Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 05

Lietuva pagal socialinės raidos indeksą per metus smuktelėjo

Lietuva pagal žmogaus socialinės raidos indeksą (ŽSRI) per metus smuktelėjo iš 43 į 46 vietą. Pirmadienį Jungtinių Tautų vystymo programa (JTVP, angl. United Nations Development Programme, UNDP) Bankoke (Tailandas) pranešė pristačiusi Pranešimą apie žmogaus socialinę raidą, kuriame vertinama 182 šalių pažanga šioje srityje.
Gedimino pilis
Gedimino pilis / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Jungtinių Tautų ekspertai žmogaus socialinės raidos indeksą įvairiose šalyse vertina atsižvelgdami į sveikatos apsaugos sistemą ir socialines garantijas, gyvenimo trukmę, BVP dalį vienam gyventojui, mokslo ir kultūros lygį, nusikalstamumą, ekologinę situaciją ir kitus rodiklius.
Pernykščio Pranešimo duomenimis, Lietuva pirmavo tarp trijų Baltijos valstybių, tačiau šiemet lenkia tik Latviją, užimančią 48 poziciją. Iš kaimyninių ES šalių Lietuva taip pat lenkia Bulgariją (61 vieta) ir Rumuniją (63 vieta).

Praėjusiais metais žemesnę poziciją nei Lietuva užėmusi Estija šiemet yra 6 pozicijomis aukščiau (užima 40 vietą).

Anot pranešimo, per vienerius metus Lietuvos žmogaus socialinės raidos indeksas (ŽSRI) išaugo nuo 0.862 iki 0.870 (naudojant skalę nuo 0 iki 1), bet ji užima trimis pozicijomis žemesnę vietą nei praėjusiais metais. Tai reiškia, kad nors ir Lietuvos ŽSR indekso vertė išaugo, tačiau kitų šalių ŽSR indekso vertės augimas buvo didesnis.

Devynerius metus iš eilės Lietuva įsitvirtinusi valstybių, turinčių aukštą ŽSRI (didesnį kaip 0,800), grupėje.

Norvegija susigrąžino pirmąją vietą pagal ŽSRI, antra vieta atiteko Australijai, trečia – Islandijai. Didžiausia ŽSRI vertė tarp Europos Sąjungos (ES) šalių ir penktoji vieta pasaulyje teko Airijai. Jungtinės Amerikos Valstijos, kurių žmogaus socialinės raidos indeksas yra 0.956, užima 13 vietą; Rusija – 71 (ŽSRI – 0.817).

Valstybių sąrašo gale liko Nigeris, Afganistanas ir Siera–Leonė.

Pirmasis JTVP parengtas pranešimas apie žmogaus socialinę raidą buvo pristatytas 1990 m. siekiant, kad vykstant ekonominiams debatams, formuojant politiką ir atliekant propaguojamąjį darbą, žmonės vėl atsidurtų plėtros proceso centre. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius