Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 03 02 /16:57

Liberalų ir centro sąjungos vairą perima buvęs vidaus reikalų ministras Artūras Melianas

Į Seimą nepatekusi Liberalų ir centro sąjunga (LiCS) šeštadienį Vilniuje surengė suvažiavimą, kuriame išrinko naują pirmininką. Juo tapo buvęs vidaus reikalų ministras Artūras Melianas.
Algis Čaplikas sveikina savo įpėdinį Artūrą Melianą
Algis Čaplikas sveikina savo įpėdinį Artūrą Melianą / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Prieš suvažiavimą buvo iškelti keturi kandidatai – buvęs vidaus reikalų ministras Artūras Melianas, LiCS Šeškinės skyriaus pirmininkė Asta Paškevičienė, buvęs Kauno meras Arvydas Garbaravičius ir Visagino merė Dalia Štraupaitė. Suvažiavime paskelbta apie dar du kandidatus – Saulių Lapėną ir Vytautą Bogušį. A.Garbaravičius ir V.Bogušis savo kandidatūras atsiėmė.

Buvęs liberalcentristų vadovas Algis Čaplikas savo kandidatūros nekėlė. Suvažiavime jis sakė prisiimąs atsakomybę dėl nesėkmingų Seimo rinkimų.

2008-2012 metų Seime LiCS priklausė valdančiajai daugumai ir baigiantis kadencijai, prisijungus Tautos prisikėlimo partijos atstovams, turėjo 11 frakcijos narių.

Papildyta 16.10 val. Pirmajame rinkimų ture partijos pirmininkas nepaaiškėjo – A.Melianas partijos vadovu tapo tik po antrojo rinkimų turo,  kur varžėsi su partijos Šeškinės skyriaus vadove A.Paškevičiene. A.Melianą palaikė 165 suvažiavimo dalyviai.r

A.Melianas vidaus reikalų ministru tapo 2012 metų balandžio vidury, kai iš šių pareigų atsistatydino Raimundas Palaitis, ir dirbo iki pat naujos Seimo koalicijos atėjimo pernai gruodį.

A.Melianas Vilniaus universitete yra įgijęs ekonomikos ir socialinio darbo bakalauro laipsnius, stažavęsis Lenkijoje, Airijoje, Danijoje ir JAV.

Pirmajame ture dalyvavo ir dar du kandidatai – S.Lapėną palaikė 66 LiCS suvažiavimo dalyviai, Visagino merę D.Štraupaitę – 45.

Papildyta 16.57 val. Naujai išrinktas LiCS pirmininkas kalbėjo, kad jų partija yra stipri savivalvybininkų partija, ta linkme bus dirbama ir toliau. Taip pat A.Melianas ketina susitikti su įvairių partijų atstovais ir kalbėtis apie galimą jungimąsi. Artimiausi jų partneriai turėtų būti Liberalų sąjūdis, bet, anot A.Meliano, būtent Liberalų sąjūdis turi parodyti iniciatyvą, nes tai parlamentinė partija.

„Liberalų sąjūdis turi padaryti išvadas, mes ne vieną kartą kreipėmės ir siūlėme jungtis, bet dabar kamuolys yra jų pusėje ir jie turi daryti konkrečius žingsnius. Bet jiems, kaip Seime dabar atstovaujančiai liberaliai partijai, didžiausia atsakomybė tenka už liberalių jėgų vienijamasi“, – teigė A.Melianas.

Jeigu susijungti nepavyktų, A.Melianas pažadėjo, kad LiCS bus ta politinė jėga, kuri sugebės po pertraukos grįžti į parlamentą.

A.Meliano pavaduotojais patvirtinti D.Štriaupaitė, Judita Simanavičiūtė, Audrius Klišonis, Regimantas Čiupaila, A.Čaplikas, S.Lapėnas.

Papildyta 13.50 val.  Pirmiausia kandidatų paklausta, ar jie sutinka rinkimuose dalyvauti.

A.Garbaravičius iš tribūnos pareiškė, kad pagal dabartines aktualijas partijos pirmininkas turi būti lakūnas, šokti čečiotką ar, kaip sakė Lietuvos banko vadovas – neturėti sąžinės. „Tai nesuderinama su mano gyvenimu. Bet mes turime ir savų problemų – Kauną aplenkė Klaipėda, Kaunas praktiškai neteko „Žalgirio“, Kaune žlunga bankai. Kaune vyko bombardavimas ir meras atsitraukdamas susprogdino tiltą“, – juoko bangą sukėlė buvęs Kauno meras.

Jis pareiškė jaučiąs atsakomybę pirmiausia už Kauno skyrių, tuos žmones, kurie dirba Kauno savivaldybėje, o ten esą dirbama po konservatorių. „O tai sudėtinga, košę po konservatorių srebia dabar ir mūsų prezidentė. Todėl aš atsiimu savo kandidatūrą“, – kalbėjo A.Garbaravičius.

V.Bogušis kandidatuoti į LiCS pirmininkus taip pat atsisakė: „Labai jaudinuosi, bet A.Garbaravičius mane įtikino, kad partija turi atsinaujinti, pasikeisti, todėl lyderė turi būti D.Štraupaitė. Aš nekandidatuosiu.“

D.Štraupaitė pareiškė sutinkanti kandidatuoti, nes partijai reikia moteriškos rankos ir tolerancijos. „Mes turime šiandien numatyti kelią, kaip pasikviesti nenorinčias jungtis pas mus. Yra tokių, kurie nenorės eiti nei pas konservatorius, nei pas socdemus, kai jungsis „Tvarka ir teisingumas“ ir Darbo partija. Taip jau dabar galėtume turėti atstovų Seime“, – teigė Visagino merė.

Ji taip pat pasisakė už liberalių jėgų jungimąsi: „Nesulaikėme daugelio bendražygių, jie išėjo su Rolandu Paksu, su Artūru Zuoku, su Eligijumi Masiuliu. Turime juos susigrąžinti. Reikia jungtis – pirmiausia su judėjimu „Taip“, esu diskutavusi ir su R.Paksu, bet nesakau, kad pulsime jiems į glėbį.“

A.Paškevičienė savo kalboje pabrėžė atskirtį partijoje tarp Vilniaus partijos elito ir paprastų narių. „Bet gal elito žinomumas ir trukdo partijai gerai dirbti“, – kalbėjo kandidatė. Ji sulaukė daug bedrapartiečių kritikos tiek dėl patirties stokos, dėl kai kurių sprendimų.

A.Melianas, buvęs vidaus reikalų ministras, sakė esąs patenkintas, kad į partijos pirmininkus kandidatuoja ne vienas asmuo. „Liberalų jungimosi klausimas yra svarbus klausimas. Bendraudamas su skyriais nuolat išgirstu, kaip bus su liberalų susijungimu. Tai labai svarbu ir reikalinga, ypač dabar, kai reiškiasi įvairaus plauko populistai. Turime pripažinti savo klaidas – gal ne visada padarėme viską, kad būtų rastas sprendimas. Mes nuolat sakėme, kad esame už susijungimą, bet kamuolys yra kitoje pusėje dabar, jie irgi turi padaryti savo sprendimą. Laukiame realių siūlymų iš kitos partijos, nes ji turi didesnę atsakomybė, turi frakciją Seime“, – sakė kandidatas į LiCS pirmininkus, turėdamas omeny Liberalų sąjūdį. Jis neatmetė galimybės kalbėtis ir su sąjunga „Taip“.

A.Melianas iškėlė tikslą pasiekti 7 proc. savivaldos rinkimuose. Tai buvo pasiekta, kai situacija partijoje dėl finansinių skolų buvo itin sunki, išėjus A.Zuokui. Taip pat esą negalima pamiršti prezidento ir Europos Sąjungos Parlamento rinkimų.

Paskutinis apie savo pasiryžimą kandidatuoti į LiCS pirmininkus pasisakė S.Lapėnas. Savo pasisakymą jis pradėjo klausimais suvažiavimo dalyviams – ar jie tiki pergale būsimuose savivaldos rinkimuose ir ar manytų, kad partija laimės, jeigu rinkimai vyktų rytoj. Pirmuoju klausimu kandidatui pritarė dauguma dalyvių, antruoju – kur kas mažiau.

S.Lapėnas sakė matąs, kad visų nuomonė pagrindiniais klausimais sutampa. Todėl esą reikalingas suvažiavimas, reikia permainų, būdų, kaip susigrąžinti elektroratą, kurį partija išbarstė.

„Pastaruosius metus buvome valdžioje ir padaryta daug gražių darbų, apie kuriuos neretai nežinojo net patys partijos nariai. Nesugebėta sukviesti merų, tarybų narių, jiems pateikti informaciją apie tuos darbus ir tuo pasinaudoti ruošiantis rinkimuose“, – kalbėjo S.Lapėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius