Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 10

Lietuva kreipėsi į ESTT dėl medicinos priemonių viešųjų pirkimų detalumo

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT), išnagrinėjęs kasacinę bylą dėl poliklinikos teisės nustatyti detalius viešųjų pirkimų būdu įsigyjamų prekių (analizatorių, reagentų ir kitų medicinos diagnostikos priemonių) reikalavimus, nutarė kreiptis į Europos Sąjungos Teisingumo Teismą, prašydamas priimti prejudicinį sprendimą, teigiama LAT pranešime.
Lietuvos Aukščiausiasis Teismas
Lietuvos Aukščiausiasis Teismas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

VšĮ Kauno Dainavos poliklinika vykdė atvirą konkursą dėl asmens sveikatos priežiūros laboratorinės diagnostikos prietaisų nuomos, jų veikimą užtikrinančių paslaugų ir medžiagų pirkimo. Konkurse dalyvaujanti įmonė, nesutikdama su viešojo pirkimo sąlygomis, teigė, kad perkančiosios organizacijos iškelti reikalavimai užslėptai skirti konkrečiam gamintojui, t. y. tam tikras sąlygas gali atitikti tik vieno gamintojo prekės, šiuo atveju – analizatoriai, reagentai ir kitos medicinos diagnostikai reikalingos priemonės; be to, besiskundžiančios įmonės vertinimu, kai kurie reikalavimai yra pertekliniai, nepagrįstai ribojantys tiekėjų konkurenciją.

Nagrinėjamoje byloje spręsta dėl perkančiosios organizacijos teisės nurodyti atitinkamas techninės specifikacijos nuostatas, t. y. kaip poliklinika turėtų tinkamai įsigyti laboratoriniams tyrimams reikalingos įrangos ir priemonių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Operacijos akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Operacijos akimirkos

Kasaciniam teismui kilo abejonių, ar teisėtai konkurso sąlygose buvo nustatyti labai detalūs techniniai diagnostikos įrangos ir priemonių reikalavimai. Be kita ko, teisėjų kolegija pažymėjo, kad ginčo prekių rinkoje egzistuoja uždara sistema, nes iš esmės atitinkamo gamintojo analizatoriams tinka tik to paties gamintojo reagentai, todėl kuo detalesnius analizatorių ir reagentų reikalavimus nustatys poliklinika, tuo mažiau prekių gamintojų ir tiekėjų šiuos reikalavimus galės atitikti.

Šis vertinimas tiesiogiai siejasi Viešųjų pirkimų įstatymu ir Direktyvos nuostatų aiškinimu ir taikymu. Kasacinis teismas konstatavo, kad iki galo nėra aišku, kaip nagrinėjamos bylos kontekste plačiai reikėtų aiškinti kai kurias minėtos direktyvos sąvokas, tarp jų – „funkcinio reikalavimo“ kategoriją.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjų kolegija kreipėsi į Europos Sąjungos Teisingumo Teismą, prašydama išaiškinti, kaip minėtos direktyvos požiūriu turėtų būti suprantama ir aiškinama asmens sveikatos priežiūros įstaigos teisė nustatyti prekių reikalavimus viešojo konkurso būdu įsigyjant prekes (medicinos diagnostikos įrangą ir priemones) ar tam tikras teises į jas tam, kad pati galėtų atlikti tyrimus.

Civilinės bylos nagrinėjimas stabdomas iki Europos Sąjungos Teisingumo Teismo sprendimo priėmimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius