Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 16

Lietuva ir Lenkija sutarė kartu duoti atkirtį Rusijos bandymams „perrašyti istoriją“

Lietuvos ir Lenkijos užsienio reikalų ministrai sutarė dirbti kartu duodant atkirtį Rusijos bandymams „perrašyti istoriją“.
Lietuvos ir Lenkijos užsienio reikalų ministrų spaudos konferencija
Lietuvos ir Lenkijos užsienio reikalų ministrų spaudos konferencija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pastaruoju metu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kelis kartus yra pareiškęs, kad Lenkija yra atsakinga už kilusį Antrąjį pasaulinį karą.

„Mes tikrai neleisime taip lengvai falsifikuoti istorijos ir mūsų strateginiai komunikatoriai jau dabar bendradarbiauja ir duoda atkirtį tam melui, kuris, deja, vėl bandomas skleisti perrašant istoriją, atgaivinant Stalino įvaizdį kaip kažkokio teigiamo veikėjo, pateisinant Molotovo-Ribentropo paktą“, – žurnalistams Vilniuje ketvirtadienį sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Linkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Linkevičius

„Šitoje vietoje dirbame glaudžiai ir efektyviai. Tą tęsime ir toliau“, – pridūrė jis.

Lenkijos ministras Jacekas Czaputowiczius teigė matantis pavojų, kad šiemet minint 75-ąsias karo metines Rusija ir asmeniškai V.Putinas gali imtis primetinėti „netikrą istorijos versiją“.

V.Putinas taip pat sakė, kad 1939 metais sovietų pajėgos „į Lenkiją įžengė po to, kai Lenkijos valdžia neteko savo ginkluotųjų pajėgų kontrolės“.

„Sutarėme, kad ekspertai dezinformacijos srityje kalbėsis, kad kartu galėtume pasipriešinti toms grėsmėms“, – tvirtino jis.

Gruodį V.Putinas apkaltino galingąsias Vakarų valstybes ir Lenkiją prisidėjus sukurstant Antrąjį pasaulinį karą ir atkreipė dėmesį į įvairius susitarimus, jų pasirašytus su Vokietija iki konflikto pradžios 1939-aisiais.

V.Putinas taip pat sakė, kad 1939 metais sovietų pajėgos „į Lenkiją įžengė po to, kai Lenkijos valdžia neteko savo ginkluotųjų pajėgų kontrolės“.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis yra sakęs, kad V.Putinas tyčia meluoja, o taip siekiama nukreipti dėmesį nuo pastarojo meto Maskvos nesėkmių.

1939 metų rugpjūčio 23 dieną Vokietijos ir Sovietų Sąjungos užsienio reikalų ministrai pasirašė nepuolimo sutartį – vadinamąjį Molotovo-Ribentropo paktą – ir slaptuosius protokolus.

Pagal juos, sovietai ir naciai Antrojo pasaulinio karo išvakarėse pasidalijo Baltijos šalis ir Lenkiją į įtakos sferas. Netrukus po pakto pasirašymo prasidėjo Antrasis pasaulinis karas, jo metu Lietuva ir Lenkija buvo okupuotos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius