Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 26

Liberalų ir centro sąjunga nori rengti referendumą dėl tiesioginių merų rinkimų

Neparlamentinės Liberalų ir centro sąjungos atstovai (LiCS) nori rengti patariamąjį referendumą dėl tiesioginių merų rinkimų.
Rinkimai
Rinkimai / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Apie LiCS vadovo Artūro Meliano, jo pavaduotojo Algio Čapliko bei kitų asmenų pateiktą prašymą registruoti referendumo iniciatyvinę grupę pranešta trečiadienį per Vyriausiosios rinkimų komisijos posėdį.

Referendumo iniciatoriai nori konsultacinį referendumą rengti dėl formuluotės, kad „savivaldybių merai renkami tik tiesioginiuose rinkimuose, be tarpininkų“.

Valdantieji jau yra sutarę iki kitų savivaldos rinkimų 2015 metais įteisinti tiesioginius merų rinkimus

Valdantieji jau yra sutarę iki kitų savivaldos rinkimų 2015 metais įteisinti tiesioginius merų rinkimus. Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė „darbietė“ trečiadienį sakė, kad pataisos dėl tiesioginių merų rinkimų turi būti priimtos iki liepos.

Socialdemokratai teisingumo ministras Juozas Bernatonis bei parlamentarai Milda Petrauskienė ir Albinas Mitrulevičius yra įregistravę pataisas, kuriomis siūlo įteisinti tiesioginius merų rinkimus nekeičiant šalies Konstitucijos.

Socialdemokratai siūlo pakeitus Vietos savivaldos ir Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymus merus rinkti tiesiogiai vienmandatėje rinkimų apygardoje. Šiuo metu savivaldybių tarybos renkamos pagal proporcinę sistemą, o merą renka savivaldybės tarybos nariai.

Iki šiol tiesioginius merų rinkimus Seime mėginta įteisinti keičiant Konstitucijos 119 straipsnį, tačiau niekada nepavykdavo surinkti tam reikiamo balsų skaičiaus. Socialdemokratų pataisas trečiadienį komentavusi L.Graužinienė pabrėžė, jog partijos nesutaria dėl mero vietos savivaldos sistemoje, tad įteisinant tiesioginius mero rinkimus reikės rasti kompromisą ir nuolaidų turės padaryti visos partijos.

Daugiausia nesutarimų tarp politikų dėl tiesioginių merų rinkimų kyla, išsiskyrus požiūriams į tiesiogiai renkamo mero vaidmenį savivaldybės valdymo struktūroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius