Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 12

LEO LT naikinimas patogus „Lietuvos energijai“

Naikinant nacionalinę energetikos bendrovę LEO LT, energetikos monopolis atitenka elektros perdavimo operatorei „Lietuvos energija“. Jos rankose sutelkiamas ir elektros perdavimas, ir prekyba, ir elektros perdavimo sistemos kontrolė.
Elektros laidai
Elektros laidai / Audriaus Bagdono/BFL nuotr.

Pagal dabar aiškėjantį modelį, „Lietuvos energija“ kitus metus pradės pradės turėdama antrinę bendrovę – perdavimo sistemos operatorių, o šio antrinė bendrovė būtų elektros birža, rašo „Verslo žinios“.

„Lietuvos energija“ taip pat valdys ir elektros prekybos bendrovę „Energijos tiekimas“, kuri toje elektros biržoje bus viena iš pagrindinių dalyvių. „Lietuvos energijos“ glėbyje bus ir elektros jungčių bendrovės ar dalis jų akcijų, ir aukštos įtampos elektros tinklai.

Tokia padėtis, anot energetikos ministro Arvydo Sekmoko, laikina ir bus tik pereinamuoju periodu, Lietuvai liberalizuojant elektros rinką. Jo teigimu, nutarta jau pačioje steigimo pradžioje į biržos akcininkų gretas pakviesti latvius, estus, kalbama ir apie norvegus.

„Mano nuomone, prekybos biržoje mechanizmas turi būti skaidrus ir einama į Baltijos šalių rinką. Pirmas žingsnis būtų toks, kad pakviečiama Estija ir Latvija“, – sakė A.Sekmokas. Tačiau jis neįvardijo, kada baigsis „laikinasis“ periodas.

Dabar licenciją perkelti Skandinavijos elektros biržos „Nord Pool“ modelį yra nusipirkusi „Lietuvos energija“, jos atstovai tikina, kad pirkti licenciją yra ir pigiau, ir greičiau nei kurti prekybos sistemą atskirai Lietuvoje.

Energetikos viceministras Romas Švedas aiškina, kad Lietuva yra atsidūrusi ties 2010 metų sausio 1 dienos slenksčiu, o likę nepadaryti namų darbai – neįgyvendintas 2–asis ES energetikos paketas, nors ES jau priėmė ir trečiąjį.

„Tai yra pereinamasis laikotarpis. Ilgalaikė perspektyva – įsijungti į “Nord Pool„. Apie 2018 metus, kai visos jungtys bus padarytos, Lietuva, Latvija ir Estija turi būti viena kainų zona “Nord Pool„ kontekste ir elektra turime prekiauti Osle, Norvegijoje. Toks yra tikslas. Jei būčiau burtininkas, mostelėčiau lazdele ir sistema tokia įsigaliotų nuo sausio 1 dienos“, – kalbėjo R.Švedas.

„Lietuvos energija“ aktyviai ruošiasi būsimai elektros energijos prekybai – ji jau pasirašė elektros pirkimo sutartis su „Eesti Energia“ (dėl apie 900 mln. kWh), su Baltarusijos koncernu „Belenergo“, deramasi su Ukraina ir Rusija, yra galiojančios sutartys su Latvija, Skandinavijos šalimis, Rusija, Baltarusija. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius