-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 12 /17:01

Lietuva įteikė Baltarusijai notą dėl oro erdvės pažeidimo

Lietuvos užsienio reikalų ministerija penktadienį pranešė, kad iš Baltarusijos įskridęs orlaivis ties Lazdijų rajono savivaldybe pažeidė Lietuvos oro erdvę. Dėl šio įvykio iškviesta Baltarusijos diplomatė, jos pareikalauta pateikti pasiaiškinimą ir imtis priemonių, kad ateityje tokie incidentai nepasikartotų, teigiama ministerijos pranešime.
Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija
Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tuo metu Baltarusijos gynybos ministerija pareiškė negalinti patvirtinti Lietuvos URM informacijos.

„Informacija nepasitvirtina“, – Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Baltarusijos gynybos ministerijos atstovas spaudai Vladimiras Makarovas.

Lietuva teigia, kad incidentas užfiksuotas ketvirtadienį apie pusę vienuoliktos ryto.

„Oro erdvę stebinčios tarnybos užfiksavo, kad 2016 metų rugpjūčio 11 dieną 10 valandų 37 minutės (Lietuvos Respublikos laiku) iš Baltarusijos Respublikos įskridęs nenustatyto tipo orlaivis du kartus pažeidė Lietuvos Respublikos valstybės sieną oro erdvėje ties Lazdijų rajono savivaldybe. Lietuvos Respublikos oro erdvės pažeidimas tęsėsi iki 10 valandos 47 minutės“, – rašoma ministerijos pranešime.

Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo atstovas kapitonas Tomas Pakalniškis BNS sakė, kad iš Baltarusijos atskridusį orlaivį užfiksavo kariuomenės radarai, tačiau dėl debesuotumo jo plika akimi nematė pasienio pareigūnai.

„Galimą pažeidimą fiksavo tik radarai. Pasienio apsaugos pareigūnai buvo nuvykę į tą vietą, bet dėl debesuotumo nematė jokio orlaivio fiziškai“, – teigė T.Pakalniškis.

„Tai gali būti ir civilinis, ir karinis, ir pilotuojamas, ir nepilotuojamas lėktuvas“, – pridūrė jis.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija notą dėl oro erdvės pažeidimo įteikė Baltarusijos ambasados laikinai reikalų patikėtinei Liudmilai Tatarinovič.

Krašto apsaugos ministerijos atstovė spaudai Asta Galdikaitė BNS sakė, kad Šiauliuose budintys NATO oro policijos naikintuvai nebuvo pakelti palydėti orlaivio.

Pasak jos, šiuo metu vyksta įvykio tyrimas, todėl platesnė informacija neteikiama.

Baltarusijos ambasados Vilniuje atstovė spaudai Marija Agafonova BNS sakė, kad gauta nota perduota Baltarusijos užsienio reikalų ministerijai.

A.Paulauskas: oro erdvę iš Baltarusijos dažnai pažeidžia bepiločiai orlaiviai

Lietuvos oro erdvę iš Baltarusijos dažnai pažeidžia bepiločiai orlaiviai, kuriuos valdo, pavyzdžiui, kontrabandininkai, sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas.

Pasak jo, penktadienį nuskambėjęs atvejis, kai Lietuva nota kreipėsi į Baltarusiją dėl šalies oro erdvę pažeidusio orlaivio, yra neįprastas, nes pasieniečiai fiziškai to lėktuvo nepamatė.

Parlamentaro teigimu, todėl Lietuvai pačiai beveik neįmanoma nustatyti, koks tai buvo orlaivis.

„Tų pažeidimų fiksuojama tikrai nemažai, tik kad šiuo atveju užfiksavo tik radaras, buvo pasiųsti pasieniečiai, tačiau nieko nematė. Todėl labai sunku pasakyti, koks tai buvo aparatas“, – BNS sakė A.Paulauskas.

„Tokių incidentų mes labai daug fiksuojame, kada su bepiločiais orlaiviais sieną kerta, skraido kokie nors kontrabandininkai. Čia beveik kaip kasdienybė“, – pridūrė jis.

Seimo narys nesiėmė vertinti, koks orlaivis ketvirtadienį galėjo kirsti Lietuvos ir Baltarusijos sieną.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad iš Baltarusijos įskridęs orlaivis ties Lazdijų rajono savivaldybe ketvirtadienį pažeidė Lietuvos oro erdvę.

Dėl šio įvykio iškviesta Baltarusijos diplomatė, jos pareikalauta pateikti pasiaiškinimą ir imtis priemonių, kad ateityje tokie incidentai nepasikartotų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius