-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 23

Lenkų rinkimų akcijos peršamas Tautinių mažumų įstatymas sulaukė kritikos

Keli Kovo 11-osios Nepriklausomybės akto signatarai bando įtikinti valdžią, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovų parengtas Tautinių mažumų įstatymas, kurį ketina svarstyti valdantieji, yra pavojingas.
Lentelės su gatvių pavadinimais
Lentelės su gatvių pavadinimais / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasikalbėti apie šį įstatymą trečiadienį pas Seimo pirmininkę ir laikinąją Darbo partijos vadovę Loretą Graužinienę atėjo trys Kovo 11-osios Nepriklausomybės akto signatarai – Irena Andriukaitienė, Audrius Rudys ir Egidijus Bičkauskas.

„Projektas, kuris yra parengtas, kelia abejonių, baimę ir rūpestį dėl Lietuvos teritorijos vientisumo“, – po susitikimo sakė I.Andriukaitienė. Ji pabrėžė, kad jai skaudu ir apmaudu, jog per visą nepriklausomybės laikotarpį tautinių mažumų integracijos klausimu nebuvo pasistūmėta į priekį.  

Jei įstatymas veiktų, kai kurios savivaldybės turėtų juridinį pagrindą blokuoti stambesnius projektus, arba būtų sudėtinga įsidarbinti ne dominuojančios mažumos atstovams, – sakė A.Rudys.

Anot A.Rudžio, jeigu įstatymas būtų priimtas toks, koks yra parengtas, jis dar apsunkintų tautinių mažumų integraciją.

Jo teigimu, įstatymo projekte yra įrašytas draudimas imtis priemonių, kurios keistų demografinę situaciją tautinių mažumų gyvenamuose rajonuose – tai reiškia, kad valstybė ten negalėtų vykdyti stambių investicinių projektų.

„Jei įstatymas veiktų, kai kurios savivaldybės turėtų juridinį pagrindą blokuoti stambesnius projektus, arba būtų sudėtinga įsidarbinti ne dominuojančios mažumos atstovams“, – nuogastavo jis.

Tautinių mažumų įstatymą parengė Kultūros ministerijos sudaryta darbo grupė, kuriai vadovavo LLRA priklausantis viceministras Edvardas Trusevičius.

Jame siūloma leisti kabinti dvikalbes lenteles, jeigu savivaldybės teritorijoje gyvena 25 proc. ar daugiau vienos tautinės bendrijos atstovų. Šiuo metu ne mažiau nei tiek lenkų yra Vilniaus, Šalčininkų, Švenčionių ir Trakų rajonuose, rusų – Visagine.

LLRA lyderis Valdemaras Tomaševskis ne kartą sakė, kad tokia nuostata buvo ir 1991 metais Aukščiausiosios Tarybos (AT) priimtame Tautinių mažumų įstatyme. „Pasakysiu su humoru – tuo metu, kai buvo priimtas tas įstatymas, nebuvo V.Tomaševskio ir jo organizacijos“, – sakė E.Bičkauskas.

Minėtame įstatymo projekte taip pat yra numatyta, kad „savivaldybėje, kurioje tautinė mažuma sudaro ne mažiau kaip ketvirtadalį gyventojų, bendraujant su savivaldybių administravimo subjektais, esančiais savivaldybės teritorijoje, tautinei mažumai priklausantis asmuo turi teisę vartoti tautinės mažumos kalbą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius