Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 15

Lenktynėse dėl Panevėžio mero posto – ir naujokai, ir politikos senbuviai

Vis arčiau savivaldos ir tiesioginiai mero rinkimai. Pastaruosiuose rinkimuose į vieną kėdę taikosi net vienuolika panevėžiečių. Vieni jų gerai žinomi, kiti – nelabai. Naujienų portalas jp.lt nusprendė pasidomėti, kuo gi ypatingi kandidatai į Panevėžio merus.
Rinkimai Eišiškėse
Rinkimai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Kandidatų yra vienuolika. Du iš jų atstovauja visuomeniniams rinkimų komitetams, o devyni – partijoms.

Eina su nauju komitetu

Iš visos rinkiminės kampanijos panevėžiečiams geriausiai žinomi du asmenys – Rytis Mykolas Račkauskas ir Povilas Urbšys. Prieš ketverius metus jie abu buvo bendražygiai.

R.M.Račkauskas dalyvavo rinkimuose su visuomeniniu rinkimų komitetu „Povilas Urbšys už sąrašą KARTU“ ir buvo išrinktas meru.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Rytis Mykolas Račkauskas
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Rytis Mykolas Račkauskas

Dabar gi R.M.Račkauskas į priekį veda visuomeninį rinkimų komitetą „Atsinaujinančiam Panevėžiui“. Kaip jam baigsis rinkimai – neaišku. Kandidatui pareikšti įtarimai korupcija, jis nušalintas nuo mero pareigų, o praėjusią savaitę Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), paprašius Panevėžio apygardos prokuratūrai, atėmė neliečiamybės statusą.

Kelias nelengvas

Kitam visuomeniniam rinkimų komitetui – „Kurkime jaukų miestą Kartu“ – vadovauja Seimo narys ir buvęs R.M.Račkausko bendražygis P.Urbšys. Jo kelias link Panevėžio mero kėdės nėra jau toks lengvas – Panevėžio prokuratūra nutarė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl duomenų atskleidimo be leidimo Panevėžio korupcijos byloje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Urbšys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Urbšys

Bus aiškinamasi, ar Seimo narys P.Urbšys, komentuodamas žiniasklaidai savo apklausas Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT), nepaviešino ikiteisminio tyrimo duomenų.

Reklamavosi teatro stenduose

Partija „Tvarka ir teisingumas“ savo kandidatu į Panevėžio miesto vadovus pasirinko septyniolika metų miesto autobusų parkui vadovavusį Rimantą Petukauską. Šiai partijai R.Petukauskas atstovauja neseniai. Anksčiau jis buvo socialdemokratas.

Politikas neteko autobuso parko direktoriaus pareigų po STT atlikto tyrimo, kurio išvadose rašoma, kad nesilaikydama įstatymų bendrovė išleido daugiau kaip 129 tūkst. eurų.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Rimantas Petukauskas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Rimantas Petukauskas

Panevėžiečiai kandidatą į miesto merus įsidėmėjo nevykusiai pasireklamavus – savo reklaminiais plakatais jis „pagražino“ Juozo Miltinio dramos teatro reklaminius stendus be teatro vadovybės žinios.

Statė vardinius suoliukus

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos kandidatą į merus Petrą Narkevičių panevėžiečiai gerai žino. Politikas – buvęs Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas. Politinę karjerą jis pradėjo kartu su Darbo partija ir po šios vėliava pateko į Panevėžio miesto tarybą, pabuvojo vicemeru, o 2012 metais pateko į Seimą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Petras Narkevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Petras Narkevičius

P.Narkevičiaus vardas prieš savivaldos rinkimus pagarsėjo, kai mieste pradėjo savavališkai statyti vardinius suoliukus be Panevėžio miesto savivaldybės leidimo. Pirmąjį suoliuką 2018 metų spalio pradžioje P.Narkevičius pastatė Kniaudiškių mikrorajone, o lapkričio mėnesį – Rožyno mikrorajone.

Pomėgis – lėktuvai

Lietuvos socialdemokratams Panevėžyje vadovauja Ramūnas Vyžintas. Anksčiau buvęs Panevėžio vicemeras, Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas bei Panevėžio apskrities viršininkas priklausė pavadinimus ne vieną kartą keitusiai liberalų partijai.

Inžinieriaus išsilavinimą turintis politikas ilgai vadovavo įmonei „Urėdijų servisas“. Be to, jo didysis pomėgis – lėktuvai, sklandytuvai.

Raganauja

Artėjančiuose tiesioginiuose mero rinkimuose miesto Tarybos narė ir pirmoji Panevėžio merė Gema Umbrasienė dalyvaus su Lietuvos žaliųjų partija.

Nuotr. iš asm. archyvo/Gema Umbrasienė
Nuotr. iš asm. archyvo/Gema Umbrasienė

Ilgą laiką ji buvo Ramūno Karbauskio bendražygė, bet 2015 metais buvo pašalinta iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kartu su Panevėžio politiku Mantu Leliuku. Kandidatė į merus G.Umbrasienė turi aštrų protą, o jos paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ galima perskaityti jos kritiką, kurią apipavidalina raganiškais burtais.

Pakeitė partiją

Netikėtai nuo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) partijos atskilęs Raimondas Pankevičius, į savivaldos ir tiesioginius mero rinkimus žygiuos po Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partijos vėliava.

Ilgametis Panevėžio politinių kalinių ir tremtinių lyderis R.Pankevičius yra pagarsėjęs istorijomis. 2012 metais konservatorių partijos susirinkime jis viešai apstumdė kolegą Viktorą Trofimovą, o 2014-ųjų miesto Tarybos posėdyje politikas pareiškė, kad Lietuvos Holokausto aukos pačios vienos kitus žudė, o Lietuvos getuose veikusi žydų policija prisidėjo prie žudynių.

Nors jo pasisakymą teismas įvertino neetišku, nenustatė, kad R.Pankevičius siekė neigti Holokaustą, kaip istorinį faktą, ar iškreipti jo esminius aspektus, ir jį išteisino.

Neturi komandos

Darbo partija savo kandidate išsirinko dabartinę Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoją dr. Sandrą Jakštienę. Šiai kandidatei sudėtinga bus kovoti tiesioginiuose mero rinkimuose – už jos nugaros nėra komandos.

VRK iš rinkimų eliminavo „darbiečių“ sąrašą. Iš Darbo partijos sąrašo išbraukė teistumo nenurodžiusį žmogų ir partija nesurinko minimalaus kandidatų skaičiaus, todėl rinkimuose į Panevėžio miesto tarybą nedalyvaus.

Bandys vienyti

Laimę tiesioginiuose mero rinkimuose bandys mero pareigas 2000–2002 metais ėjęs aplinkosaugininkas Valdemaras Jakštas, kandidatuojantis su Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiu.

Kandidatas sako, kad naujos kadencijos Taryboje norėtų matyti daugiau pozityvo ir tarpusavio supratimo, susiklausymo. Ar pavyks jam tai pasiekti ir suvienyti susiskaldžiusius bei vienas kito negirdinčius miesto politikus, sudėtinga atsakyti. Pirmiausiai jam reikia iškovoti mero postą.

Gyvena Panevėžio rajone

Ilgą laiką Panevėžys buvo vadinamas „konservatorių bastionu“, todėl šiuose rinkimuose konservatoriai bandys iškovoti prarastas pozicijas. Į miesto vadovo postą TS–LKD meta verslininkę Indianą Grigienę.

Asmeninio archyvo / „Facebook“ nuotr. /Indiana Grigienė
Asmeninio archyvo / „Facebook“ nuotr. /Indiana Grigienė

Kandidatė nurodo, kad jos gyvenamoji vieta Panevėžio mieste, Nemuno gatvėje, tačiau miestiečiai ją mato grįžtančią į namus, į Dembavą, Panevėžio rajone.

Siunčia tyliausią

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga į rinkiminę kovą siunčia nepartinį, patį tyliausią – galbūt nė karto Panevėžio miesto taryboje nekalbėjusį Kęstutį Lukoševičių.

Praėjusios kadencijos savivaldos rinkimuose į miesto Tarybą jis pateko su visuomeniniu rinkimu komitetu „Mums svarbu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius