Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
05 16 /13:43

Situacija Medininkuose laikinai išspręsta: kubiečiai grąžinami į Pabradę

Lietuva išsiunčia septynis prieglobsčio negavusius Kubos piliečius atgal į Baltarusiją – šalį, iš kurios jie atvyko į Lietuvą prieš bemaž tris savaites. Tarp šių asmenų – ir besilaukianti moteris, ir dvi paauglės. Pasieniečiai tikina, kad tai – įprasta situacija, nutikusi jau ne vieną kartą. Vis dėlto, kubiečiai nesutiko eiti į Baltarusiją ir dėl to kurį laiką buvo sustabdytas eismas Medininkų pasienio kontrolės punkte. Galiausiai nuspręsta kubiečius grąžinti į Užsieniečių registracijos centrą Pabradėje.
Medininkų kontrolės punktas
Medininkų kontrolės punktas / VSAT nuotr.

15min šaltiniai teigė, kad kubiečiai neigiamo sprendimo dėl prieglobsčio sulaukė trečiadienį, o ketvirtadienį jie grąžinami į Baltarusiją.

Jų teigimu, tarp grąžinamų Kubos piliečių yra ir nėščia moteris, kuri šiuo metu negaluoja, taip pat yra ir nepilnamečių.

Apie tai ketvirtadienį pranešė ir Sienos grupė.

VSAT: viskas teisėta

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas spaudai Giedrius Mišutis 15min patvirtino, kad ketvirtadienį į Baltarusiją grąžinami septyni Kubos piliečiai.

„Prieš tris savaites į Lietuvą per Medininkų punktą atvyko septyni Kubos piliečiai, pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje. Migracijos departamentas nagrinėjo prašymą skubos tvarka ir per tą laiką jų prašymai buvo išnagrinėti, ir jiems atsisakyta suteikti prieglobstį Lietuvoje“, – pasakojo G.Mišutis.

„Jie yra neįleisti į Lietuvą ir vyksta jų grąžinimas į Baltarusiją – šalį, iš kurios jie atvyko“, – pridūrė jis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Giedrius Mišutis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Giedrius Mišutis

Jo teigimu, į Baltarusiją grąžinami trys suaugę vyrai, dvi suaugusios moterys ir dvi paauglės.

„Standartinė situacija, ne pirmą kartą vykstanti. Prieglobsčio negavo, tai natūralu, kad jie turi palikti Lietuvą“, – pabrėžė VSAT atstovas.

Pasak jo, Kubos piliečiai sprendimą nesuteikti jiems prieglobsčio gali apskųsti, tačiau jie tą gali padaryti ir būdami ne Lietuvoje.

„Vykdoma neįleidimo procedūra ir teisiškai jie sprendimą dėl prieglobsčio gali apskųsti nebūdami Lietuvoje. Kažkokios prievolės, kad jie čia liktų ir apskųstų, tikrai teisiškai nėra ir neįleidimas vykdomas pagal visus teisės aktus“, – kalbėjo G.Mišutis.

VSAT atstovas pabrėžė, kad teisiškai, kol nagrinėjamas migrantų prašymas dėl prieglobsčio, nesiskaito, kad jie yra įleisti į Lietuvą.

Sustabdytas eismas

Pasak G.Mišučio, kubiečiai nesutinka pereiti į Baltarusijos pusę ir stovi viduryje kelio, dėl to buvo sustabdytas eismas per Medininkų pasienio kontrolės punktą.

„Pristabdytas eismas Medininkų punkte – jie atsisako išeiti į Baltarusiją. Jie atsistojo prie sienos linijos ir atsisako, Baltarusija juos priimtų. Kažkokios ypatingos fizinės jėgos – stumti juos tenai – tikrai nėra reikalo taikyti“, – kalbėjo VSAT atstovas.

Jo teigimu, eismas sustabdytas apie 13 val. Dėl saugumo situacijos nevažiuoja nei lengvieji automobiliai, nei krovininiai.

Kubiečiai grąžinami į Pabradę

Apie 14 val. eismas buvo atnaujintas, kadangi kubiečius nuspręsta grąžinti į Užsieniečių registracijos centrą Pabradėje.

„Tam, kad Medininkų kontrolės punkto veikla būtų atnaujinta ir nekiltų grėsmių tiek ant važiuojamosios kelio dalies buvusiems kubiečiams, tiek aplinkiniams“, – teigė G.Mišutis.

Jo teigimu, Pabradėje kubiečiai bus apgyvendinti laikinai, tačiau jų teisinis statusas Lietuvoje nesikeičia ir anksčiau ar vėliau jie turės palikti Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite
15min naujienlaiškius