „Nasza Gazeta“ leidybai, apskaitos. Tyrimo metu prokuroras nusprendė pateikti Michalui M., LLS vadovui, ir Pavelui S., LLS sekretoriui, kaltinimus dėl veikos pagal du Baudžiamojo kodekso punktus. Už šias veikas gali grėsti laisvės atėmimo bausmė nuo 6 mėnesių iki 8 metų. Iki šiol pranešimas apie ketinamus kelti kaltinimus yra pateiktas tik Pavelui S. Michalo M. apklausos laikas buvo numatytas du kartus. Apklausa neįvyko, nes jis neatvyko, nepateikdamas pateisinamos priežasties“, – zw.lt pranešė prokurorė Izabela Dołgań–Szymańska.

Prokurorė taip pat teigė, kad dėl M.Mackevičiaus imtasi teisinių procedūrų, tačiau kokios jos – neatskleidė.

Pats M.Mackevičius 15min yra sakęs, kad neketina važiuoti į Varšuvos prokuratūrą apklausai. Esą jis yra Lietuvos pilietis, Lietuvos Seimo narys, tad Lenkijos teisėsaugai teks laikytis numatytų teisinių procedūrų. Jis taip pat prisipažino pastaruoju metu į Lenkiją nevykstantis, bet esą todėl, kad neturįs ten reikalų.

Kaip 15min jau rašė, gegužės pabaigoje Lenkijos fondas „Pagalba lenkams Rytuose“ išsakė įtarimus, kad Lietuvos lenkų sąjungos valdyba netinkamai panaudojo laikraščio „Nasza Gazeta“ leidybai skirtus pinigus.

Sumos, pateiktos LLS sąskaitose ir tos, kurias nurodė laikraštį spausdinusi spaustuvė, nesutapo. Fondas pasigedo informacijos, kaip panaudota daugiau nei 127 tūkst. zlotų (apie 30 tūkst. eurų).

Taip pat nesutapo ir nurodytas laikraščio tiražas, kai, tarkim, 2014 metais LLS teigė išleidžianti po 2 tūkst. egzempliorių, tačiau spaustuvė jų atspausdino tik tūkstantį, 2015 metais tas skirtumas buvo dar didesnis – LLS nurodė 3 tūkst. egzempliorių tiražą, spaustuvė – tik tūkstantį, o 2016 metais fondas LLS pateikė duomenis apie išleistus 4 tūkst. egzempliorių, o spaustuvė – vis dar tik tūkstantį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius