Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 17

Lietuvą netrukus pasieks tarptautinių stebėtojų ataskaita dėl galimo CŽV kalėjimo

Netrukus Lietuvą pasieks tarptautinių stebėtojų ataskaita apie galimą slaptą amerikiečių kalėjimą Lietuvoje, kuris, kaip įtariama, buvo įkurtas Antaviliuose. Tačiau valdžia turi teisę šios ataskaitos neviešinti, rašo „Vilniaus diena“.
ABC praneša, kad CŽV Vilniuje laikė kalinius
Lietuvą pasieks tarptautinių stebėtojų ataskaita dėl galimo CŽV kalėjimo. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ataskaitą parengė birželį Lietuvoje viešėjusio Europos komiteto prieš kankinimus ir kitokį nežmonišką, žiaurų ar žeminantį elgesį ar baudimą (CPT) ekspertai. Jie – pirmieji užsienio stebėtojai, kuriuos Lietuva įleido į galimai veikusį JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) slaptą sulaikymo centrą Antaviliuose. Dabar joje oficialiai veikia Valstybės saugumo departamento (VSD) mokymo centras.

Vilniuje viešėjusi CPT atstovė Muriel Iseli dienraščiui patvirtino, kad ataskaita jau paruošta.

„Šiuo metu ji derinama, tikrinama. Manau, ji Lietuvą turėtų pasiekti per maždaug tris savaites, galbūt iki šio mėnesio pabaigos“, – sakė M.Iseli.

Tačiau CPT negali viešinti savo pastabų be valstybės, kurią mini ataskaitoje, sutikimo. „Dėl ataskaitos viešinimo spręs valdžios institucijos. Negaliu pasakyti, kas tiksliai. Kai kuriose valstybėse tokius klausimus sprendžia prezidentas“, – teigė CPT atstovė.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas dienraščiui tvirtino, esą CPT ataskaita yra konfidenciali ir gali būti išviešinta tik pačių stebėtojų iniciatyva. Anot jo, Lietuvos valdžios institucijos negali priimti jokių sprendimų del ataskaitos išslaptinimo.

„Ji yra konfidenciali, neskelbiama, tad mes jos niekaip ir nekomentuojame. Čia jų pačių (CPT) reikalas. Mūsų tik paprašė, kad laikytumėmės konfidencialumo. Jeigu jie paskelbs viešai, tai ir paskelbs viešai. Tai jų reikalas, mes už juos ataskaitos nerengėme. Mums tik atsiunčia susipažinti. Jeigu jie apsispręs paskelbti, mes galime kad ir visą tą jų raštą paviešinti“, – tikino A.Anušauskas.

Politikas prisipažino jau matęs preliminarias CPT išvadas – esą Lietuva vertinama gana gerai.

„Išvadas jau skaičiau. O ką jie gali pasakyti? Jie tik konstatuoja, kad labai gerai atliktas tyrimas, Ir viskas. Jie tiesiog nurodo kai kurioms valstybėms, ką reikėtų padaryti šioje srityje, ir viskas. Šiuo atveju išvada mums gana palanki. Galiu tik tiek pasakyti“, – reziumavo A.Anušauskas.

Neseniai išleistoje ataskaitoje apie garbės nedarančias CŽV operacijas Europos valstybėse žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ (AI) reikalauja, kad Lietuva leistų paviešinti CPT dokumentą, kai tik jis bus parengtas.

Organizacija ragina Lietuvą iki galo ištirti įtarimus, kad Lietuvoje galėjo veikti JAV CŽV slaptas sulaikymo centras.

Pernai Lietuvoje atliktas parlamentinis tyrimas nustatė, kad Lietuvoje buvo įrengtos dvi patalpos slaptiems sulaikymo centrams, bet nepavyko nustatyti, ar juose laikyti įtariamieji terorizmu.

Taip pat nustatyta, kad su CŽV sulaikytų asmenų vežimu oficialiuose tyrimuose siejami orlaiviai 2002–2005 metais ne kartą kirto Lietuvos oro erdvę, buvo nusileidę mūsų šalies teritorijoje.

Tačiau tyrimą atlikęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas pranešė nenustatęs, ar per Lietuvos teritoriją buvo vežami, ar į jos teritoriją buvo atvežti (iš jos išvežti) CŽV sulaikyti asmenys, tačiau sąlygos vežti buvusios.

Šių metų rugsėjį Londone įkurta kalinių teisių gynimo organizacija „Reprieve“ pranešė, kad Lietuvoje galėjo būti laikomas ir kankinamas palestinietis Abu Zubaydahas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius