Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 24

Lietuva nutraukia misiją Kosove (atnaujinta 18.17 val.)

Panevėžyje antradienį į NATO taikos palaikymo pajėgų misiją Kosove (KFOR) buvo išlydėtas paskutinis dvidešimtos pamainos Lietuvių karių būrys KFOR-20. Jam sugrįžus šiame Balkanų regione liks tik mokymo grupėje tarnaujantys kariai.
Kariai išlydėti į Kosovą.
Kariai Kosove / Alfredo Pliadžio nuotr.

Tai antradienį po KFOR-20 išlydėtuvių patvirtino krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

„Šis būrys bus paskutinis, daugiau karių siunčiama nebus. Sprendimas yra suderintas su partneriais – lenkais ir ukrainiečiais, kurių bendro bataliono sudėtyje tarnauja Lietuvos kariai", – kalbėjo R.Juknevičienė.

Pasak jos, ateityje nebesiųsti karių į Kosovą nuspręsta dėl šiame regione pagerėjusios saugumo situacijos ir dėl įtemptos ekonominės padėties Lietuvoje.

„Sprendimą atitraukti karius iš Kosovo svarsto ir daugiau NATO šalių. Be to mums reikia susitelkti į vis aktualėjančią Aljanso misiją Afganistane, kurios Goro provincijos atkūrimo grupei vadovauja Lietuva. Esant sunkiai ekonominei situacijai, mūsų prioritetas yra daugiau dėmesio skirti šiai misijai“, – dėstė Krašto apsaugos ministerijos vadovė.

Ji pridūrė, kad kol kas nėra tiksliai žinoma, tačiau neatmestina, kad KFOR-20 būrys, kuriame yra apie 30 karių, Kosove praleis mažiau nei pusę metų, kaip iki šiol buvo įprasta.

Ateityje Kosove planuojama palikti tarnauti penkis karius NATO mokymo misijoje.

Į misiją išvykęs KFOR-20 būrys yra suformuotas Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) Vyčio apygardos 5-osios rinktinės karių savanorių pagrindu, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Būrio vadas – vyresnysis leitenantas Aivaras Šatrauskas. Tai jau 20-oji Lietuvos karių rotacija Kosove, Lenkijos ir Ukrainos batalione, kur nuo 1999 metų rudens Lietuvos kariai dalyvauja NATO vadovaujamoje operacijoje „Bendra sargyba“.

Pasirengimą misijai Kosove KFOR-20 būrys Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų mokomajame batalione pradėjo šių metų pradžioje. Kariai savanoriai tobulino įgūdžius ir mokėsi užduočių, kurias teks vykdyti misijoje: patruliuoti atsakomybės rajone, budėti kontrolės postuose, kt.

KFOR-20 būrio kariai pakeis nuo praėjusių metų spalio Kosove tarnaujančio būrio KFOR-19 karius.

Išlydėtuvių ceremonijoje planuoja dalyvavo krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdas Tutkus, Krašto apsaugos savanorių pajėgų vadas pulkininkas Antanas Plieskis, Vyčio apygardos 5-osios rinktinės vadas majoras Eligijus Senulis, karinių ir sukarintų struktūrų, miesto bei apskrities valdžios atstovai, išvykstančių karių artimieji.

Išvykę į misiją lietuviai tarnaus bendrame Lenkijos ir Ukrainos batalione POLUKRBAT. Taikdariai įsikurs amerikiečių bazėje „Camp Bondsteel“, netoli Ferizajaus (Uroševaco) miesto, Kosovo rytuose. Tai yra pagrindinė JAV karinė bazė Kosove, užimanti apie 360 tūkst. kvadratinių metrų teritoriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius