-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 22 /12:12

Liberalų lyderiai prokurorų įtarimus vadina nepagrįstais: „Tai dviejų vaikinų reikalai“

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Remigijus Šimašius ir liberalų frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas teisėsaugos pateiktus įtarimus partijai vertina kaip neteisingą faktų interpretavimą.
Eugenijus Gentvilas Seime
Eugenijus Gentvilas Seime / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

R.Šimašius tikino, kad liberalams šis laikotarpis nelengvas, tačiau, jo teigimu, įtarimus galima paneigti.

„Kiek teko susipažinti su medžiaga, tai faktinės medžiagos naujos matyti neteko. Akivaizdu, kad kalbama apie tuos pačius epizodus, tas pačias temas. Noriu pridurti, kad interpretacija, kuri nauja pasirodė, neva šie asmenys veikė ne savo, o partijos vardu, mano supratimu, yra labai akivaizdžiai paneigiama, nes visais atvejais Liberalų sąjūdis pasielgė priešingai, negu buvo prašoma, jeigu buvo prašoma“, – tiesiogiai iš Rygos kalbėjo R.Šimašius.

Tačiau paklausti partijos pirmininko žurnalistams galimybė nebuvo sudaryta. Į klausimus atsakinėjo partijos pirmininko pavaduotojas E.Gentvilas.

VIDEO: E.Gentvilas: „Du „sėkmės džentelmenai“ padarė didelę žalą partijai“

E.Gentvilas: „Tai dviejų vaikinų reikalai“

Pasak E.Gentvilo, iki šiol apie tyrimą sklandė labai daug gandų, o dabar partija jau galinti kalbėti teisine kalba.

„Traktuojame, kad du „sėkmės džentelmenai“ padarė didelę žalą partijai manipuliuodami ar prisidengdami partija, kadangi jokių įgaliojimų veikti tokiais būdais šitie asmenys – E.Masiulis ir Š.Gustainis – neturėjo“, – sakė E.Gentvilas.

„Ką mes matome? Didelių arba jokių faktinių naujienų nėra. Viskas, kas buvo dėliojama Lietuvos žiniasklaidoje ir mums žinoma iš teisėsaugos ar viešų publikacijų. Visa tai yra atsidūrę oficialiame įtarimų tekste. Jokių naujų faktinių aplinkybių nėra. Yra galbūt kai kurios interpretacijos, kurios yra netikėtos mums. Na, tarkime, tokios: E.Masiulis susitarė su R.Kurlianskiu, kad dalyvaus „Alfa Savaitė“ televizijos laidoje ir tai yra traktuojama, kaip neteisėta parama partijai, nusikalstamas partijos veikimas“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Pasak jo, tokias interpretacijas paneigti nebus sunku.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas tikino, kad nei E.Masiulis, nei Š.Gustainis neturėjo partijos įgaliojimų užsiimti neteisėtu paramos rinkimu partijai.

„Traktuojame, kad du „sėkmės džentelmenai“ padarė didelę žalą partijai manipuliuodami ar prisidengdami partija, kadangi jokių įgaliojimų veikti tokiais būdais šitie asmenys – E.Masiulis ir Š.Gustainis – neturėjo“, – sakė E.Gentvilas.

Jis pripažino, kad E.Masiuliui, kaip partijos pirmininkui, tokių įgaliojimų gal ir nereikėjo, tačiau prašyti nelegalios paramos partijai jis tikrai negalėjo ir su partijos kitais nariais nederino.

E.Gentvilas akcentavo, kad STT per kratas partijoje niekada nerado nei grynųjų pinigų, nei neteisėtų pavedimų. Todėl liberalas tikina, kad įtarimai, ko gero, yra paremti pokalbių išklotinėmis, kurių partija dar nėra mačiusi.

„Mes ir toliau neturime priekaištų teisėsaugai, nes teisėsauga mato daugiau, jie turi teisę tokias interpretacijas pateikti“, – sakė liberalas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Šarūnas Gustainis, Eligijus Masiulis ir Remigijus Šimašius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Šarūnas Gustainis, Eligijus Masiulis ir Remigijus Šimašius

Įtarimai dėl trijų epizodų

Jis pabrėžė, kad du partijos nariai ir partija yra įtariami dėl trijų epizodų:

  • Paminklo J.Basanavičiui vietos.
  • Greitųjų kreditų veiklos suvaržymų.
  • Kelio Vilnius–Utena rekonstrukcijos.

E.Gentvilo teigimu, nė vienu klausimu liberalai „MG Baltic“ interesų negynė.

Paminklą, pasak liberalo, Vilniaus miesto savivaldybė nutarė statyti kitoje vietoje. Taip pat esą frakcijos nariai liberalai visi devyni balsavo už sąlygų sugriežtinimą išduodant greituosius kreditus. Dėl kelio, pagal koncerno interesą, pasak E.Gentvilo, balsavo tik du frakcijos nariai, septyni buvo prieš, vienas susilaikė, vienas nedalyvavo balsavime.

„Nė vienas noras nebuvo frakcijos palaikytas. Kitaip sakant, kalbėti apie poveikį frakcijos nariams liberalams neįmanoma“, – argumentavo jis.

E.Gentvilas stebėjosi, kodėl negavęs galimai pažadėtos naudos „MG Baltic“ koncernas pernai gegužės 10 dieną vėl „įdavė pinigus“ E.Masiuliui.

„Kodėl mokami pinigai už tai, kas nebuvo padaryta, galbūt tai yra kiti epizodai, žiūrėsime ateityje“, – sakė jis.

Pasak E.Gentvilo, ir nauda, kuri galimai gauta, pasinaudojo ne partija, o du fiziniai asmenys – E.Masiulis ir Š.Gustainis, kuriuos E.Gentvilas vadino „sėkmės džentelmenais“.

„Mes traktuojame, kad du vaikinai veikė savo naudai, prisidengdami partija, ir taip mums, mūsų reputacijai padarydami didžiulę moralinę žalą“, – sakė E.Gentvilas.

Pasak liberalo, jis kalba tik apie du asmenis ir nemini G.Steponavičiaus, nes apie jį nekalbama ir teisėsaugos pateiktuose įtarimuose.

„Kaltinimuose partijai G.Steponavičiaus pavardė ir nė vienas epizodas, ir nė viena viešoji įstaiga nėra minimos. Yra minimos tik dvi pavardės – Š.Gustainis ir E.Masiulis“, – sakė E.Gentvilas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Steponavičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Steponavičius

Teisėsaugai priekaištų neturi

Liberalas tikina, kad teisėsaugai priekaištų neturi, nes prokurorams galėjo susidaryti įspūdis, kad E.Masiulis renka pinigus partijai, jei jis pats, pavyzdžiui, taip kalbėjo su R.Kurlianskiu.

„Man pačiam šiek tiek keista, kaip toje vietoje pritempti partiją, kaip nusikalstamą veiką padariusį juridinį asmenį, tačiau tik teisme viskas paaiškės. Tačiau, ką mes žinome, kokie buvo pokalbiai? Jeigu buvo sakoma, kad reikia partijai pinigų, kaip gali elgtis teisėsauga? Ji privalo vertinti šį aspektą“, – dėstė liberalas.

VIDEO: Politinės korupcijos byloje aiškėja, kad E.Masiulis iš R.Kurlianskio ėmė ne tik pinigus

Generalinė prokuratūra penktadienį pranešė, kad Liberalų sąjūdžiui kaip partijai pateikti įtarimai dėl prekybos poveikiu ir kyšininkavimo. Tokių pačių įtarimų sulaukė ir Darbo partija.

„Prokuroro sprendimu ikiteisminio tyrimo medžiaga apie galimą politinės partijos „Liberalų sąjūdis“ 2016 metų Seimo rinkimų politinės kampanijos finansavimą iš neteisėto finansavimo šaltinio šiandien buvo perduota Vyriausiajai rinkimų komisijai, jos kompetencijai priskirtų sprendimų priėmimui“, – rašoma penktadienio prokuratūros pranešime spaudai.

E.Gentvilas sako, kad apie jokią sumą, kurią esą neteisėtai gavo partija, teisėsauga nekalba. Esą neteisėtu partijos rinkimų kampanijos finansavimu laikomas kyšis E.Masiuliui, jo dalyvavimas LNK televizijos laidoje ir 8,7 tūkst. eurų parama Š.Gustainio įstaigai „Taikomosios politikos institutas“, kuri rengė mokymus partijos nariams, nors neturėjo formalių sutarčių su Liberalų sąjūdžiu.

Pasak jo, partijai nėra skirtos ir jokios kardomosios priemonės. Ji, pasak E.Gentvilo, tęs veiklą ir bandys nusiplauti dėmes. Pasak jo, kol kas partijos nariai nerašo pasitraukimo pareiškimų. Seimo narys Vitalijus Gailius, pasak E.Gentvilo traukiasi tik iš Antikorupcijos komisijos pirmininko pareigų, o partijoje lieka.

Teisėsauga taip pat tikslina galutinius įtarimus kiek ilgiau nei metus atliekamame tyrime, kuriame papirkimu ir prekyba poveikiu įtariamas koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas, jo valdomų žiniasklaidos bendrovių „MG Baltic Media“ ir „Alfa Media“ valdybos pirmininkas ir vadovas Raimondas Kurlianskis, kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir neteisėtu praturtėjimu įtariamas buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis.

Pasak prokuratūros, tyrimo duomenys leidžia įtarti, kad būdamas Seimo nariu, parlamentinės politinės partijos pirmininku ir šios politinės partijos Seime frakcijos seniūnu E.Masiulis „MG Baltic“ koncerno atstovui R.Kurlianskiui už tam tikrus šiam koncernui palankius ir finansiškai naudingus sprendimus susitarė priimti ir savo bei kitų naudai priėmė 106 tūkst. eurų kyšį ir kitus kyšius nematerialia forma.

E.Masiulis ginasi, kad pinigai, kuriuos jis paėmė iš R.Kurlianskio, buvo paskola.

Buvęs parlamentaras Šarūnas Gustainis, anot prokurorų, galėjo paimti 8,7 tūkst. eurų kyšį, užmaskuotą kaip paramą viešajai įstaigai.

Buvęs liberalas Seimo narys Gintaras Steponavičius šiame tyrime įtariamas piktnaudžiavimu, eksliberalas ir eksparlamentaras buvęs sostinės tarybos narys Šarūnas Gustainis yra sulaukęs įtarimų dėl kyšininkavimo, buvęs vienas Darbo partijos lyderių eksparlamentaras Vytautas Gapšys įtariamas kyšininkavimu ir prekyba poveikiu.

Šiemet vasarį įtarimai dėl papirkimo ir prekybos poveikiu buvo pateikti ir 80 įmonių valdančiam „MG Baltic“ koncernui kaip juridiniam asmeniui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius