-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 22

Lenkijos reformų tėvas Leszekas Balcerowiczius Vilniaus universitete: antikrizinių vaistų, tinkančių visoms šalims, nėra

Pristatydamas buvusį Lenkijos finansų ministrą, VU TSPMI direktorius Ramūnas Vilpišauskas pažymejo, kad žurnalas „The Economist“ Leszeką Balcerowiczių pristatė kaip vieną iš galimų kandidatų į Anglijos centrinio banko vadovo postą.
Leszeko Balcerowicziaus paskaita
Leszeko Balcerowicziaus paskaita / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Anot VU TSPMI direktoriaus, šiandien labiausiai žavi L. Balcerowicziaus gebėjimas įspūdingas teorines žinias pritaikyti praktinėje politikoje.

Pradėdamas savo paskaitą apie euro zonos krizę, L. Balcerowizcius pastebėjo, kad pats žodis krizė dažnai yra vartojamas klaidingai. „Kalbėdami apie dabartinę euro zonos situaciją, negalime teigti, kad visa euro zona atsidūrė krizinėjė situacijoje. 

Tokios valstybės kaip Vokietija ar Estija nėra krizėje. Derėtų išskirti  Šiaurės ir Pietų Europos blokus. Prancūzija, šiuo atveju, įsiterpia tarp šių grupių“, – teigė vienas žymiausių Europos ekonomistų. 

Profesorius išskyrė skirtingas euro zonos valstybes kamuojančių ekonomi nių sunkumų priežastis. Krizės Graikijoje ir Ispanijoje atsirado dėl skirtingų priežasčių, dėl to nereikėtų ieškoti bendro problemų sprendimo visoms krizėje atsidūrusioms šalims.

Pasak buvusio Lenkijos Finansų ministro ir centrinio banko vadovo, tik atskiros nacionalinės iniciatyvos gali įveikti ekonominius sunkus.

Kalbėdamas apie gerovės valstybę, L. Balcerowiczius akcentavo postsovietinei erdvėje vis dar vyraujantį įsitikinimą, kad valstybė turi užimti absoliučiai dominuojančią padėtį.

Šią situaciją ekonomistas apibūdino kaip vis dar egzistuojantį „sovietinio pareigūno mentalitetą“. 

Paklaustas dėl Lietuvą kamuojančios emigracijos, L. Balcerowizcius retoriškai paklausė, ar sovietų okupacijų metu apskritai egzistavo toks reikšinys kaip emigracija. 

Anot L. Balcerowicziaus, reikėtų suprasti, kad laisvoje valstybėje emigracija yra tiesiog neišvengiamas reiškinys.

Renginio pabaigoje L. Balcerowizcius pažymėjo, kad prieš dešimt metų savo ekonomine struktūra Vokietija iš esmės buvo Pietų Europos tipo valstybė, tačiau dėl sėkmingų vidaus reformų šiuo metu ji yra stipriausia euro zonos valstybė.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius