-65% metinei prenumeratai! Išskirtinis pasiūlymas.
Išbandyti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 10 24

Liberalų sąjūdžio vadovai save pavadino rinkimų laimėtojais

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Remigijus Šimašius neslėpė džiaugsmo, kad Lietuvoje daugėja žmonių, kurie palaikė liberalus. O jo kolega Eugenijus Gentvilas prisiminė 1996 metus, kai jis, tapęs tuometės Liberalų sąjungos pirmininku, ištarė daugelį prajuokinusią tezę – kiekvienam kaimui po liberalą. Esą šie rinkimai parodė, kad liberalai gali laimėti ir kaimiškose apygardose. Tačiau į valdančiąją koaliciją sąjūdis nesiveržia.
Remigijus Šimašius, Eugenijus Gentvilas
Spaudos konferencija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Liberalų sąjūdis Seimo rinkimuose laimėjo keturiolika mandatų. 8 mandatus partija gavo daugiamandatėje apygardoje, dar 6 iškovojo vienmandatėse apygardose.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) pirmadienį tikino, kad ketintų derėtis dėl koalicijos su valstiečiais-žaliaisiais tik kartu su Liberalų sąjūdžiu, nors bendro bloko deryboms kol kas nemato reikalo sudarinėti.

Patys liberalai kol kas tvirtina nematantys jokios galimybės dirbti su Lietuvos valstiečių-žaliųjų sąjunga (LVŽS), jeigu nepasikeis pastarosios partijos tam tikros nuostatos. R.Šimašius tikino, kad sekmadienį po rinkimų jis su Ramūnu Karbauskiu nesikalbėjo.

„Dauguma žmonių balsavo už mus, nes mes esame už ekonominę laisvę ir žmogaus teises bei pagarbą žmogui. Tai yra labai aiškūs, kertiniai ir nediskutuotini mums principai ir mes jų laikysimės. Tą deklaravome ir prieš rinkimus, ar būsime pozicijoje, ar opozicijoje. Ką girdime šiandien iš rinkimus laimėjusių LVŽS, tai daugeliu atvejų priešingi teiginiai. Dabar sunku įsivaizduoti, kad mes galėtume būti tokioje koalicijoje, nebent kas nors pasikeistų“, – teigė R.Šimašius.

Tačiau tai, kad pirmadienį po rinkimų prezidentė Dalia Grybauskaitė susitikti pakvietė tik Gabrielių Landsbergį ir R.Karbauskį, R.Šimašiui neatrodo, kaip nepageidavimas matyti partiją tarp valdančiųjų. „Natūralu, kad ne mes kviečiami derėtis dėl koalicijos – neturime tiek balsų, tačiau jei mus pakviestų, mes dar turėtume daug klausimų išspręsti norėdami normaliai šnekėtis“, – teigė Liberalų sąjūdžio lyderis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Spaudos konferencija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remiijus Šimašius, Eugenijus Gentvilas ir Algirdas Butkevičius

Vis dėlto Liberalų sąjūdis save įvertina kaip laimėtojus – anot E.Gentvilo, būtent tik LVŽS ir Liberalų sąjūdis šiuose rinkimuose pasirodė sėkmingai. „Atrodytų rinkėjai suteikė labai didelį pasitikėjimą vienai partijai, mūsų partijai – didesnį pasitikėjimą palyginti su ankstesniais rinkimais, todėl lyg reikėtų kažką bendro kurti. Bet akivaizdu, kad būtent šitų dviejų partijų programiniuose dalykuose bendrumų yra mažiausiai“, – teigė E.Gentvilas.

Paprašytas įvertinti savo partnerių TS-LKD nelabai sėkmingą pasirodymą rinkimuose, R.Šimašius teigė, kad originalas yra geriau nei kopija. „Visi pradėjo laikyti mus partneriais, nes iš jų vadovų lūpų skambėjo gana liberalios tezės. Bet jeigu priimtinesnės liberalios idėjos, tai žmonės ir balsuoja už liberalus. Iš šalies žiūrint TS-LKD, užuot labiau konsolidavusi balsus, kuriuos galėjo sutelkti iš labai konservatyvių žmonių, nusprendė eiti ir konkuruoti su liberalų sąjūdžiu dėl liberaliai mąstančių žmonių. Dėl liberaliai mąstančių žmonių pasirinkimo mes laimėjome tą kovą. Aš linkiu Tėvynės sąjungai ateityje išsigryninti“, – kalbėjo liberalų lyderis.

Tiesa, R.Šimašiui galbūt reikėtų susimąstyti ir apie partijos rezultatus Vilniuje, kurio meru jis yra jau pusantrų metų. Tačiau jis teigė vertinąs teigiamai partijos pasirodymą sostinėje, nes čia už juos balsavo daugiau rinkėjų daugiamandatėje apygardoje nei 2012 metais, o ir vienmandatėse apygardose antrame ture kovojo keturi kandidatai. Nė vienas iš jų, tiesa, nelaimėjo antrame ture.

Paklaustas, ar aptarė rinkimų rezultatus su Eligijumi Masiuliu, R.Šimašius tik ironiškai šyptelėjo: „Kodėl mes turėtume aptarinėti.“ Vis dėlto Liberalų sąjūdžio lyderiai pripažįsta – jeigu buvęs partijos lyderis nebūtų įsivėlęs į skandalus, rezultatai galėjo būti visiškai kitokie.

VIDEO: Porinkiminė spaudos konferencija Valdovų rūmuose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius