-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 12

Lenkų rinkimų akcija kitąmet siūlo išviešinti visus prisipažinusius KGB bendradarbius

Seimo Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija siūlo pirmąją kitų metų dieną išslaptinti duomenis apie prisipažinusius ir įrašytus į įskaitą buvusius sovietų specialiosios tarnybos KGB bendradarbius. Taip esą būtų užkirstas kelias kenkti valstybei, galimam tų asmenų šantažui.
Zbignevas Jedinskis
Zbignevas Jedinskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Asmenys bendradarbiavę su KGB, būdami įslaptintais, kai visuomenė apie juos nežino, jie gali būti šantažuojami ne tik vidaus politikų, bet ir iš išorės. Tie žmonės yra potencialūs valstybės kenkėjai, ir niekas negali garantuoti, kad jie iki šiol nėra kaimyninės valstybės agentai“, – įstatymo projekto aiškinamajame rašte teigia Seimo nariai.

Jų nuomone, įteisinus siūlymą, būtų galima visiems laikams užversti „gėdingą KGB knygą, kad šia tema daugiau nebūtų manipuliuojama ir spekuliuojama“.

„Ypač – prieš rinkimus, – priduria projekto rengėjai. – Akivaizdu, kad laiku neišspręstas liustracijos klausimas iki šiol valstybei ir jos piliečiams kelia problemų. Dalis jų taip pat užimančių aukštas pareigas valstybės valdymo struktūrose ir teismų sistemoje gali būti šantažuojami ir išnaudojami tų, kurie turėjo priėjimą prie informacijos archyvų.“

„Lenkų rinkimų“ akcija iniciatyvos siekiant išviešinti KGB bendradarbių tapatybes imasi nebe pirmą kartą. 2017-ųjų rugsėjį Seimas jų siūlymui nepritarė.

Įslaptinti duomenis apie prisipažinusius ir įrašytus į įskaitą buvusius sovietų specialiosios tarnybos KGB bendradarbius bei juos saugoti 75 metus 2015 metais nutarė Seimas. Tuomet pataisų šalininkai pabrėžė, kad prisipažinusiems slaptumą yra garantavusi valstybė, o jų paskelbimas būtų naudingas Rusijos slaptosioms tarnyboms.

Tuometinis vidaus reikalų ministras, šiuo metu premjeras, Saulius Skvernelis siūlė prisipažinusių buvusių KGB bendradarbių paslaptis saugoti amžinai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius