Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 07 28

Lietuva pakviesta stebėti pratybų „Zapad 2017“ dalį Baltarusijoje

Krašto apsaugos ministeriją (KAM) liepos 28 d. pasiekė Baltarusijos gynybos ministerijos kvietimas, adresuotas visiems Baltarusijai akredituotiems užsienio šalių gynybos atašė, dalyvauti bendrų Baltarusijos ir Rusijos strateginių pratybų „Zapad 2017“ stebėjimo programoje, rašoma spaudai išplatintame KAM pranešime.
Baltarusijos ir Rusijos karinės pratybos Kaliningrade „Zapad 2013“
Baltarusijos ir Rusijos karinės pratybos Kaliningrade „Zapad 2013“ / „Scanpix“/„Sputnik“ nuotr.

Programoje numatytas Baltarusijos gynybos ministerijos pratybų pristatymas, lankymasis pratybų poligone ir kitose su pratybomis susijusiose institucijose Minske. Krašto apsaugos ministerijos vadovybė sveikina šį Baltarusijos karinės vadovybės kvietimą – toks atvirumas itin svarbus kaimynystėje esančioms šalims.

Tikimasi, kad stebėtojams bus sudarytos galimybės susipažinti su visais svarbiausiais „Zapad 2017“ pratybų elementais. Baltarusija anksčiau yra informavusi Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) formate apie pratybas „Zapad 2017“ pagal Vienos dokumente numatytus reikalavimus, kaip didžiausias Baltarusijos teritorijoje šiais metais vyksiančias pratybas.

Baltarusija yra oficialiai paskelbusi, kad bus perduoti ir kvietimai kaimyninių valstybių kariniams ekspertams (Lietuvos atveju – Lietuvos kariuomenės Ginkluotės kontrolės skyriui) atvykti rugsėjo 14-20 d. stebėti pratybų aktyvios fazės Baltarusijos teritorijoje. Pastarojo kvietimo Lietuva dar nėra gavusi.

Rusija pratybų „Zapad 2017“ atskirai nėra deklaravusi. Rusijos atstovai liepos 13 d. NATO-Rusijos Tarybos posėdyje Briuselyje yra surengę pristatymą apie pratybas, tačiau Rusija šiai dienai nėra paskelbusi apie ketinimus kviesti stebėtojus į pratybų dalį vyksiančią jos teritorijoje.

Rugsėjo mėnesį vyksiančios Baltarusijos ir Rusijos didelio masto bendros karinės pratybos „Zapad 2017“ kelia didelį nerimą kaimyninėms NATO šalims.

Lietuvos žvalgybos teigimu, šiemet jos yra viena didžiausių grėsmių nacionaliniam saugumui.

Lietuvos pareigūnai sako, kad šiose puolamojo pobūdžio pratybose dalyvaus apie 100 tūkst. karių, o Rusija jomis gali pasinaudoti, kad pasienyje sutelktų daugiau pajėgų.

Lietuvoje birželį viešėjęs NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas žadėjo, jog NATO atidžiai seks Rusijos, Kinijos ir Baltarusijos karinius mokymus, įskaitant „Zapad“.

Lietuvos gynybos atašė, reziduojantys Rusijoje ir Baltarusijoje, jau yra stebėję pratybas „Zapad 2009“ ir „Zapad 2013“, o Lietuvos kariniai verifikacijos specialistai buvo kviečiami stebėti Baltarusijos teritorijoje vykusių pratybų 2009 ir 2013 metais.

Gavus kvietimus, Lietuvos kariniai ekspertai vyktų stebėti pratybų ir šiais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius