Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 12

Liepkalnio nauda: jei turistas Vilniuje praleis diena ilgiau, miesto pajamos išaugs 200 mln. Lt

2016 metais Liepkalnyje jau turėtų veikti naujas sveikatingumo ir sporto centras. Investicijos į jį numatomos palyginti nedidelės – 2-2,5 mln. eurų (apie 7,2 mln. Lt), todėl realu tokį centrą pastatyti. Vilniaus savivaldybė investuoti tiesiogiai neketina, bet sutvarkys infrastruktūrą. Investuoti teks kalno nuomininkas UAB „Trade State“ ir savivaldybės įmonei „Start Vilnius“. Tačiau miestas ketina naudotis centro teikiama nauda, visų pirma, finansine.
Liepkalnio slidinėjimo centro projekto vizualizacija
Liepkalnio slidinėjimo centro projekto vizualizacija / „Daniel Libeskind“ nuotr.

Centro, kuris kol kas vadinamas „Vilnius Beacon“ („Vilniaus švyturys“), statybos turėtų prasidėti kitąmet. Be sporto, čia atsiras veiklos ir kitokių pramogų mėgėjams. Per kiek laiko šis objektas atsipirks investuotojams, kol kas nesuskaičiuota. Tai priklausys ir nuo oro sąlygų, nes žiema žiemai nelygi – pernai buvo šilta, todėl slidinėjimo sezonas praėjo itin nesėkmingai. Šiemet trasos jau veikia, tikimasi, kad orai išliks palankūs.

Viena diena ilgiau

„Mūsų tikslas pirmiausia yra, kad vilniečiai turėtų galimybę sportuoti, būtų sveiki ir geros nuotaikos, kad jiems nereikėtų kur nors važiuoti. Man malonu skaityti, kad kai kurie slidinėjimo entuziastai, kurie išbandė tai, kas padaryta per pastaruosius metus Liepkalnyje, sako, jog šiemet jie nebevažiuos į Čekiją, Latviją ar net ir Austrijos kalnus“, – kalbėjo Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Mes, kaip gamtininkai, turime užduotį – išsaugoti gamtos ir kultūros paveldo vertybes ir pritaikyti jas pažinimui ir lankymui. Niekada neišsaugos visuomenė vertybių, jeigu nežinos teritorijų vertės, – sakė V.Petiukonienė.

Kaip kitą turizmo skatinimo strategijos dalį meras nurodė siekius, kad į Vilnių atvykę svečiai liktų viena diena ilgiau.

Jeigu tai būtų pasiekta, į valstybės biudžetą būtų surinkta papildomai apie 200 mln. Lt.

„Turistų srautas Vilniuje auga, tai jeigu turistas praleistų papildomai dar vieną dieną, tokias pajamas galėtų gauti  biudžetas iš papildomo vartojimo, mokesčių ir kitų dalykų“, – aiškino meras.

Investuoti į naująjį sporto ir sveikatingumo centrą „Vilnius Beacon“ reikės apie 2-2,5 mln. eurų. Kiek kainuos pats projektas, A.Zuokas neatskleidė – esą tai ne viešas susitarimo, bet kaina yra tokia, kiek standartiškai kainuotų panašių apimčių projektas. 

D.Libeskindas pasakojo jau ne kartą turėjęs aiškintis, kodėl imasi tokio mažo projekto Lietuvoje. Tai mažiausias šio architekto kur nors įgyvendintas projektas.

Ribiškių plėtra

Tikimasi, kad naujasis sveikatingumo ir sporto centras Liepkalnyje paskatins ir visos teritorijos šalia plėtrą.

Kaip pasakojo Verkių ir Pavilnių regioninių parkų direktorė Vida Petiukonienė, šis projektas įrodo, kad ir parkuose galima plėtoti žogaus veiklą. Čia pat esantis Pavilnių regioninio parko Ribiškių kraštovaizdžio draustinis yra unikali gamtinė teritorija, kol kas dar tinkamai nepritaikyta lankytojams.

„Mes, kaip gamtininkai, turime užduotį – išsaugoti gamtos ir kultūros paveldo vertybes ir pritaikyti jas pažinimui ir lankymui. Niekada neišsaugos visuomenė vertybių, jeigu nežinos teritorijų vertės. Visa ta infrastruktūra, kuri nuo šito kalno plėsis toliau į rytus, bus vertybių išsaugojimo keliai ir takeliai“, – sakė V.Petiukonienė.

Būtent Ribiškių kraštovaizdžio draustinis iš dalies lems, kad ši teritorija taps traukos centru ne tik žiemą, bet ir vasarą.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Nustebinęs Liepkalnis: lietuviai turi kur slidinėti
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Nustebinęs Liepkalnis: lietuviai turi kur slidinėti

Suformavo ledynas

Peizažas šalia Liepkalnio – išties įspūdingos. Kalvos, susiformavusios praslinkus ledynmečiui, šiuo metu slepiasi tarp medžių, bet sutvarkius vaizdas atsivertų nepakartojamas.

„Nuo Minsko plento prasideda lygumos, o nuo Liepkalnio pasižiūrėjus į pietrytinę pusę atrodo, kad kažkas važiavo, knisosi ir todėl turime tokią teritoriją. Būtent čia sustojo slinkę ledynai ir šiose vietose tirpo. Dabar galime pamatyti tokias lyg bandeles – mažytes kalveles miškuose. Šitos bandelės ir atsirado, kai tekėdamas ledynų tirpsmo vanduo su smėliu bėgdamas suformavo tokį reljefą. O toliau ledynai nebeslinko, ten jau yra Medininkų lygumos. Esame istorinėje Vilniaus miesto reljefo formavimosi vietoje“, – teigė V.Petiukonienė.

Pasak direktorės, žiemą čia atsiras slidinėjimo trasos, vasarą – pasivaikščiojimo takai. Žadama, kad žmonės ras ne tik nuorodų, pagal kurias galės vaikščioti, bet ir kitokios informacijos apie teritorijos išskirtinumą ir vertę.

Šiuo metu rengiami projektai, pagal kuriuos teritorijas ir pritaikys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius