Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 03

Lenkijos spauda: įtikinkime lietuvius, kad Lenkija jiems nekelia grėsmės

Tokia antraštė šeštadienį pasirodė viename pagrindinių Lenkijos dienraščių „Rzeczpospolita“. Jo apžvalgininkas teigia, kad desperatiškas Lietuvos lenkų protestas prieš naująjį Švietimo įstatymą yra skirtas ne tik valdžiai Vilniuje, bet ir Lenkijai.
Naujuoju Švietimo įstatymu nepatenkintų lenkų mitingas prie Prezidentūros
Naujuoju Švietimo įstatymu nepatenkintų lenkų mitingas prie Prezidentūros / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Straipsnyje teigiama, kad Lenkija nuolat prisimena tautiečius Lietuvoje, šiai temai esą skiriama itin daug dėmesio žiniasklaidoje, ji kelia karštas diskusijas. Net nuolat besiginčijantys įvairių Lenkijos politinių partijų atstovai šiuo klausimu turi gana vieningą nuomonę, nors ir ne visada linkę ją viešai išsakyti.

Vis dėlto esą Lenkijos valdžios atstovų spaudimas pakeisti tautinėms mažumoms Lietuvoje nepalankius sprendimus atsako nesulaukia. Tačiau tai, pabrėžia dienraštis, neturėtų tapti priežastimi numoti ranka į šias problemas. Lenkijos valdžia raginama vieningai bandyti įtikinti kolegas lietuvius įgyvendinti permainas, apsispręsti dėl lenkiškų mokyklų finansinės paramos, kad vietos lenkai savo vaikus į jas norėtų leisti vedini ne vien patriotinių jausmų.

Tačiau pagrindinė mintis dienraščio straipsnyje yra ta, kad jokiu būdu negalima bet kokia forma keršyti lietuvių tautiniai mažumai Lenkijoje. Kaip ir negalima Lenkijos bei Lietuvos santykių įspraustų vien tik į tautinių mažumų klausimus. Esą būtina Lietuvos visuomenei pabandyti įrodyti paprastą tezę – Lenkija nei politine, nei kultūrine prasme nekelia pavojaus Lietuvai.

Lenkijos pusė ne kartą bandė įsikišti, bet kartoju – tai ne mes sprendžiame apie Lietuvos įstatymus, – sakė A.Halickis.Lenkijos dienraščio teigimu, rugsėjo 2-ąją į lenkiškas mokyklas Lietuvoje neatėjo net apie 90 proc. moksleivių. Atėjusieji daugiausia buvo pradinių klasių mokiniai. Tačiau mokyklų vadovai pabrėžė, kad streikuoja ne mokyklos, o mokiniai ir jų tėvai.

Lenkijos Seimo Užsienio reikalų komisijos vadovas Andžejus Halickis dienraščiui „Rzeczpospolita“ sakė, kad jie privalo remti tuos, kuriems paramos reikia: lenkiškas mokyklas Lietuvoje, jų mokinius, tėvus ir pedagogus. „Padėti, suteikti įrangos, vadovėlių. O pats Švietimo įstatymas yra Lietuvos vidaus reikalas, juo turi užsiimti Lietuvos valdžia diskutuodama su sunerimusiais lenkų atstovais. Mokyklų streikas yra būdas apsisaugoti nuo įstatymo. Lenkijos pusė ne kartą bandė įsikišti, bet kartoju – tai ne mes sprendžiame apie Lietuvos įstatymus. Galime tik rodyti gero bendradarbiavimo ir lietuviškos tautinės mažumos rėmimo mūsų krašte pavyzdį“, – sakė A.Halickis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius