Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 03 21

Lietuva ir dar aštuonios šalys paragino ES imtis reformų

Lietuva ir dar aštuonios Europos Sąjungos (ES) šalys pasirašė bendrą laišką, kuriame paragino imtis reformų siekiant ekonomikos augimo po krizės.
Europos Sąjunga
Europos Sąjunga. / T.Urbelionio / BFL nuotr.

Prie laiško prisijungusi prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad jis prisideda prie pastangų stiprinti Europos konkurencingumą.

„Nesant platesnio užmojo ir esminių reformų, kuriomis būtų siekiama skatinti verslą, atverti rinkas ir remti inovacijų, įskaitant žaliąsias technologijas, kūrimą, mums gresia menko našumo, didelio nedarbo, prarastų investicijų ir santykinio ekonomikos smukimo ateitis", – rašoma laiške, kurio ištrauktas skelbia interneto portalas EUobserver.

Be D.Grybauskaitės, laišką taip pat pasirašė Danijos, Estijos, Latvijos, Suomijos, Lenkijos, Nyderlandų, Švedijos ir Jungtinės Karalystės vadovai.

EUobserver atkreipia dėmesį, kad šioje grupėje vyrauja euro neturinčios šalys ir atviros rinkos principus pabrėžiančios valstybės.

Pareiškimas paskelbtas netrukus po to, kai 17 eurą turinčių valstybių iš principo sutarė dėl naujo „Konkurencingumo pakto“, kuriuo siekiama apsaugoti eurą, šalims kovojant su didelėmis skolomis.

Tačiau D.Grybauskaitė tikino, kad „laiškas neprieštarauja bendrai tendencijai ir nuomonėms ES“.

„Tai laiškas, sustiprinantis interesą ir pastangas stiprinti Europos konkurencingumą“, – Vilniuje žurnalistams pirmadienį sakė prezidentė.

„Kalba eina ir apie tarptautinę prekybą, konkurencingumą, verslo sąlygas. Tai atitinka tas diskusijas, kurios yra numatomos savaitės pabaigoje, kai bus priiminėjamas ekonominio konkurencingumo paktas“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

„Užtikrinti tvarią valstybės finansų padėtį ir skatinti augimą – tai nėra dvi alternatyvos. Mes negalime atidėti pirmojo tikslo, kad pasiektume antrąjį... Mums būtina skubiai pasiekti susitarimą dėl svaresnio Stabilumo ir augimo pakto“, – pareiškė devynetas.

Laiške taip pat atkreipiamas dėmesys į būtinybę išvystyti energetikos ir transporto infrastruktūrą – šie klausimai ypač aktualūs Baltijos šalims, vadinamoms energetine sala.

„Mes taip pat turime užbaigti vidaus energetikos rinkos kūrimą, įdiegti pažangią, modernizuotą ir visiškai tarpusavyje sujungtą transporto bei energetikos infrastruktūrą“, – nurodė devynių šalių vadovai.

Anot EUobserver, penkių puslapių laiškas, pasirašytas kovo 18 dieną, išsiųstas Europos Sąjungos Tarybos prezidentui ir Europos Komisijos pirmininkui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius