Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 18

Lentynose – produktai be įspėjimo apie riziką

Vasarį uostamiestyje tikrinama, kaip prekybininkai laikosi ženklinimo taisyklių. Klaipėdos maisto ir veterinarijos tarnyba parduotuvėse aptiko maisto produktų, ant kurių nebuvo pažymėta, jog tam tikri dažikliai gali pakenkti vaikams.
Saldumynai
Saldumynai / Photos.com nuotr.

Šios patikrinimo akcijos metu ypatingas dėmesys skiriamas ženklinimo elementams, kurie priskiriami prie saugos kriterijų. Ypač svarbi informacija apie maisto priedus, kuriems kai kurios vartotojų grupės gali būti jautrios.

Įvairių maisto produktų – kramtomos gumos, konditerijos gaminių, vaisvandenių, pieno ir kt. – gamyboje yra naudojami 6 dažikliai, dažniausiai – raudonos, geltonos, oranžinės spalvos. Visi gamintojai turi teisingai juos paženklinti, privalo būti įspėjamasis užrašas „Gali neigiamai paveikti vaikų aktyvumą ir dėmesį“.

Nepaženklinti ir lietuvių, ir atvežtiniai produktai

Patikrinus maisto produktus Klaipėdos miesto parduotuvėse, nustatyta, kad ne visi gamintojai ar platintojai šią informaciją pateikia. „Beveik kiekvienoje parduotuvėje nustatyta šių pažeidimų. Informacija apie šiuos dažiklius dažniausiai nebuvo paženklinta ant įvežtinių produktų, tačiau ir lietuvių gaminamuose produktuose neaptikome tinkamos informacijos“, – Klaipėdos miesto maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Jūratė Mačiulienė.

Pavyzdžiui, tokio įspėjamojo užrašo nebuvo ant parduodamų saldainių-guminukų, pūstų kukurūzų, sausainių, vaisvandenių, želės, gėrimų koncentratų ir pan. Produkcijos realizavimas buvo sustabdytas iki ji bus paženklinta pagal teisės aktų reikalavimus, parašyti informaciniai pranešimai toms Maisto ir veterinarijos tarnyboms, kurių teritorijoje yra šių produktų gamintojai ar platintojai.

Pagal galiojančius teisės aktus ikimokyklinėse įstaigose ir bendrojo lavinimo mokyklų valgyklose uždrausta naudoti gamyboje ar realizuoti produktus su šiais ir kitais nurodytais dažikliais ar konservantais. Per patikrinimus kai kuriose ugdymo įstaigose higienos specialistai vis tiek rado netinkamų maisto produktų, pavyzdžiui, buvo naudojamas pomidorų padažas su konservantais ar vaisvandeniai su dažikliais. Mokyklinukų, darželinukų maistui paruošti yra draudžiamų 17 dažiklių, 7 konservantų, 8 saldiklių, 6 aromato ir skonio stipriklių.



 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius