Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 06 19

Liberalų sąjūdžio Pagėgių skyrius skyla: dauguma į rinkimus eis su komitetu

Liberalų sąjūdžiui – liūdnos dienos. Partijos reitingai krinta, pinigų – ne pyragai, o ir nariai, regis, jau ieško išėjimų iš skęstančio politinio laivo. Pirmasis liberalų nukraujavimas gali įvykti Pagėgiuose. Liberalų sąjūdžio Pagėgių skyriaus pirmininkas Edgaras Kuturys 15min teigia, kad partiją palikti jau pasirengęs visas skyrius. Savivaldos rinkimuose jis ruošiasi dalyvauti jau kitu pavadinimu. Tačiau tai – ne visai tiesa. Skyriuje yra keliolika žmonių, kurie į pirmininko darinį nesijungs.
Liberalų tarybos posėdis
Liberalų tarybos posėdis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

E.Kuturys sako jau prieš kurį laiką registravęs visuomeninį judėjimą „Už permainas Pagėgių krašte“ ir jo pagrindu artėjančiuose rinkimuose žada registruoti visuomeninį komitetą. O tuomet liks vienas kelias – parašyti atsisveikinimo su Liberalų sąjūdžiu pareiškimus.

„Gali būti ir taip (kad visas skyrius paliks partiją – aut.). Suprantate, sprendimus priimu ne aš vienas, o visas skyrius, tai mes spręsime. Laiko turime, nes Seimas dar nė nepaskyrė rinkimų datos. Kai bus data, kai prasidės registracija komitetų, tada ir spręsime. Dabar darome veiksmus, buriame žmones“, – 15min penktadienį teigė jis.

Tačiau netrukus E.Kuturys pridūrė kalbantis viso skyriaus, kuriame dabar yra 47 nariai, vardu. Į rinkimų komitetą, pasak jo lyderio, įeis ne tik jie, bet ir nauji pilietiški žmonės – išvis 73 pagėgiškiai.

Asmeninio arhyvo nuotr./Edgaras Kuturys
Asmeninio arhyvo nuotr./Edgaras Kuturys

Kaime liberalų idėjų niekas nesupranta?

Pastebėjus, kad registruoto visuomeninio judėjimo pavadinime nėra net užuominos, kad dauguma jo narių vis dėlto yra liberalai, ir paklausus, ar sąžininga tai nuslėpti, E.Kuturys ėmė aiškinti, kad liberalių idėjų kaime ir rajonuose nei reikia, nei kas nors jas supras.

Sakykim, liberalų yra tokių idėjų, kur kaime žmogus nesupras, – teigė E.Kuturys.

„Ne, jokių liberalų tikrai nebus. Geri darbai, geros idėjos ateina ne iš vienos pusės. (…) Nori žmonės gyventi pagal visas geras idėjas, kad būtų jos visos geros ir tinkamos tai rajono savivaldybei ir žmonėms, o ne paėmus vieną ideologiją. Sakykim, liberalų yra tokių idėjų, kur kaime žmogus nesupras. Aš pasakyčiau Pagėgiuose, kad tokia yra partijos idėja ir ten laisvai galima elgtis, net nenoriu sakyti to žodžio, tai kaime aš likčiau nesuprastas“, – teigė jis.

Į liberalus vos prieš metus iš Darbo partijos perėjęs E.Kuturys neslėpė, kad mintis kurti judėjimą ir mesti partiją dar labiau paskatino pastarieji įvykiai ir paviešinta Valstybės saugumo departamento (VSD) informacija, kurioje Liberalų sąjūdis vadinamas koncerno „MG Baltic“ projektu.

„Anksčiau aš galvojau, kad tai yra vienetinis Eligijaus Masiulio atvejis, ir galvojau, kad, na, būna visko. Pridirba, būna, bet partija didelė, daug žmonių, bet dabar su tom visom pažymom, kai dėliojiesi taškus ir matai, kas buvo, tai kodėl mes turime už tai atsakyti? Mes norime ne aiškintis, kas ką pridirbo, o dirbti“, – kalbėjo jis.

Pagėgių skyriaus pirmininkas akcentavo, kad penktadienį dėl per menko dalyvių skaičiaus neįvykęs Liberalų sąjūdžio tarybos posėdis jau ne pirmas, kuriame dėl kvorumo nebuvimo nepavyksta priimti sprendimų. Anot jo, partijoje visiškas chaosas, niekas nebežino, ką daryti.

„Galvojama, kad pakanka pakeisti pirmininką, bet pirmininko pakeitimas mums nieko nereiškia. Arba žmonės keičiasi, mąsto kitaip, arba... Dabar keista, kai bando paneigti pažymą, bet nesigilina, kodėl blogai veikė sistema, kodėl žmonės nematė, kas vyksta. (…) Į partijas jau niekas nebenori eiti, atvirai sakau. Man per kelis mėnesius į judėjimą pavyko suburti tris kartus daugiau žmonių nei į partiją“, – dėstė jis.

Taip pat E.Kuturys kategoriškai neigė, kad visuomeninis judėjimas kuriamas tik todėl, kad būtų lengviau susirinkti pinigų rinkimams. Pasak jo, net už kavą per susibėgimus naujo judėjimo nariai susimoka patys.

„Man juoką kelia. Taip, yra tie visuomeniniai judėjimai, kurie atėję su magnatais, kurie turi įmones, bet rajonuose paprasti žmonės eina. Ar mes buvome vienoje partijoje, ar kitoje – lygiai taip pat, 200 eurų jeigu duoda skyriui, tai visi pinigai ir būdavo. Patys žmonės ir finansuodavo. Tokiuose Pagėgiuose nėra net ir verslininkų, nėra kam dotuoti. Ką užsidirbi iš algos, tą ir turi“, – tvirtino E.Kuturys.

Komitetu suviliojo ne visus

Nors E.Kuturys sako kalbantis viso skyriaus vardu, tačiau tai – ne visai tiesa. Liberalų sąjūdžio Pagėgių skyriaus narė Gražina Jankauskienė 15min patikino, kad Liberalų sąjūdžio skyrius bus išsaugotas. Jame esą liks keliolika narių, kurie ir rinkimuose dalyvaus su partijos sąrašu.

Čia žmogus nori sėdėti ant dviejų kėdžių, o tai yra rinkėjų apgaudinėjimas, kai yra ir partijos skyriaus pirmininkas, ir veda komitetą, – teigė G.Jankauskienė.

„Tie, kurie prieš metus atėjo naujai į skyrių, pagalvojo, kad reikia eiti su komitetu į rinkimus, o mes senieji liberalai, bet yra ir naujų, pasiliekame. Mūsų yra apie penkiolika, kurie tikrai turi liberalias pažiūras ir tikrai niekur nesiruošia eiti, neišsižada liberalų“, – tikino pašnekovė.

G.Jankauskienė nemato jokio skirtumo tarp visuomeninių komitetų ir partijų, todėl E.Kuturio veiksmus vadina paprasčiausia dviveidyste ir bandymu sėdėti ant dviejų kėdžių.

„Kuo skiriasi? Jie niekuo nesiskiria, tik jie nuo kažko bėga. Taip, dabar sunkus metas, daug visko kalbama apie mus, bet, jei žinome, kad patys nieko blogo nepadarėme, tai negalime atsakyti už visus. Juk ir šeimose visko būna, o mes esame tik bendraminčiai. (…) Čia žmogus nori sėdėti ant dviejų kėdžių, o tai yra rinkėjų apgaudinėjimas, kai yra ir partijos skyriaus pirmininkas, ir veda komitetą. Laikas būtų apsispręsti“, – teigė ji.

Uteniškiai nori ir komiteto, ir likti partijoje

E.Kuturys sako jau beveik apsisprendęs ir pasiryžęs palikti partiją. Tačiau Utenos Liberalų sąjūdžio skyriaus vadovas Marijus Kaukėnas 15min nurodė, kad rinkimų komitetą jo skyriuje kurti nuspręsta jau seniai, tik tai esą nereiškia, kad bus griaunamas partijos skyrius.

„Laisva valia – kas nori lieka partijoje, kas nori – išeina. Masinio išėjimo nėra, bet yra įvairiai. Komitetą kurti mus paskatino atsisakymas nepartinių kandidatų, kuriuos mes turėjome frakcijoje, ir kai kurių skyriaus lyderių nenoras eiti su Liberalų sąjūdžio vėliava. Kad komanda neskiltų į dvi, tris dalis, nutarėme eiti komitetu“, – aiškino jis.

Kad komanda neskiltų į dvi, tris dalis, nutarėme eiti komitetu, – teigė M.Kaukėnas.

Pasak M.Kaukėno, komiteto pavadinime bus liberalų vardas ir nebus slepiama, kad sąraše bus ir partijos narių.

„Jokių čia sankcijų ir išmetimų iš partijos už tai ir būti negali, nes apie tai kalbėta dar rudenį. Nuomonių, aišku, yra visokių. Vieniems patinka, kitiems – ne. Partijos pirmininkas gal kitaip galvoja, bet, pavyzdžiui, man atrodo, kad dabar mes su visa partija plaukiame pasroviui minų lauke, o kitiems atrodo, kad viskas savaime susitvarkys“, – kalbėjo M.Kaukėnas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marijus Kaukėnas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marijus Kaukėnas

Žada sankcijas

Tačiau Utenos skyriaus vadovas gali klysti. Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas neslepia nepalaikantis rinkimų komitetus kuriančių kolegų ir grasina jiems sankcijomis.

„Mano manymu, tai yra partijos įstatų pažeidimas. Jeigu partijos nariai priima sprendimą eiti komitetu. Jei tik registruoja kažkokį visuomeninį judėjimą – tai dar nieko, bet, jei eis į rinkimus... Turėtų spręsti partijos etikos komisija. Aš neturėčiau žiniasklaidoje skaityti apie neva priimtus sprendimus eiti komitetu. Skyrius net negali tokių sprendimų priimti, tai gali tik partija. Jei jie priims skyriuose tokius sprendimus, tai jau yra žala partijai“, – sakė E.Gentvilas.

Penktadienį vykusiame partijos tarybos posėdyje E.Gentvilas skyrių norą rinkimuose dalyvauti su komitetais vadino separatizmu. Jis sakė žinantis, kad tokios diskusijos vyksta septyniuose skyriuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius