-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 10 09 /2016 10 10

Liberalai atsipūtė tik po vidurnakčio: didelė dalis rinkėjų jiems atleido

Didžiausią politinį nokautą šiais metais patyrę liberalai rinkiminę naktį Vilniaus bare „Studio9“ leidžia linksmai. Jų tikslas – peržengti penkių procentų barjerą – įgyvendintas. Audringai švęsdami patekimą į Seimą liberalų bendražygiai naktį privertė sprukti Rusijos televizijos kanalo žurnalistą.  
Remigijus Šimašius su žmona Agne Matulaite
Remigijus Šimašius / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Po vidurnakčio nuotaika dar labiau pagerėjo

Šiek tiek po vidurnakčio, kai pradėjo plaukti pirmieji rezultatai iš kaimiškų vietovių, liberalai sulaukė gerų žinių. Rezultatai iš kaimiškųjų apylinkių parodė, kad jie peržengė penkių procentų ribą. Vadinasi, jie gaus gerokai daugiau nei penkis procentus, nes rezultatai iš miestų suplauks gilią naktį.

Rinkimų štabe po vidurnakčio alaus bokalus keičia kokteiliai, dalis žmonių skirstosi – pagrindinis tikslas peržengti ribą yra įgyvendintas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

„Sveikinu ,sveikinu“, – spaudė Gintaro Steponavičiaus ranką bendrapartiečiai. Liberalai pradėjo šnabždėtis, kad galbūt pasieks ir aštuonių procentų ribą. Kažkas užtraukė užstalės dainą, kažkas susimušė bokalais.

Liberalai surengė ir loteriją, pavyzdžiui, buvo galima laimėti Virgilijaus Aleknos diską.

Olimpinis čempionas Virgilijus Alekna santūriai sutiko žinią, kad partija tikrai pateks į Seimą. Sportininkas žino, kad pergalė pasiekiama tada, kai baigiasi varžybos. Jis pirmą kartą kandidatuoja į Seimą. Liberalų sąjūdžio narys kandidatuoja Vilniaus Naujamiesčio apygardoje, į kurią suplaukia emigrantų balsai.

Tiesa, po vidurnakčio jis dar nežinojo, ar pateko į antrą turą. Tačiau jis tikriausiai pateks į parlamentą pagal partijos sąrašą.

V.Alekna liberalu tapo likus vienai dienai iki Eligijaus Masiulio skandalo – gegužės 11 dieną. „Nebuvo minčių, kad padariau klaidą. Prie to ėjau seniai“, – sakė olimpinis čempionas.

Šeimos nariai irgi nebandė atkalbėti jo nuo žengimo į politiką net ir tada, kai Liberalų sąjūdį drebino skandalas. V.Alekna užsiminė, kad Lietuvos sporto politikoje yra ką keisti. ​

Rusų kanalo žurnalistas spruko

Gerokai po vidurnakčio į Liberalų sąjūdžio rinkimų būstinę užsuko vieno rusiško televizijos kanalo žurnalistai. Kol bandė padaryti reportažą, liberalų bičiuliai pradėjo skanduoti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną pašiepiančią skanduotę „Putin Xuilo“.

Rusijos kanalo žurnalistas bandė laukti, kol viskas nurims, tačiau skanduotė tęsėsi. Galiausiai žurnalistas, pasakęs, kad jam gėda dėl tokio elgesio, paliko Liberalų sąjūdžio rinkiminį štabą.

Dėkojo už ištikimybę

Į rinkimų štabą vėlų vakarą atvykęs Liberalų sąjūdžio vedlys, Vilniaus meras Remigijus Šimašius, beje, pats nekandidatuojantis į Seimą, dėkojo bendražygiams už ištikimybę.

„Noriu padėkoti visiems partijos nariams, nes laikas nebuvo pats lengviausias. Tokio pečių surėmimo nepamenu per savo politinę karjerą. Mes atsistojome ant kojų po tokios audros, kad buvo sunku įsivaizduoti, ar ją atlaikysime“, – bendražygius drąsino R.Šimašius.

Ovacijų sulaukė žinia, kad liberalai Vitalijus Gailius ir Leonidas Sologubovas smarkiai lenkia kitus varžovus savo apylinkėse. Neblogai Klaipėdos vienoje apylinkėje pasirodė ir Simonas Gentvilas.

Liberalas Gintaras Steponavičius sakė besitikintis, kad į Seimą pateks dviženklis liberalų skaičius. „Jaučiame, kad už mus balsavo daug liberalias vertybes palaikančių žmonių, kurie nori matyti tokius žmones Seime. Ši visuomenės dalis yra auganti“, – sakė G.Steponavičius.

Jis pastebėjo, kad formuojant vienokią ar kitokią koaliciją dviejų partijų balsų neužteks, todėl būtiną barjerą peržengsiantys liberalai dalyvaus koalicijos formavime.

„Linkime artimiausiems koalicijos partneriams sėkmės“, – sakė jis.

Ar kvietėte Eugenijų Masiulį? „Jūs juokaujate“, – supyko G.Steponavičius. „Turėjome alinančią kampaniją dėl Eligijaus Masiulio skandalo. Tačiau džiaugiamės, kad pasiekėme šį tašką“, – teigė liberalas.

Kokie liberalų šansai patekti į Seimą? Apklausos prieš rinkimus jiems prognozavo dvejopą likimą – pasieks arba nepasieks 5 proc. ribą.

2016 metų rugsėjo mėnesį „Lietuvos ryto“ užsakymu „Vilmorus“ atlikta visuomenės nuomonės apklausa parodė, kad Liberalų sąjūdis gali tikėtis tik 2,7 proc. rinkėjų balso, o tai reiškia likimą už Seimo borto.

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Tačiau portalo delfi.lt užsakymu „Spinter tyrimų“ atlikta apklausa liberalams buvo dėkingesnė – 5 proc.

BNS atlikta partijų lyderių apklausa parodė, kad Liberalų sąjūdis gali tikėtis 7,4 proc. balsų daugiamandatėje ir 16 mandatų po dviejų turų.

Nors partija ir svyruoja ties patekimo į Seimą riba, kai kurie politologai mano, kad liberalų vaidmuo formuojant koaliciją gali būti labai svarbus. Tuo atveju, jei jie peržengs 5 procentų ribą, sustiprėja tikimybė, kad koaliciją formuos dešinieji kartu „valstiečiais“ bei liberalais.

Liberalai stipriausiai visada jausdavosi Klaipėdoje. Čia liberalai iškėlė uostamiesčio tarybos narį Simoną Gentvilą, dabartinio parlamentaro E.Gentvilo sūnų. Jaunasis politikas yra liberalų kandidatas į aplinkos ministrus. Pats E.Gentvilas rungiasi Gargždų apygardoje, o olimpinis čempionas Virgilijus Alekna galynėjasi Vilniaus Naujamiesčio apygardoje, dar vienas stipruolis Žydrūnas Savickas – Naujojoje Vilnioje, o Vitalijus Gailius – Žiemgalos apygardoje.

Kauną liberalai siekia paimti buvusia ilgamete „Audimo“ vadove Ona Balžekiene ir buvusiu kultūros ministru Arūnu Gelūnu.

Kaip liberalai pasirodė ankstesniuose rinkimuose? 2008 metais jie iškovojo 11 mandatų ir pateko į Vyriausybę. 2012 metais gavo 10 mandatų, tačiau liko opozicijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius