Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 19

Šarūno Gustainio mokymai liberalams atsirūgo: gresia finansinis krachas

Vyriausioji rinkimų komisija ketvirtadienį spręs, ar pripažinti Liberalų sąjūdį per 2016 m. rinkimų kampaniją priėmus neteisėtą nepiniginę paramą iš juridinio asmens – „Taikomosios politikos instituto“. Po šio sprendimo liberalams grėstų netekti beveik 400 tūkst. eurų valstybės dotacijos. Partija šiuo metu yra skolinga daugiau nei pusę milijono eurų. Liberalai neslepia, kad VRK sprendimas vestų į finansinę duobę, ir jau yra pasiruošę jį skųsti teismui.
Šarūnas Gustainis
Šarūnas Gustainis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį spręs, ar Liberalų sąjūdis 2016 m. Seimo rinkimus priėmė neteisėtą paramą iš tuomečio partiečio Šarūno Gustainio viešosios įstaigos „Taikomosios politikos institutas“. Neteisėta parama partijai šiuo atveju laikomi mokymai partijos nariams.

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė 15min nurodė, kad Vinco Vobolevičiaus parengtame sprendimo projekte siūloma Liberalų sąjūdį pripažinti šiurkščiai pažeidus įstatymą.

„Sprendime yra siūlymas pripažinti Liberalų sąjūdžio 2016 m. rinkimų kampanijos išlaidas, 2016 m. sausio 16 – balandžio 24 dienomis viešosios įstaigos „Taikomosios politikos institutas“ organizuotų mokymų „Ready to win“ rengimo išlaidas, suma – 45336,86 Eur. Pripažinti tą visą sumą nepinigine auka Liberalų sąjūdžiui“, – teigė L.Matjošaitytė.

Pasak jos, Š.Gustainio per viešąją įstaigą liberalams organizuoti mokymai greičiausiai bus pripažinti neteisėta juridinio asmens parama partijai.

L.Matjošaitytės teigimu, Liberalų sąjūdis šios paramos niekaip nenurodė pildydamas rinkimų ataskaitas, todėl siūloma pripažinti, kad partija pateikė žinomai klaidingus duomenis ir nenurodė „Taikomosios politikos instituto“ aukos.

Pats Liberalų sąjūdis raštu komisijai atsakė, kad partija jokia forma neužsakė mokymų, o mokymų programa nebuvo derinama su atsakingais sąjūdžio nariais, nors pats mokymų organizatorius Š.Gustainis buvo Liberalų sąjūdžio narys.

„Taikomosios politikos instituto“ mokymai liberalams Kaune 2016 vasario 27 d.
„Taikomosios politikos instituto“ mokymai liberalams Kaune 2016 vasario 27 d.

„Liberalų sąjūdis vykusius mokymus vertina kaip asmeninę, politiškai orientuotą vieno iš buvusių partijos narių iniciatyvą“, – nurodė L.Matjošaitytė.

Tačiau, anot jos, mokymuose, kurie buvo skirti pasirengimui dalyvauti 2016 m. rinkimuose, buvo naudojama partijos atributika, mokymuose dalyvavo partijos nariai – apie pusė jų dalyvavo 2016 m. rinkimuose, o į mokymus vyko griežta atranka, kurią vykdė partijos nariai ir su partija susiję asmenys.

Mokymus vedė buvęs partijos pirmininkas Eligijus Masiulis, dabartinis pirmininkas Remigijus Šimašius, Seimo narys Eugenijus Gentvilas ir kiti.

L.Matjošaitytė negalėjo nurodyti, kiek tiksliai mokymų sesijų įvyko, tačiau patikino, kad jie vyko visuose didžiuosiuose šalies miestuose, o bendrą visų mokymų kainą VRK pateikė prokurorai.

„Taikomosios politikos instituto“ mokymai liberalams Kaune 2016 vasario 27 d.
„Taikomosios politikos instituto“ mokymai liberalams Kaune 2016 vasario 27 d.

Liberalai jau ruošiasi skųsti

Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojas Eugenijus Gentvilas šią istoriją vadina paprasčiausia nesąmone.

Jis tikina, kad tokiu atveju ir pats organizavęs partijai tokią pačią neteisėtą paramą. Tokia parama, anot E.Gentvilo, tuomet būtų galima vadinti bet kokius mokymus politikams.

„Nu nesąmonė kažkokia. Atsiranda trečia šalis, pavyzdžiui, Pramonininkų konfederacija – Robertas Dargis, susikviečia visų partijų atstovus, įduoda bukletus, ko pageidauja iš partijų rinkimų programose, mes įrašome ir tai reiškia gauname naudą, nedeklaruojame. Tai daro visos partijos, viskas normalu. O čia štai vienas mūsų partietis, didindamas savo žinomumą, padaro mokymus, kurių partija neorganizuoja, ir tas fiksuota kaip pažeidimas. Juokingai man atrodo“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Jis pripažino pats pernai kovo mėnesį dalyvavęs Š.Gustainio organizuotuose mokymuose Palangoje, skaitęs pranešimą be honoraro. Anot E.Gentvilo juose apie rinkimus nebuvo nė žodžio, bet buvo kalbama apie motyvaciją, lyderystę, komandos formavimą.

Liberalų sąjūdis bankams šiuo metu yra skolingas 530 tūkst. eurų, o jai gresia prarasti 400 tūkst. eurų dotaciją.

„Taip atsitinka, kad vienas partijos narys pakiša mus, nors prie ko čia tas Gustainis, jis viską normaliai darė. Kaip jis susitarė dėl pinigų su Raimondu Kurlianskiu, čia kitas dalykas, bet mokymus jis organizavo pats“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Anot jo, tokie mokymai yra partijų kasdienybė. Jis tikina pats, kai buvo Europos Parlamento narys, gaudavęs papildomų lėšų rinkimų metais organizuoti mokymus partijos nariams.

„Tai reiškia ir aš neteisėtą juridinio asmens paramą organizavau? Tada buvo legalu, o dabar tampa nelegalu tik dėl to, kad Š.Gustainis galimai neteisėtais būdais gavo pinigų iš R.Kurlianskio“, – aiškino jis.

Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojas tikino, kad partija VRK sprendimą tikrai skųs ir tam ruošiasi jau dabar.

Liberalams gresia finansinis krachas

Jei partija būtų pripažinta šiurkščiai pažeidusi įstatymą, tuomet VRK žengtų kitą žingsnį ir kitą savaitę greičiausiai neskirtų Liberalų sąjūdžiui numatytos beveik 400 tūkst. eurų valstybės dotacijos.

Tačiau šis sprendimas dar nebūtinai būtų priimtas, nes šiurkštus įstatymo pažeidimas nebūtinai lemia dotacijos praradimą.

E.Gentvilas neslepia, kad dotacijos praradimas partijai būtų labai skaudus.

„Po rinkimų yra skolų. Taip mes vakar ir šiandien pasisvarstėme, kad, jeigu taip atsitiktų, tai išgyventume, bet visiško taupymo režimu. Tikrai nesukauptume pinigų 2019 m. rinkimams. Yra 1 proc. parama, yra nario mokestis, tai išgyventi galima, bet nėra jokių šansų sukaupti ką nors“, – teigė E.Gentvilas.

Jis tikino, kad rinkimuose tuomet didelės sėkmės irgi vargu ar galima būtų tikėtis.

„Laimėti galima ir minimaliais pinigais, bet tai yra nepalyginimai sunkiau, nes konkurentai biudžeto dotacija naudotųsi“, – kalbėjo Seimo narys.

Partijos atsakingoji sekretorė Justė Kisinaitė 15min nurodė, kad partija bankams šiuo metu yra skolinga 530 tūkst. eurų, dar turi 10 tūkst. eurų einamųjų skolų, o sąskaitoje yra sukaupusi beveik 102 tūkst. eurų.

„Taikomosios politikos institutas“ likviduotas

Su Š.Gustainiu ketvirtadienį susisiekti nepavyko. Jo įsteigta viešoji įstaiga „Taikomosios politikos institutas“ šiuo metu yra likviduota.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Šarūnas Gustainis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Šarūnas Gustainis

Sprendimas likviduoti įstaigą priimtas netrukus po kratų pas buvusį Liberalų sąjūdžio pirmininką Eligijų Masiulį. Registrų centrui pateiktuose likvidavimo dokumentuose nurodoma, kad įmonės dalininkai Š.Gustainis ir Mindaugas Lapinskas nusprendžia, kad „atsižvelgiant į tai, kad baigiasi dauguma projektų“, nebėra tikslinga išlaikyti atskirą juridinį vienetą.

Dalininkai iš įmonės atsiėmė po 29 eurus, o likusį nepaskirstytą turtą nutarę pervesti viešajai įstaigai „Vilniaus pažangių studijų centras“. Kokio dydžio turtas perduodamas, nėra nurodyta.

Viešoji įstaiga „Taikomosios politikos institutas“ uždarytas taip ir nepateikus įstaigos finansinės ataskaitos už 2016 metus, kai, kaip įtaria prokurorai, Š.Gustainis per įstaigą galėjo gauti neteisėtą paramą iš R.Kurlianskio bei neteisėtai remti Liberalų sąjūdį rengdamas mokymus partijos nariams.

Šios įstaigos vadove tuo metu buvo Š.Gustainio mylimoji Justina Kašėtaitė, kartais tiesa, finansiniuose dokumentuose jos pavardė nurodoma kitaip: Kašėtienė.

Registrų centras turi „Taikomosios politikos instituto“ finansinę ataskaitą už 2015-uosius. Joje nurodoma, kad projektui „Ready to win“ buvo išleisti 995 eurai.

Taip pat nurodoma, kad įstaiga veiklą vykdo tik iš paramos ir 2015-uosius pasitiko turėdama beveik 64 tūkst. eurų paramos lėšų ir beveik 31 tūkst eurų projektinių lėšų. Įstaiga nurodo per 2015-uosius išvis gavusi paramos už 127 tūkst. eurų. Nurodoma, kad paramą skyrė juridiniai asmenys, tačiau nepateikiama informacija, kokie. 2015-uosius metus įstaiga baigė turėdama 49 tūkst. eurų.

Prokurorai įtaria, kad Š.Gustainis iš „MG Baltic“ viceprezidento R.Kurlianskio už koncernui palankių ir finansiškai naudingų politinių sprendimų priėmimą Seime priėmė 8700 eurų kyšį, užmaskuotą kaip paramą viešajai įstaigai.

Prokuratūra nurodo, kad parlamentaras, „vykdydamas R. K. prašymą“, 2015-ųjų spalio–lapkričio mėnesiais Seime registravo Vartojimo kredito įstatymo pataisas ir balsavo už jų priėmimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius