Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 01

Lenkijos URM ragina Lietuvos valdžią vykdyti konsultacijas su vietos lenkų atstovais

Lenkijos užsienio reikalų ministerija (URM) ketvirtadienį paragino Lietuvos valdžią aktyviau bendrauti su vietos lenkų bendruomene švietimo klausimais.
Lenkijos vėliava
Lenkijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tikimės, kad Lietuvos valdžia bus pasirengusi sustiprinti dialogą su lenkų bendruomenės atstovais“, – sakė Lenkijos URM atstovas spaudai Marcinas Bosackis.

Jis užsiminė, kad Lenkijos URM parengė planą, kaip padėti lenkų mokykloms Lietuvoje, tačiau detaliau to nekomentavo.

Pareigūno teigimu, rugsėjo 16 dieną Rygoje įvyks Lenkijos ir trijų Baltijos šalių premjerų susitikimas, kuriame Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas iškels šį klausimą.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos politikai Lietuvoje kritikuoja naująjį Švietimo įstatymą, pagal kurį dalis dalykų tautinių mažumų mokyklose bus dėstoma lietuviškai ir po kelerių metų bus suvienodintas lietuvių kalbos egzaminas. Analogiškos nuostatos Lenkijoje galioja jau daug metų – čia gyvenantys lietuviai tam tikrus dalykus mokosi lenkiškai ir laiko vienodą lenkų kalbos egzaminą.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį pabrėžė, kad Lietuva sudaro vienas iš geriausių sąlygų pasaulyje tautinėms mažumoms mokytis gimtąja kalba.

Kalbėdama su žurnalistais Molėtuose šalies vadovė pabrėžė, kad Lietuvoje yra daugiau kaip 80 lenkų mažumai skirtų mokyklų, kur galima pradėti ir baigti mokslus lenkų kalba. Tuo metu likusioje Europoje tokių mokyklų yra 40, o Jungtinėse Valstijose, kur gyvena daugiau kaip 1 mln. lenkų, nėra nė vienos tokios mokyklos, sakė prezidentė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius