Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 30

Lietuva 2012 metais koordinuos Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimą

Lietuva 2012 metais taps Šiaurės ir Baltijos šalių bendros veiklos centru – nuo sausio 1 dienos Vilnius perima aštuonių Šiaurės ir Baltijos valstybių (Nordic Baltic Eight, NB8) bendradarbiavimo koordinavimą.
Lietuva pirmininkauja konferencijai.
Lietuva / Redo Vilimo/BFL nuotr.

„2012-aisiais sukaks 20 metų nuo bendros aštuoniukės veiklos pradžios. Šiaurės ir Baltijos šalių regionas yra stabilumo, konkurencingumo, sėkmės ir kokybės regionas. Turime šiuos pasiekimus puoselėti ir maksimaliai išnaudoti naujas galimybes“, – akcentuoja užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

NB8 veiklos koordinavimo prioritetais Lietuva pasirinko Baltijos šalių ir Šiaurės ministrų tarybos bendradarbiavimo stiprinimą, bendros Šiaurės ir Baltijos regiono informacinės erdvės plėtrą, didinant regiono žinomumą, ekonominių ir verslo ryšių bei santykių su ES Rytų partnerystės šalimis ir JAV stiprinimą.

Lietuvoje per metus planuojama surengti apie 50 įvairaus lygmens susitikimų ir renginių, kuriuose įvairiais lygmenimis dalyvaus užsienio reikalų, finansų, ūkio, socialinių reikalų, krašto apsaugos, teisingumo, transporto sektorių kuruojančių ministerijų bei valstybinių agentūrų atstovai, taip pat – valstybių vadovai bei parlamentarai. Juose tikimasi priimti sprendimus dėl spartesnės regioninės integracijos ir regiono konkurencingumo stiprinimo.

Planuojamas didžiausias renginys – NB8 šalių vadovų susitikimas Vilniuje balandžio 23 d. Į jį pakviesti Šiaurės ir Baltijos valstybių prezidentai ir ministrai pirmininkai. Rudenį numatytos šių šalių užsienio reikalų ministrų konsultacijos ir kiti svarbūs renginiai.

Pasak A.Ažubalio, aštuonias Šiaurės ir Baltijos šalis vienija ne tik jūra, bet ir bendros vertybės, istorija ir tradicijos.

„Per paskutinį dešimtmetį mūsų regionas tapo vis labiau integruotas ekonomiškai, finansiškai, tapome dar artimesni politiškai. Panaši net reakcija į ekonominę krizę – NB8 regionas Europoje ją atlaikė pavyzdingiausiai. Vertinant BVP apimtis visi drauge esame penkta ekonomika Europos Sąjungoje (po Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Italijos) ir bene vienuolikta pasaulyje. Be to, esame 32 milijonų gyventojų rinka, visi sukuriame virš trilijono eurų BVP“, – pabrėžia Lietuvos diplomatijos vadovas.

Anot jo, pagrindinis Lietuvos tikslas yra toliau didinti regioninio bendradarbiavimo efektyvumą ir pasinaudoti vienas kito parama sprendžiant Lietuvai ir regionui aktualias problemas. Ypač svarbus Lietuvos interesas – išlaikyti ir sustiprinti NB8 dėmesį Rytų Europos kaimynėms.

„Mūsų ambicija – išplėsti Šiaurės ir Baltijos regiono vaidmenį Europoje, jos kaimynystėje ir stiprinti bendradarbiavimą su mūsų strateginiais partneriais plėtojant Šiaurės lanko šalių bendradarbiavimą“, – teigia A.Ažubalis.

NB8 veiklą kiekvienais metais koordinuoja vis kita šalis narė. Lietuva šį vaidmenį perims iš Suomijos ir 2013 metais perduos Švedijai. Koordinuojanti valstybė formuoja aštuonšalio bendradarbiavimo darbotvarkę, joje vyksta visi svarbiausi susitikimai.

NB8 priklauso aštuonios Šiaurės ir Baltijos valstybės: Suomija, Švedija, Danija, Norvegija, Islandija, Lietuva, Latvija, Estija. Jos nuo 1992 metų reguliariai bendradarbiauja įvairiose srityse ir politiniuose lygmenyse. Šalių atstovų susitikimuose aptariamos tarptautinės politikos aktualijos ir įvairūs praktiniai bendradarbiavimo klausimai.

Kadangi šios valstybės laikosi panašaus požiūrio į saugumo klausimus ir transatlantinio saito svarbą, Vašingtone 2003 metais buvo paskelbta E-PINE iniciatyva, skirta stiprinti JAV bendradarbiavimą su Baltijos ir Šiaurės šalimis. Susitikimai vyksta reguliariai du-tris kartus per metus įvairių užsienio reikalų ministerijų pareigūnų ir ekspertų lygiu. 2012 metais Lietuva perims ir šios iniciatyvos kuravimą. Įgyvendinant E-PINE iniciatyvą bus surengtos Šiaurės, Baltijos šalių ir JAV konsultacijos.

Lietuva 2012 m. taip pat pirmininkaus Baltijos ministrų tarybai (BMT), kuri yra trijų Baltijos šalių vyriausybių bendradarbiavimo institucija, įkurta 1994 m. Taline. 2012 m. kovo mėnesį įvyks Lietuvos, Latvijos ir Estijos ministrų pirmininkų neformalus susitikimas. Rudenį numatytas oficialus BMT Ministrų pirmininkų tarybos susitikimas. Lapkričio 8-9 d. įvyks 18-oji Baltijos taryba.

Susitikimų metu bus sprendžiami pirmininkavimo prioritetais numatyti Lietuvai ir visam Baltijos regionui gyvybiškai svarbūs Baltijos energijos rinkos plėtros ir integravimosi į ES energetikos sistemas klausimai, tolesnis bendradarbiavimas įgyvendinant tarptautinius transporto projektus „Rail Baltica“ ir „Via Baltica“, Baltijos šalių ir bendro su Šiaurės valstybėmis gynybinio bendradarbiavimo stiprinimas, žiniomis pagrįstos ekonomikos plėtra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius