2013 06 12

Lietuva pagal „Taikos indeksą“ užima 43 vietą tarp 162 šalių

„Pasaulinio taikos indekso 2013“ lentelėje Lietuva užima 43 vietą tarp 162 šalių, o tarp Europos valstybių – 25 vietą.
Vėliava
Vėliava / Vilniaus apskrities VPK nuotr.

Nepriklausoma tarptautinė organizacija „Institutas ekonomikai ir taikai“ surikiavo valstybes pagal jų taikos lygį, kurį išmatavo remdamasi tokias temas kaip saugumas visuomenėje, vidaus ir išorės konfliktų mastas bei militarizavimo laipsnis atitinkančiais rodikliais. Anot tyrėjų, visuotinės taikos lygio kritimą 2013-aisiais nulėmė žmogžudysčių skaičius, Bendrajam vidaus produktui (BVP) tenkanti karinių išlaidų dalis bei politinis nestabilumas.

Geriausia situacija taikos atžvilgiu buvo Islandijoje, Danijoje, Naujojoje Zelandijoje, Austrijoje ir Šveicarijoje, prasčiausia – Afganistane, Somalyje, Sirijoje, Irake bei Sudane.

Matuojant indekso pasikeitimo lygį, Lietuva įrašyta 109 numeriu. Taikos situacija šalyje nuo 2008-ųjų pagerėjo 7 procentais.

Lietuva 2012-aisiais buvo tarp mažiausiai smurto tramdymui lėšų skyrusių valstybių – ji tam išleido 3 proc. BVP arba 2,135 mln. dolerių (5,24 mln. litų).

„Institutas ekonomikai ir taikai“ išmatavo ir kitą rodiklį – „Pozityvų taikos indeksą“, atspindinti gebėjimą kurti ir palaikyti taikią visuomenę.

Lietuva pagal šį rodiklį užėmė 29 vietą iš 126 šalių ir tapo viena iš nedaugelio „demokratijų su trūkumais“ bei vidutinių pajamų valstybių, patekusių į 30-tuką.

Šiuo atžvilgiu Lietuvoje geriausiai įvertintas laisvas informacijos srautas, teisingas išteklių paskirstymas ir geri santykiai su kaimynais, o prasčiausiai – žemas korupcijos lygis, dideli žmogiškieji ištekliai, gerai veikianti valdžia, patikima verslo aplinka bei kitų teisių pripažinimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius