-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 25

Lietuva atsakomybę už Goro provinciją vietiniams norėtų perduoti vėliausiai iki 2013-ųjų, teigia ministrė Rasa Juknevičienė

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė teigia, kad Lietuva atsakomybę už Goro provinciją, kurios atkūrimo grupei dabar vadovauja, vietiniams norėtų perduoti vėliausiai iki 2013 metų.
Lietuvos karių pamainų pasikeitimo ceremonija
Lietuvos karių pamainų pasikeitimo ceremonija / seržanto Nerijaus Vito/KAM nuotr.

Tačiau Krašto apsaugos ministerijos vadovė nekalba apie visišką lietuvių karių išvedimą iš šios šalies ir teigia, kad Lietuva kaip ir NATO planuoja ateityje labiau susitelkti į mokymo misijas Afganistane. Tikimasi, kad Goro provincija rudenį bus įvardinta tarp tų, kuriose prasidės atsakomybės perdavimo procesas.

„Lietuvos požiūriu neturėtų būti kokių nors didelių pasikeitimų, nes mes jau svarstome perspektyvas, vadinamąjį perėjimo procesą ir galimybę Goro provincijoje atsakomybę perduoti vietos saugumo pajėgoms vėliausiai iki 2013 metų. Jie jau čia pat“, – BNS sakė ministrė.

„NATO yra nutaręs apskritai iki 2014 metų baigti pagrindinius kovinius veiksmus ir labiau persiorientuoti į mokymo misijas. Mes irgi lygiai taip pat planuojame. Su Pensilvanijos valstija mes jau pradėjome (Goro) policijos mokymus, kuri sėkmingai vyksta. Mūsų specpajėgos taip pat moko atitinkamos pakraipos vietos pajėgas“, – kalbėjo R.Juknevičienė. NATO yra nutaręs apskritai iki 2014 metų baigti pagrindinius kovinius veiksmus ir labiau persiorientuoti į mokymo misijas. Mes irgi lygiai taip pat planuojame.

Tokį požiūrį KAM vadovė išsakė komentuodama, kaip kitas šalis, o taip pat ir Lietuvą gali paveikti, ketvirtadienį paskelbtas JAV administracijos sprendimas iki kitos vasaros grąžinti į tėvynę 33 tūkst. amerikiečių karių, papildomai nusiųstų į Afganistaną 2010 metais.

„Tai nėra jokia netikėta žinia, tai buvo planuotas žingsnis ir reikia neužmiršti, kad praėjusiais metais JAV įvedė papildomas pajėgas į Afganistaną. Dabar yra sumažinimas nuo to papildomo įvedimo, bet tai nereiškia, kad yra išvedamos pajėgos. Pagrindinė žinia yra ta, kad situacija nors ir išlieka sudėtinga, bet yra gerėjanti lyginant su 2009-aisiais, kuomet buvo suplanuotas papildomų pajėgų įvedimas“, – teigė R.Juknevičienė.

„Lietuvos dalyvavimo negalima lyginti su JAV ar Jungtinės Karalystės skaičiais ir jis tokio didelio vaidmens nevaidina, tačiau čia svarbiausias yra NATO solidarumas“, – pridūrė ministrė.

Paklausta, kaip amerikiečių karių išvedimas paveiks saugumo situaciją Afganistane, ji sakė: „aš manau, tokie žingsniai yra daromi gerai apgalvojus“.

Šiuo metu Afganistane iš viso yra apie 240 Lietuvos karių. Didžioji jų dalis – apie 150 – tarnauja Goro provincijos atkūrimo grupėje ir ten veikiančioje vietos policijos apmokymo grupėje. Kabule tarnauja logistika užsiimantys Nacionalinio paramos elemento kariai, Kandaharo oro uosto bazėje mokymo misijoje dirba karinių oro pajėgų instruktoriai, o Zabulo provincijoje operacijas vykdo Specialiųjų operacijų pajėgų eskadronas „Aitvaras“.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius