Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 14

Lietuva aiškinsis dėl Baltarusijoje, netoli sienos rastų nugaišusių šernų

Mirtino afrikinio kiaulių maro užkratą lokalizavusios Lietuvos veterinarai aiškinsis, ar Baltarusijoje, netoli Lietuvos sienos iš tikrųjų rasta 14 nugaišusių šernų. Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas sako, jog tarnyba neturi oficialaus patvirtinimo, tačiau Lietuvai svarbu žinoti, ar šernai užsikrėtę afrikiniu kiaulių maru.
Šernas
Šernas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Kol kas apie tai neturime informacijos, tačiau bandysime ją patikrinti", - BNS sakė Jonas Milius, kuris pripažino, kad bendravimas su Baltarusijos tarnybomis yra sudėtingas.

Neoficialiais duomenimis, kritę šernai yra apie 4 kilometrai nuo Lietuvos sienos, šalia Šalčininkų rajono.

Baltarusijoje, iš kurios afrikinis kiaulių maras šiemet pasiekė Lietuvą, pirmieji užkrato židiniai rasti praėjusią vasarą. Vienas jų - maždaug 40 kilometrų nuo Baltarusijos-Lietuvos sienos.

Baltarusijos žiniasklaida vėliau rašė, kad šalyje masiškai naikinami šernai, žmonės raginti išpjauti kiaules, tačiau oficialiai šie duomenys nebuvo patvirtinti. Savo ruožtu Lietuva ketina išnaikinti apie 90 proc. šernų, kad mirtinas užkratas neplistų ir neatneštų daugiau nuostolių šalies ūkiui.

Lietuvoje maras metų pradžioje rastas dviejuose šernuose netoli pasienio su Baltarusija ir kol kas iš apsauginės zonos pasienyje gilyn į šalį neišplito, tačiau baiminamasi būsimo šernų migravimo, ieškant maisto pasėliuose.

Ispanijos laboratorija šiemet patvirtino, kad Lietuvoje nustatytas afrikinis kiaulių maras yra to paties štamo, kaip ir virusai Rusijoje bei Baltarusijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius