Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 03

Leonidas Donskis apie konservatorių sukeltą triukšmą dėl spektaklio: tai – tamsos ir fanatizmo orgija

Europos Parlamento narys, filosofas Leonidas Donskis teigia esąs pasibaisėjęs politikų sukelta isterija dėl režisieriaus Romeo Castelluccio spektaklio „Apie Dievo Sūnaus veido koncepciją“. Europarlamentaras teigia, jog Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) parlamentarai siekia sugrąžinti cenzūrą, o tai daro gėdą Lietuvai.
Pagrindinį pranešimą oficialiame miesto posėdyje skaitė europarlamentaras profesorius Leonidas Donskis.
Leonidas Donskis / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

„Tai, atleiskite, yra tamsos ir fanatizmo orgija ir mėginimas sugrąžinti cenzūrą šalyje, kuri yra Europos Sąjungos narė, ir kuri nugalėjo bet kokią pagundą cenzūruoti meną. Man tokie dalykai yra protu nesuvokiami. Jeigu parlamento nariams nepatinka provokatyvus menas, kuris yra galbūt nemalonus, meta tam tikrus iššūkius, provokuoja, tegu jie neina į tokį spektaklį. Bet siūlyti sugrąžinti cenzūrą arba pradėti kalbėti šitokius dalykus man atrodo, kad tai kompromituoja šalį, – 15min.lt sakė jis. – Žiūriu į visa tai nuoširdžiai pasibaisėjęs, man liūdna ir baisu žiūrint, kokią politinę klasę mes turime.“

L.Donskis atkreipė dėmesį, jog R.Castelluccis yra vienas garsiausių Europoje teatro režisierių, o siekę, kad jo spektaklis nebūtų rodomas, politikai tampa savo šalies reputacijos duobkasiais.

Politikai, ironizuojantys musulmonų reakciją į pranašo Mahometo nepagarbų pavaizdavimą, patys mus priartina prie pačių tamsiausių protesto formų

„Politikai, ironizuojantys musulmonų reakciją į pranašo Mahometo nepagarbų pavaizdavimą, patys mus priartina prie pačių tamsiausių protesto formų. Šiuos žmones bent galima suprasti – jie įtaria, jog yra tyčiojamasi iš jų religinio jausmo. Bet, atleiskit, kada iš katalikiškos Italijos atvyksta režisierius, sukuriantis modernią provokaciją, į kurią pakankamai teigiamai yra reagavę aukšti Europos katalikų dvasininkai... Tai byloja, kad daugelis politikų taip ir nesuprato, kas yra laisvė, viešoji erdvė, necenzūruotas menas ir necenzūruota kultūra“, – piktinosi europarlamentaras.

Seime trečiadienį nebuvo priimta konservatorių ir „krikščionių“ frakcijų parengta rezoliucija, kuria žiūrovai raginami boikotuoti triukšmą sukėlusį spektaklį. Joje rašoma, kad  spektaklis neturėtų būti finansuojamas iš mokesčių mokėtojų pinigų, pažymima, jog kultūros, teatro bei festivalio „Sirenos“ vadovybė nesiėmė veiksmų nerodyti spektaklio.

Rezoliucija nepriimta pasipriešinus socialdemokratams.

Trečiadienį TS-LKD frakcija išplatino piktą pranešimą spaudai. „Nesugebėjimas sustabdyti krikščionybę niekinančio spektaklio daro gėdą visam Seimui. Todėl šiuo metu spontaniškai kilo iniciatyva rinkti Seimo narių parašus po šia rezoliucija ir Lietuvos žmonės galės pamatyti, kas jai pritarė, o kas – ne“, – pranešime cituojama viena iš rezoliucijos iniciatorių Vilija Aleknaitė-Abramikienė.

Konservatoriai aiškina, kad spektaklyje viešai bus tyčiojamasi iš renesanso dailininko Antonello da Messinos nutapyto „Išganytojo portreto“ ir niekinami krikščionims brangūs tikėjimo simboliai bei Švenčiausiojo Viešpaties veido atvaizdas.

Minėtąją rezoliuciją toliau svarstyti ketinama jau po to, kai spektaklis bus parodytas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius