-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 16

Lenkų protesto organizatoriai: jokie nacionalistai iš Lenkijos nėra laukiami Lietuvoje

Lietuvos lenkų mokyklų streiko komitetų organizuojamos protesto akcijos dėl Švietimo įstatymo išvakarėse jos iniciatoriai teigia, kad šeštadienio eisenoje ketina dalyvauti tik Lietuvoje gyvenantys lenkai. Jie pabrėžia, kad Lenkijos nacionalistai akcijoje nelaukiami.
Lenkų protesto mitingas prie Lietuvos respublikos Seimo
Lenkų protesto mitingas prie Lietuvos Rspublikos Seimo / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Protesto akcijoje nedalyvaus jokios grupuotės iš užsienio, nebus jokių nacionalistų. Tai yra žiniasklaidos išpūstas burbulas. Kiek mes turime žinių, su mumis jokios organizacijos atvykimo nederino. Todėl, aš manau, kad  jie neturėtų šioje akcijoje dalyvauti“, – penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Lietuvos lenkų mokyklų streiko komitetų koordinatorius Albertas Narvoišas.

Pasak jo, akcijoje tvarką palaikys ne tik policija, viešojo saugumo tarnyba, bet ir pačių protesto organizatorių parengti savanoriai.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas, europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis priduria, kad kalbas apie nacionalistų atvykimą ir gandus esą protesto akcija specialiai organizuojama minint 1938 metais kovo 17 dieną Lenkijos ultimatumą  Lietuvos Vyriausybei skleidžia dabartiniai valdantieji, nenorintys pripažinti, kad suklydo priimdami Švietimo įstatymą.

„Valdančioji dauguma nėra šventa karvė. Mes ne Indijoje gyvename. Jei įstatymas yra blogas, tai žmonės ir nori pasakyti“, – pabrėžia europarlamentaras.

Kad Lietuvos lenkų organizuojamas protestas niekaip nesusijęs su tautinių mažumų antivalstybine laikysena patvirtina ir Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos, kuri remia lenkų protestą, vadovas Audrius Jurgelevičius.

Jis sako, kad tik specialiai tautinę nesantaiką siekiantys kurstyti „politikieriai“ gali sieti šį protestą su Lenkijos ultimatumu Lietuvai. Pabrėžiama, kad kovo 17 dieną eisena organizuojama minint ne ultimatumo, o Švietimo įstatymo priėmimo metines.

„Jeigu analogiškai galvoti, tai išeina taip, kad kovo 17 dieną Švietimo įstatymas buvo priimtas dėl ultimatumo sutarties?“ – dėstė Lietuvos lenkų mokyklų mokytojų draugijos pirmininkas Juzefas Kvetkovskis.

Primename, kad 1938 m. kovo 17 dieną 21 val. Lenkijos vyriausybė pateikė Lietuvos vyriausybei ultimatumą, reikalaudama užmegzti diplomatinius santykius.

Siedami dabartinio lenkų protesto dėl Švietimo įstatymo datą su ultimatumo įteikimo sukakties minėjimu vienuolika Seimo narių prašė Vilniaus savivaldybės uždrausti lenkų organizuojamą akciją. Vilniaus savivaldybė tai padaryti atsisakė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius