-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 17

LGBT+ žmonės atsirado ne su Vakarų kultūra – jų buvo nuo žmonijos pradžios

Pirmadienį, gegužės 17-ąją, minima IDAHOT – Tarptautinė diena prieš homofobiją, bifobiją ir transfobiją, skirta sustiprinti žinomumą apie lesbietes, gėjus, biseksualius, translyčius asmenis (LGBT+) ir jų teisių pažeidimus. Žmogaus teisių aktyvistai sako, kad tokios dienos reikia, mat, nors požiūris į šią bendruomenę keičiasi teigiama kryptimi, vis dar daug jos atstovų diskriminuojami, bijo atskleisti savo seksualinę orientaciją ar lytinę tapatybę. Mokslininkų teigimu, tokių žmonių buvo per visą istoriją ir tam tikru metu net valdovams vyrams buvo įprasta palaikyti intymius arba romantiškus santykius su vyrais ar net tuoktis su jais.
„Baltic Pride“ 2019
„Baltic Pride“ 2019 / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Svarbus aspektas – kontrolė

Požiūris į LGBT+ žmones, kaip ir į seksualinį elgesį apskritai, įvairiose šalyse, kultūrose bei epochose buvo ir tebėra skirtingas.

Visur ir visada galiojo tam tikros vertybės bei taisyklės, kas yra tinkamas ir netinkamas seksualinis elgesys.

Kai kur ir kai kada normų neatitinkantys santykiai (skirti ne giminei pratęsti) būdavo ar net tebėra visiškai draudžiami, net žiauriai baudžiami, kitur bent iš dalies toleruojami.

„Apie LGBT+ žmones reikia kalbėti ne iš normalumo ar natūralumo, o iš kontrolės perspektyvos, – portalui 15min sakė „Lietuvos queer archyvo iniciatyvos“ atstovė Viktorija Kolbešnikova. – Tiesa ta, kad visais laikais ir visose kultūrose egzistavo ir egzistuoja tiek potraukis tai pačiai lyčiai, tiek įvairi lyties raiška.“

Klausimas, kaip tai traktuojama ir kategorizuojama. Keičiantis tradicijoms ir santvarkoms, skirtingai reguliuojami žmonių tarpusavio santykiai. Labiausiai tai susiję su išgyvenimu, pažymėjo pašnekovė, Kauno Vytauto Didžiojo universitete baigusi istorijos ir filosofijos bakalauro, o Centrinės Europos universitete – moterų ir lyčių istorijos magistro studijas.

„Feodalinėje sistemoje buvo svarbu turėti pulką vaikų, nes tai reiškė daugiau darbo rankų, reikalingų dirbti žemę. Vykstant urbanizacijai, mažėjo ir priklausymas nuo didelio šeimos ūkio. Taip klostėsi ir mažosios ar branduolinės šeimos (kartu su biologiniais vaikais gyvenančios santuokinės poros – red. past.) atsiradimas. Atsirado galimybė ir uždariems tos pačios lyties santykiams, už didžiosios šeimos ribų, o ne tik protarpiniam pasantykiavimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius