Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 24

Lietuva Austrijoje ir Slovakijoje kels Ignalinos atominės elektrinės uždarymo finansavimo problemą

Lietuvos Vyriausybės atstovai su Slovakijos ir Austrijos pareigūnais aptars Ignalinos atominės elektrinės uždarymo finansavimą 2014-2020 metais, kitus aktualius ES ir dvišalio bendradarbiavimo klausimus.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

Ministro pirmininko kancleris Deivido Matulionis ir premjero patarėjas ir derybininkas su Europos Komisija dėl IAE uždarymo finansavimo Neilas Tankevičius sausio 24–27 dienomis Vienoje ir Bratislavoje susitiks su „Tatenos“ vadovu ir šalių vyriausybių atstovais, pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba.

N.Tankevičius BNS sakė, kad be gruodį ir sausį vykstančių pokalbių Europos Tarybos darbo grupėje, Lietuvos Vyriausybės atstovai dar kelis mėnesius kalbėsis ir su ES šalimis narėmis. Formaliai pokalbiai turėtų baigtis iki šių metų birželio pabaigos, tačiau neabejojama, kad jie persikels ir į antrąjį šių metų pusmetį.

„Procesas vyksta – lapkričio mėnesį paskelbtas Europos Komisijos dokumentas dėl trijų atominių elektrinių uždarymo finansavimo aptariamas Europos Tarybos darbo grupėje, atitinkamai kalbamasi ir su šalimis narėmis, kokie yra Lietuvos ir ES įsipareigojimai finansuoti Ignalinos AE uždarymą. Šis procesas vyks dar kelis mėnesius ir turėtų baigtis iki birželio pabaigos, tačiau niekas neabejoja, kad jis persikels į antrąjį pusmetį“, – BNS sakė N.Tankevičius.

Vienoje Lietuvos atstovai susitiks su „Tatenos“ generaliniu direktoriumi Yukiya Amano, Austrijos Finansų, Žemės ir miškų ūkio, aplinkos ir vandens, Europos ir tarptautinių reikalų ministerijų atstovais, kitais pareigūnais, Bratislavoje – su Slovakijos Ekonomikos ministerijos, Nacionalinės branduolinės energetikos reguliavimo tarnybos vadovais, lankysis uždaromoje Bohunice atominėje elektrinėje.

Europos Komisija (EK) 2011 metų lapkritį pasiūlė IAE uždarymui skirti iki 2017 metų 210 mln. eurų vietoje Vyriausybės prašomų 770 mln. eurų. Lietuvos premjeras Andrius Kubilius tuomet pareiškė, kad toks EK siūlymas yra nepriimtinas, nes kyla abejonių dėl jo atitikimo Lietuvos stojimo sutartyje užfiksuotiems įsipareigojimams.

Anot jo, Lietuvos narystės Europos Sąjungoje sutartyje ES pripažino, kad IAE uždarymas yra išskirtinis atvejis ir nepakeliama našta Lietuvai, neatitinkanti šalies ekonominio pajėgumo. Todėl ES įsipareigojo skirti adekvačią finansinę paramą AE uždarymui.

Tačiau už energetiką atsakingo Europos komisaro atstovė Marlene Holzner tuomet pareiškė, kad EK Ignalinos uždarymui skyrė itin didelę sumą ir daugiau lėšų biudžete projektui nenumatyta. Neoficialiai kalbama, kad Europos Komisija yra nepatenkinta vėluojančiai uždarymo darbais Ignalinos atominėje elektrinėje ir todėl nutarė skirti mažesnį finansavimą.

Lietuvos, Slovakijos ir Bulgarijos – atominių elektrinių uždarymui siūloma skirti 500 mln. eurų (1,726 mlrd. litų): Slovakijai ir Lietuvai iki 2017 metų – atitinkamai 105 mln. ir 210 mln. eurų, Bulgarijai iki 2020 metų – 185 mln. eurų.

Numatoma, kad bendra finansinė ES pagalba trijų valstybių AE uždarymui iki 2013 metų pabaigos sieks 2,848 mlrd. eurų, iš jų 1,367 mlrd. eurų – Lietuvai, 613 mln. eurų – Slovakijai ir 867,8 mln. eurų – Bulgarijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius