Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 06 22 /16:22

Lietuva įteikė Baltarusijai notą dėl du kartus oro erdvę pažeidusio civilinio orlaivio

Trečiadienį Lietuvos karinės oro pajėgos užfiksavo du Lietuvos Respublikos valstybinės sienos kirtimus oro erdvėje ties Dubičiais ir Musteika (Varėnos r.). Iš Baltarusijos ties Varėnos rajonu dukart buvo įskridęs civilinis orlaivis An-2, ketvirtadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija.
Pasieniečių patrulis
Pasieniečių patrulis / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Užfiksuota, jog civilinis orlaivis An-2 įskrido į Lietuvos teritoriją du kartus 14.03–14.07 val. ir 14.14–14.17 val. Lietuvos laiku.

Pažeidimas fiksuotas Lietuvos kariuomenės oro erdvės stebėjimo priemonėmis ir vizualiai.

Kaip vėliau pranešė Užsienio reikalų ministerija, už šį incidentą įteikta nota Baltarusijos ambasados Lietuvoje laikinajai reikalų patikėtinei Liudmilai Tatarinovič.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija pareikalavo Baltarusijos kuo skubiau pateikti pasiaiškinimą dėl minėto incidento ir paragino imtis visų būtinų priemonių, kad ateityje tokie incidentai nepasikartotų.

Tai pirmasis šiais metais užfiksuotas Lietuvos oro erdvės pažeidimas, BNS nurodė Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų štabo viešųjų ryšių karininkas vyresnysis leitenantas Audrius Ašmontas.

Pasak karininko, apie įvykį buvo informuotas NATO oro policijos misiją vykdantis kontingentas, jie buvo pasirengę reaguoti, bet pažeidimas buvo trumpas, todėl tikslo kilti nebuvo.

Anot A.Ašmonto, su orlaiviu buvo bandoma užmegzti ryšį, bet jis skrido be atsakiklių.

Baltarusijos transporto ir komunikacijų ministerijos Aviacijos departamento vadovas Vladimiras Kostinas valstybinei naujienų agentūrai „Belta“ teigė, kad Minskas kol kas oficialios informacijos apie incidentą neturi.

Anot „Belta“ pateikiamų preliminarių duomenų, „An-2“ pasienyje skraidė stebėdamas žemės ūkio pasėlius.

Balandžio pabaigoje Baltarusijos oro erdvę pažeidė iš Lietuvos skridęs civilinis orlaivis. Lengvąjį lėktuvą P46T pilotavo Danijos pilietis.

Tąkart orlaivis kilo iš Vilniaus oro uosto ir pažeidė skrydžio plane numatytą maršrutą nuskristi iki Baltarusijos sienos ir grįžti, teigia Lietuvos pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius