Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 02 /17:47

Liberalai iš Vilniaus savivaldybės koalicijos meta konservatorius

Vilniaus liberalai patys nutarė sugriauti koaliciją su konservatoriais ir Vilniaus miesto savivaldybės taryboje rasti naujus partnerius. Greičiausiai jais taps Lenkų rinkimų akcijos atstovai. Socialdemokratai kol kas pranešė liekantys dirbti kartu su liberalais, tik surašė reikalavimų sąrašą.
Iš kairės: Gintautas Paluckas, Valdas Benkunskas, Linas Kvedaravičius, Remigijus Šimašius
Iš kairės: Gintautas Paluckas, Valdas Benkunskas, Linas Kvedaravičius, Remigijus Šimašius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Ačiū koalicijos partneriams konservatoriams už dvejų metų bendradarbiavimą, tačiau mūsų netenkina toks požiūris į partnerystę ir darbų tempą. Iš esmės mes formalizavome tai, kas buvo akivaizdu paskutinius mėnesius – konservatoriai jau dirbo opozicijoje, o mums reikia efektyvios daugumos kuriant Vilnių. Žinoma, skirtis su idėjiškai artima partija visada sudėtinga, bet šiuo metu tai geriausias kelias padidinti darbų spartai. Tačiau ateityje, tikiuosi, su jais dar dirbsime ir savivaldos, ir nacionaliniu lygiu”, – teigė Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Iš esmės mes formalizavome tai, kas buvo akivaizdu paskutinius mėnesius – konservatoriai jau dirbo opozicijoje, o mums reikia efektyvios daugumos kuriant Vilnių, – sako R.Šimašius.

Toks sprendimas priimtas pirmadienį Vilniaus miesto savivaldybės tarybos liberalų frakcijos bei šios partijos Vilniaus skyriaus prezidiumo narių posėdyje.

Vilniaus meras R.Šimašius kitą savaitę šaukia neeilinį sostinės tarybos posėdį, kuriame, tikimasi, bus suformuota nauja koalicija. Pasak mero, į ją kviečiamos visos frakcijos, norinčios efektyviai dirbti Vilniui.

Jis taip pat patvirtino, kad atkritus aštuoniems konservatoriams, dėl naujos koalicijos deramasi su Lenkų rinkimų akcijos (LLRA) ir Rusų aljanso koalicija, turinčia dešimt narių, taip pat trimis „Tvarkos ir teisingumo“ atstovais, jie dirba opozicijoje, nors oficialiai nėra pasitraukę iš koalicijos.

R.Šimašius tikino, kad sprendimas „brendo kelis mėnesius“, taryboje dėl konservatorių priešinimosi dirbta „mažumos koalicijos sąlygomis“

„Šiandien yra mano ir liberalų sprendimas, kvietimas kartu kitoms frakcijoms bendrauti vardan Vilniaus, kad vyktų sklandus darbas. Aišku, kad reikia normaliai iš naujo performuoti koaliciją, kviečiu visus bendradarbiauti. Tai reiškia, kad artimiausiame tarybos posėdyje turės būti ir atitinkami sprendimai“, – BNS sakė R.Šimašius.

Anot jo, norint turėti daugumą sostinės taryboje, „matematika yra paprasta“, t. y. joje turi būti mažiausiai trys ar keturios frakcijos.

„Natūralu, kad su Lenkų rinkimų akcija kalbėsiuosi ir esu pradėjęs jau tam tikrą kalbėjimąsi, ir manau, kad galutinai turėtumėme sutarti. Su „tvarkiečiais“ galbūt situacija yra dar kitokia, nes nuo pat pradžių buvome pasirašę bendrą koaliciją, tik dėl buvusio jų lyderio Rolando Pakso viražų, kuriuos paskui perėmė konservatorių frakcija, jie formaliai nelaikomi koalicijoje. Bet jie pasisakė daugiau prieš pusmetį, kad norėtų grįžti į koaliciją ir yra de facto daugiau koalicijoje“, – teigė R.Šimašius.

„Nematau jokių problemų dėl to“, – pridūrė jis, kalbėdamas apie tolesnį darbą su „tvarkiečiais“.

Liberalų vadovas taip pat sako nematantis jokių ženklų, kad liberalų frakcija taryboje galėtų skilti.

Įtampa tarp liberalų ir konservatorių Vilniaus savivaldybės taryboje tvyrojo seniai. Vilniaus meras R.Šimašius Tėvynės sąjungos atstovus yra vadinęs mažąja opozicija, kai šie protestuodami nedalyvavo posėdžiuose ir boikotavo sprendimus dėl tautinių mažumų mokyklų. Vilniaus meras sako, kad tokių partnerių nebegali toleruoti.

„Kantriai toleravome viešojo transporto atnaujinimo, švietimo kokybės kėlimo, strateginių plėtros ir kitų projektų stabdymą, neatsakingą miesto biudžeto skirstymą, tačiau tai negali tęstis visą kadenciją. Norime pereiti į kitą lygį ir tam turime visas galimybes: miesto skola suvaldyta, savivaldybės įmonės pradėjo dirbti pelningai, pagrindiniai rinkimų pažadai įvykdyti, todėl nebeturime laiko stagnavimui – laikas jungti aukštesnę pavarą”, – sakė R.Šimašius.

Būta kalbų, kad pastarosiomis savaitėmis liberalai vis labiau linksta konservatorius koalicijoje pakeisti Lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos atstovais. Tačiau kol kas liberalai nepasako, kad į koaliciją kvies būtent lenkus.

Apie pasiūlymus opozicija nekalba

LLRA frakcijos seniūnė Renata Cytacka BNS kol kas nekomentavo liberalų siūlymo jungtis prie valdančiųjų. Tuo metu Vilniaus „tvarkiečių“ frakcijos seniūnas Gediminas Rudžionis BNS tikino, kad kol kas su liberalais vyksta pokalbiai, ne derybos.

„Ne derybos, o pokalbiai – apie miesto savivaldybės tarybos darbą. Jokių konkretybių kol kas visiškai nėra. Čia visiškai pradinis etapas. Meras labai teisingai daro – jo pareiga pateisinti 70 tūkst. rinkėjų lūkesčius ir jis turi turėti komandą. O patys puikiai žinote, kad konservatoriai labai nepadoriai elgiasi“, – kalbėjo G.Rudžionis.

„Tvarkiečių“ seniūnas vengė konkretaus atsakymo, ar jau gavo kvietimą dėtis prie liberalų vadovaujamos koalicijos.

„Dar anksti kalbėti. Negavome jokio kvietimo. (...) Čia ne turgus, mes – ne komersantai, mes žiūrime, kad Vilniui būtų geriau. (...) Tas žodis „derybos“ nepadorus. Turi būti gyventojų interesai, o ne derybos vienų frakcijų su kitomis. Man sąžinė neleidžia taip galvoti ir taip elgtis“, – BNS sakė „tvarkietis“.

Klausiamas, ar pastaruoju metu „tvarkiečiai“ sostinės taryboje buvo opozicijoje ar rėmė koaliciją, G.Rudžionis pasiūlė pasiskaityti miesto tarybos sprendimų protokolus ir kartojo tą patį atsakymą: „Mes visą laiką buvome vilniečių pusėje“.

Tris atstovus Vilniaus taryboje turinčio „Lietuvos sąrašo“ vadovas Darius Kuolys BNS tvirtino, kad jog šiuo metu su valdančiaisiais dirbanti partija analizuos padėtį po Liberalų sąjūdžio sprendimo – jį sakė vertinantis itin negatyviai.

„Šitą liberalų sprendimą vertiname labai negatyviai. Jis yra žalingas miestui, ir tai yra tam tikras posūkis į tą miesto situaciją, kurioje jis jau yra buvęs iki rinkimų – kai prasideda tam tikri interesų grupių žaidimai. Mes buvome kaip koalicijos partneriai už tai, kad liberalai ir konservatoriai tartųsi, ieškotume kartu bendrų sprendimų ir nesielgtume taip, kaip saviveiklinis provincijos skudutininkų ansamblis“, – BNS pirmadienį sakė D.Kuolys.

Konservatoriai norėjo galvoti dvi savaites

Konservatoriai nenorėjo skubėti priimti sprendimų dėl tolimesnio darbo Vilniaus savivaldybės valdančiojoje koalicijoje.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų prezidiumas praėjusią savaitę vilniečiams konservatoriams nurodė sprendimą dėl ateities koalicijoje Vilniuje priimti per dvi savaites.

Liberalai norėjo greitesnio sprendimo ir prašė konservatorių sprendimą priimti iki pirmadienio. Tačiau Tėvynės sąjungos Vilniaus sueigos vadovas, sostinės vicemeras Valdas Benkunskas pirmadienį ryte sakė, kad tokioje situacijoje liberalai tikrai neturėtų švaistytis ultimatumais.

„Šią savaitę daugiau mažiau visi skyriai susirinks, apsisvarstys, o po dviejų savaičių turėsime apibendrinimą. Mes vykdome savo partijos valdymo organo pavedimus, o ką liberalai bando, nelabai suprantu tos jų pozicijos. Viena vertus, jie prašo tikėjimo ir pasitikėjimo, kad tos jų problemos nėra susijusios su Vilniumi, o, kita vertus, mėtosi ultimatumais. Keistai atrodo“, – sakė V.Benkunskas.

Kol kas, pasak vicemero, nė vienas iš 13 partijos skyrių Vilniuje nėra pareiškęs nuomonės dėl ateities koalicijoje sostinės savivaldybėje.

Dabar jau ir nebepareikš, nes patys liberalai nutarė išmesti konservatorius iš Vilniaus valdžios.

V.Benskunskas tikino, kad net būdas tai padaryti yra keistas, mat koalicijos sutartį yra pasirašusios keturios politinės jėgos, o ją nutraukti bandoma tik su konservatoriais.

„Jie pasakė, kad valdančiosios koalicijos ir tos sutarties, kuri buvo pasirašyta po rinkimų 2015-aisiais nebeliko. Akivaizdu, kad šitam žingsniui buvo ruoštasi ilgai, mes, matyt, pasidarėme nebepalankūs koalicijos partneriai, nes principingai kėlėme klausimus dėl vykdomų projektų skaidrumo, dėl įmonių valdymo problemų“, – sakė V.Benkunskas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valdas Benkunskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valdas Benkunskas

Anot jo, naujais liberalų partneriais neabejotinai taps Lenkų rinkimų akcijos atstovai, kuriems, V.Benkunsko vertinimu, liberalai seniai pataikauja.

„Dar vasarą buvo priiminėjami sprendimai iš esmės pagal jų norus“, – vertino konservatorius.

Anot jo, liberalų kaltinimai, kad konservatoriai elgėsi kaip opozicija nėra įtikinami, tačiau V.Benkunskas pripažino, kad koalicijoje dalyvavo ne kaip statistai.

„Jeigu kažkur kažkam mes sumaišėme, sutrukdėme ar neleidome daryti biznio, tai kaltinti, kad tai dviejų lygių koalicijos greitis yra nerimta ir nesolidu“, – komentavo V.Benkunskas.

Socialdemokratai nori likti, bet dar balsuos

Vilniaus vicemeras, Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas sako, kad liberalų sprendimas nutraukti koalicijos sutartį su konservatoriais kartu reiškia ir tai, kad griūva visa valdančioji koalicija Vilniaus miesto savivaldybėje.

Taigi, pasak jo, net ir pasiryžimą bendradarbiauti toliau išreiškę socialdemokratai turės iš naujo Vilniaus skyriaus taryboje spręsti, ar likti valdančiojoje daugumoje, jei joje konservatorius pakeis lenkų rinkimų akcijos atstovai.

„Ar mums priimtinas lenkų rinkimų akcijos įsitraukimas į koaliciją, kol kas negalime pasakyti. Pasakysime tai tik išklausę lenkų rinkimų akcijos prioritetus, ar jie įsipareigoja tam darbų sąrašui, kuris buvo tvirtintas anksčiau. Jei keičiasi vienas koalicijos dėmuo, turės dėl to perbalsuoti Vilniaus skyriaus taryba“, – sakė G.Paluckas.

Dar prieš savaitę socialiniame tinkle „Facebook“ raginęs Vilniaus merą, Liberalų sąjūdžio pirmininką atsistatydinti iš pareigų, pirmadienį Lietuvos socialdemokratų frakcijos Vilniaus miesto savivaldybėje seniūnas Marius Skarupskas išplatino deklaraciją, kuria Vilniaus socialdemokratai įsipareigoja tęsti darbus koalicijoje su liberalais.

Tiesa, dokumente yra pažymima, kad bendradarbiavimas bus nutrauktas iškart, jei tik paaiškės, kad teisėsaugos įtarimai Liberalų sąjūdžiui bet kokia apimtimi susijęs su partijos veikla Vilniuje.

Negana to, socialdemokratai koalicijos partneriams kaip sąlygą bendradarbiavimui nurodo šešis darbus, kurių turi imtis koalicija Vilniuje:

  • Nemokamos prailgintos grupės moksleiviams besimokantiems 1–5 klasėse nuo 2018 m.;
  • Sukurti 1000 papildomų vietų valstybiniuose darželiuose iki 2019 m.;
  • Intensyvesnės investicijos į poliklinikų paslaugų kokybę, eilių mažinimą ir infrastruktūrą, tinklo plėtra į tankiai apgyvendintus naujus rajonus;
  • Siekiant skaidresnio ir viešesnio įmonių valdymo iki 2017.11.15 įvertinti savivaldybės įmonių veiklą ir pasiūlyti sprendimus dėl tvaresnio savivaldybės įmonių valdymo, tam sudarant specialią Vilniaus miesto savivaldybės tarybos komisiją;
  • Sukurti inovacijų skatinimo savivaldybės įstaigose fondą 2018 m.
  • Įgalinti seniūnijas realiai spręsti gyventojų problemas ir rūpintis bendruomenių gerove.

Konservatorių, „Lietuvos sąrašo“ ir socialdemokratų rengto dokumento Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas M.Skarupskas nepasirašė. Jis BNS tikino, kad dėl bendros pozicijos persigalvojo, nes netiko kai kurios kreipimosi formuluotės. Socialdemokratas taip pat pabrėžė, kad su liberalais tai nebuvo derinta.

„Tas bendras blokas, tas buvimas kartu mums netiko, mes norėjome konkrečių įpareigojimų. Tai buvo mūsų du argumentai, toks požiūris lėmė, kad mes turėjome atskirą poziciją (...). Jokių pokalbių su liberalais nebuvo nuo ketvirtadienio – nesu matęs nei mero, nei jų frakcijos vadovo“, – aiškino M.Skarupskas.

Socialdemokratams nepasirašius bendro pareiškimo, Vilniaus liberalai pranešė nutraukiantys koaliciją su konservatoriais.

Šiuo metu Liberalų sąjūdis Vilniaus miesto savivaldybės taryboje turi 15 narių, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – aštuonis, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga – dešimt tarybos narių. Be liberalų ir konservatorių, valdančiojoje koalicijoje yra po keturis „Lietuvos sąrašo“ ir socialdemokratų atstovus.

Opozicijoje šiuo metu yra trys „Tvarkos ir teisingumo“ narių, dešimt Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos atstovų, šeši Artūro Zuoko vadovaujami Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) politikai bei iš liberalų frakcijos po prieštaringų pasisakymų apie Lietuvą pasitraukęs britas Markas Adamas Haroldas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius