Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 28 /11:15

Liberalų sąjūdis iš partijos pašalino Šarūną Gustainį, jis traukiasi iš sostinės tarybos

Ketvirtadienį Liberalų sąjūdžio nariai iš partijos pašalino specialiuoju liudytoju politinės korupcijos byloje apklaustą Šarūną Gustainį.
Šarūnas Gustainis
Šarūnas Gustainis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tai 15min patvirtino parlamentaras Simonas Gentvilas.

Liberalų sąjūdis savo „Facebook“ paskyroje apie tai pranešė lakoniškai: „Toks sprendimas buvo priimtas paaiškėjus, kad buvusio Seimo nario veikla prasilenkė su partijos įstatais ir Skaidrumo standartu.“

Š.Gustainis yra buvęs atsakingas už šios partijos finansus, jis anksčiau buvo atsakingasis sekretorius. Vieno partijos vadovų Eugenijaus Gentvilo žiniomis, oficialūs įtarimai Š.Gustainiui nėra pareikšti.

„Mes patys vertiname jo veiklą ir matome tam tikrų neatitikimų partijos skaidrumo standartui – kaip mes skambiai vadiname, ir pašalinome iš partijos“, – sakė jis.

Anot politiko, ketvirtadienį buvo vertinama ir G.Steponavičiaus veikla, tačiau, kaip pabrėžė E.Gentvilas, įvertinus, ką prokuroras Seimui yra paskelbęs prašydamas atimti G.Steponavičiaus neliečiamybę, ant G.Steponavičiaus tokie šešėliai nekrenta.

Penktadienį paaiškėjo, kad G.Steponavičiui oficialiai pareikšti įtarimai.

„Palieku didžiąją politiką“

Penktadienį Š.Gustainis paskelbė atsisakantis Vilniaus miesto tarybos nario mandato.

„Noriu informuoti jus, kad pasitaręs su šeima bei viską gerai apgalvojęs priėmiau sudėtingą sprendimą – palieku didžiąją politiką bei atsisakau Vilniaus Tarybos nario mandato. Sprendimas brendo jau senai, o pastarųjų savaičių viešos sąmokslo teorijos bei gandai mano bei liberalų atžvilgiu padėjo paskutinį tašką“, – savo paskyroje „Facebook“ rašė jis.

Š.Gustainis teigė sprendimą atsisakyti tarybos nario mandato priėmęs ne todėl, kad jaučiasi kaltas, kažką blogai padaręs ar bijantis teisėsaugos, o todėl, kad yra atsakingas ir principingas žmogus ir puikiai supranta, kad niekaip nesibaigiantis ikiteisminis tyrimas, kuriame jis turi spec. liudytojo statusą, trukdo jo, kaip tarybos nario veiklai bei sudaro pagrindą įvairioms tolimesnėms politinių oponentų spekuliacijoms.

„Sprendimą priėmiau, kad apsaugočiau savo šeimą. Politika man „davė“ ne tik gumbus ar kritiką, davė ir patį gražiausią dalyką pasaulyje – šeimą. Auginu keturis mokyklinio amžiaus vaikus ir nesiruošiu leisti patyčių ar kaltinimų jų atžvilgiu dėl Lietuvoje vykstančių karų dėl įtakos zonų politikoje, – teigė jis. – Ramia sąžine, užtikrintai galiu pasakyti, kad mano, kaip buvusio Seimo nario bei viešosios įstaigos steigėjo veikla buvo vykdoma griežtai pagal įstatymus.“

Š.Gustainis išreiškė viltį, kad ikiteisminis tyrimas nebus vilkinamas, pareiškė esantis pasiruošęs bendradarbiauti su tyrėjais – tą ir daręs iki šiol, kad įrodytų, jog jokių nusižengimų nėra padaręs.

„Narystę Liberalų sąjūdyje jau sustabdžiau anksčiau. Politikoje visada vadovavausi atvirumo, atsakomybės ir racionalumo principais. Atmetu visas viešoje erdvėje pasirodžiusias ar dar tik atsirasiančias insinuacijas mano ar mano šeimos atžvilgiu. Buvusiems savo kolegoms linkiu tvirtumo, ryžtingumo ir net pačiose sunkiausiose situacijose išlikti žmonėmis. Kas pavyko ne visiems, beje...“, – rašė jis.

Š.Gustainis registravo įtartiną pataisą

Vienas liberalų lyderių Eugenijus Gentvilas visai neseniai LRT yra prisipažinęs, kad ateis diena, kai liberalams bus morališkai dar sunkiau.

„Ten gali būti klampesnė situacija. Š.Gustainis yra registravęs kažkokią pataisą, kuri galėtų būti traktuojama kaip naudinga „MG Baltic“ koncernui“, – yra sakęs jis.

E.Gentvilas sakė nematąs pagrindo įtarimus pateikti visai partijai.

„Sąžiningai pasakysiu – na, neramu, velnias. Puoselėjome tiek metų visokias liberalias idėjas, liberalius dalykus. Viena partija – susijungėme, (...) išsivalėme, prisiekėme vieni kitiems... Ir neramu.“

Apklaustas specialiuoju liudytoju

Š.Gustainis „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje yra apklaustas specialiuoju liudytoju. Partijos frakcijos Seime lyderis Eugenijus Gentvilas yra pripažinęs, kad turi įtarimų, jog Š.Gustainiui greičiausiai bus pareikšti kaltinimai, nes jis ne tik yra bendravęs su politikų papirkinėjimu įtariamu „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu, bet ir registravęs Seime pataisą dėl greitųjų kreditų bendrovių. R.Kurlianskiui pareikštuose įtarimuose rašoma, jog jis, kaip įtariama, papirkinėdamas politikus siekė ir kad būtų palengvintos sąlygos greitųjų kreditų bendrovėms.

E.Gentvilas yra pripažinęs, kad dar tuomet, kai dirbo Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direktoriumi, pas jį atvykęs Š.Gustainis siūlėsi jo vardu iš Klaipėdos verslininkų rinkti paramą liberalams. E.Gentvilas tikina neleidęs to daryti.

Neseniai prokuratūra kreipėsi į Seimą dėl kito liberalų lyderio Gintaro Steponavičiaus teisinės neliečiamybės atėmimo. Prokurorai nori jam pareikšti įtarimus dėl to, jog per su juo susijusias viešąsias įstaigas galėjo būti neteisėtai atsilyginama už politinę paramą „MG Baltic“ koncernui bei galbūt net neteisėtai finansuojamas Liberalų sąjūdis. Seimas G.Steponavičiaus teisinę neliečiamybę panaikino. Jis yra suspendavęs savo narystę partijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius