Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 11

Lietuva atsidūrė tarp valstybių, kurios nesugeba užtikrinti savo gyventojams žmogaus teisių

Ketvirtadienį Žmogaus teisių stebėjimo institutas pristatė septintąją periodinę žmogaus teisių Lietuvoje apžvalgą. Leidinyje apžvelgiami svarbiausi 2011 ir 2012 metų įvykiai, turėję įtakos žmogaus teisių raidai mūsų šalyje.
Popietė sostinėje
Žmonės. / Luko Balandžio nuotr.

„Konstitucinis Teismas tapo kritikos taikiniu dėl esą keliamos grėsmės lietuviškoms vertybėms, Seimas tik per plauką nepakeitė šeimos apibrėžimo Konstitucijoje, o eilinis mėginimas įgyvendinti bene dvidešimtį metų vėluojančius įsipareigojimus vaiko teisių srityje sulaukė masinio Lietuvos gyventojų klaidinimo viešojoje erdvėje. Mat visų smurto formų prieš vaikus draudimas esą skirtas tam, kad būtų sugriautas šeimos institutas, o tūkstančiais atimti vaikai būsią parduoti Šiaurės šalims, kur juos esą įsivaikintų tos pačios lyties šeimos.

Sudėjus tai su skandalu dėl Europos Tarybos Konvencijos dėl smurto prieš moteris prevencijos, kurioje buvo įžvelgtas šešių naujų lyčių įteisinimas, belieka konstatuoti: mes nesame kryžkelėje, mes apskritai sukame į šalikelę“, – konstatuoja Dovilė Šakalienė, l.e.p. Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorė.

Apžvalgoje konstatuojama, jog Lietuva atsidūrė tarp valstybių, kurios nesugeba užtikrinti savo gyventojams pamatinių žmogaus teisių. Be anksčiau ne kartą minėtų teisės į teisingą teismą, susirinkimų laisvės, privataus gyvenimo gerbimo ar nediskriminavimo principo pažeidimų, per 2011–2012 m. Lietuva neapsaugojo savo piliečių ir nuo nežmoniško bei žeminančio elgesio, rašoma pranešime spaudai. Tai pripažino Europos žmogaus teisių teismas pirmojoje byloje dėl smurto šeimoje prieš Lietuvą.

„Ilgus metus neigta problema tapo akivaizdžia, įsigaliojus Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymui. Lietuvai nepalankus Teismo sprendimas nė kiek nestebina. Tiesiog kyla klausimas – kodėl taip ilgai laukėme? Kodėl panašius žingsnius vis dar sunku žengti kitose esminėse žmogaus teisių sferose – vaiko apsaugos nuo smurto, pažeidžiamų grupių teisių, tolerancijos ugdymo, lygybės užtikrinimo?“ – klausia Žmogaus teisių stebėjimo instituto įkūrėjas Henrikas Mickevičius.

„Žmogaus teisėmis ir toliau gąsdinama visuomenė, kurios nariai savo ruožtu sprunka iš Lietuvos būtent į tas valstybes, kuriomis gąsdinama. Emigravę lietuviai greitai suvokia, kad būtent pagarba kiekvieno žmogaus teisėms ir yra sveikos visuomenės ir valstybės pagrindas“, – sako Dovilė Šakalienė. 

Spaudos konferencijoje, kuri įvyks ketvirtadienį, birželio 13 dieną, 11 valandą BNS konferencijų salėje. Žmogaus teisių Lietuvoje apžvalgą pristatys Žmogaus teisių stebėjimo instituto įkūrėjas Henrikas Mickevičius, Žmogaus teisių stebėjimo instituto valdybos pirmininkas Dainius Pūras ir l.e.p. direktorė Dovilė Šakalienė.

Apžvalga parengta remiantis ŽTSI tyrimais, valstybės institucijų, Lietuvos bei tarptautinių nevyriausybinių organizacijų, bei tarpvalstybinių organizacijų ir institucijų dokumentais, žiniasklaidos monitoringo duomenimis, konsultacijomis su specialistais ir ekspertais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius