Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 31

Lietuva baigia metus trukusį pirmininkavimą ESBO

Lietuva baigia metus trukusį pirmininkavimą Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO). 56 šalis vienijančios regioninės organizacijos vairą nuo sausio 1 dienos perima Airija.
Audronius Ažubalis ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė
Audronius Ažubalis ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Užsienio reikalų ministro Audroniaus Ažubalio teigimu, pirmininkaujant Lietuvai teko susidurti su nemažai netikėtų iššūkių – Baltarusija prieš metus nusprendė uždaryti ESBO biurą, teko imtis priemonių kilus neramumams Albanijoje, prasidėjus revoliucijoms arabų šalyse, kur ESBO siūlė ekspertų paramą.

„Lietuvos skiriamasis bruožas buvo aktyvumas. Mes stengėmės būti visur, dalyvauti, tarpininkauti. Šitą bruožą pastebėjo visi“, – BNS sakė ministras.

Svarbiausias renginys, vainikavęs Lietuvos pirmininkavimą, buvo ESBO Ministrų tarybos sesija gruodžio mėnesį. Šia proga Vilniuje lankėsi JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton, Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir dar kelios dešimtys ministrų.

Pasak A.Ažubalio, susitikime priimti svarbūs sprendimai dėl konfliktų prevencijos ir veiksmų jiems kilus, atnaujintas Vienos dokumentas dėl ginkluotės kontrolės. Tačiau pasiūlymai dėl žmogaus teisių ir žiniasklaidos laisvės buvo blokuoti dėl Rusijos priešiškumo.

Vienu svarbiausių pasiekimų pirmininkavimo metu nurodomos po beveik šešerių metų pertraukos atnaujintos derybos dėl separatistinio Moldovos Padniestrės regiono. Daugiašalių derybų dalyviai pirmam oficialiam susitikimui po 2006 metų Vilniuje susitiko lapkričio 30–gruodžio 1 dienomis.

A.Ažubalio teigimu, svarbus pasiekimas – rastas sutarimas dėl naujojo organizacijos generalinio sekretoriaus Lamberto Zanniero. Prieš jo patvirtinimą dvi valstybės buvo vetavusios ankstesnes kandidatūras.

Ministro teigimu, svarbu, kad Airija ketina išlaikyti tęstinumą ir didelį dėmesį skirti žiniasklaidos laisvei, ypač skaitmeninei žiniasklaidai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius