Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 21

Lesalas gulbėms – tik per šalčius

Žiemos metu miestiečiai jau priprato šerti Kauno vandens telkiniuose likusius žiemoti laukinius paukščius. Tačiau gamtininkai perspėja: gulbes reikėtų lesinti tik užklupus šalčiams.
Teisingai elgiasi tie miestiečiai, kurie gulbes šeria tik užšalus vandens telkiniams.
Teisingai elgiasi tie miestiečiai, kurie gulbes šeria tik užšalus vandens telkiniams. / J.Morkūno nuotr.
Temos: 2 Šaltis Gulbė

Kaip tik vakar Lietuvos gyvūnų globos draugijos (LGGD) komanda prie Nemuno maitino bei žiedavo gulbes. „Lesinti gulbes galima tik tuomet, kai užšąla vandens telkiniai. Tada jos pačios prasimaitint negali. Kitu atveju paukščiai patys susiranda maisto ir prie lengvai gaunamo pašaro jų pratinti tikrai nereikia“, – teigė LGGD atstovas Julius Morkūnas. Specialistas rekomendavo gulbes šerti grūdais, kruopomis, balta duona ir batonu, taip galima duoti smulkintų daržovių, tokių kaip kopūstai.

„Gulbėms negalima duoti juodos duonos, nes ji rūgšti, sunkiai virškinama. Negalima šerti ir supelijusiais, sužiedėjusiais kepiniais, nes nuo tokių „patiekalų“ paukščiai suserga“, – patarė J.Morkūnas. Jo teigimu, Kauno mieste šiais metais likę žiemoti apie 300 gulbių. Jos būreliais apsistojusios prie Kauno hidroelektrinės, Panemunės pėsčiųjų tilto, žemuosiuose Šančiuose prie Vytauto alėjos, prie Vytauto bažnyčios, keletas plaukioja upėje ties „Akropoliu“.

LGGD atstovai vakar ne tik šėrė, bet ir žiedavo gulbes. „Per pastarąsias dienas sužiedavau 18 gulbių. Procedūra nesudėtinga: uždedu žiedą, pažiūriu patinas ar patelė, vėliau informaciją perduodu žiedavimo centrui. Vakar iš mano apžiūrėtų 20 paukščių keli jau buvo anksčiau sužieduoti: dvi gulbės buvo iš Latvijos ir viena iš Švedijos“, – sakė J.Morkūnas patiksinęs, kad žiedai gulbėms dedami ne dėl grožio. „Taip ornitologai renka duomenis apie paukščių žiemojimo vietą, paplitimą, gyvenimo būdą“, – patikslino J.Morkūnas.

Būsimas veterinarijos gydytojas ragino gyventojus, pamačiusius sužieduotas gulbes, apie jų buvimo vietą ir žiedo duomenis pranešti Lietuvos paukščių žiedavimo centrui telefonu Kaune 205870, arba elektroniniu paštu zcentras@takas.lt.

„Žiedas matyti iš toli, todėl gulbės nereikia specialiai sugauti. Gyventojų pateikiami duomenys pagelbėtų atliekant išsamesnius tyrimus apie laukinių paukščių gyvenimą“, – teigė J.Morkūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius