Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 19

Lietuva pradeda derybas dėl pėstininkų kovos mašinų „Boxer“ įsigijimo

Lietuva pradėjo derybas dėl pėstininkų kovos mašinų „Boxer“ įsigijimo, antradienį pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).
„Boxer“
„Boxer“ / Lietuvos kariuomenės nuotr.

Kaip nurodoma pranešime, krašto apsaugos viceministro Viliaus Semeškos vadovaujama delegacija Vokietijoje, Miunchene, susitiko su tarptautinės ginkluotės pirkimo organizacijos OCCAR, konsorciumo ARTEC, įmonių „Krauss-Maffei Weggman“ ir „Rheinmatall“ atstovais.

Su jais aptartos galimybės Lietuvai toliau tiekti pėstininkų kovos mašinas „Boxer“. Iki šiol Lietuva yra įsigijusi 88 tokias kovos mašinas. Modifikuotas šarvuotis Lietuvoje vadinamas „Vilku“.

Šiuo metu Lietuvos įsigyti šarvuočiai vėluoja dėl pastebėtų trūkumų. Tikimasi, kad mašinos kariuomenei bus pristatytos iki šių metų pabaigos.

„Pasiruošimas deryboms prasidėjo metų pradžioje ir šiandien mes jau kalbamės apie galimo užsakymo konkrečius kiekius, vertes bei tiekimo terminus. Sprendimas likti prie tos pačios pėstininkų kovos mašinų platformos – racionalus, leisiantis efektyviai naudoti krašto apsaugai skiriamus resursus”, – pranešime sakė V.Semeška.

Pasak viceministro, sutartis dėl naujų šarvuočių gali būti pasirašyta dar šių metų vasarą.

Papildomai planuojama Lietuvos kariuomenę sustiprinti daugiau nei 120 „Boxer“ tipo pėstininkų kovos mašinų. Dalis iš jų būtų su 30 mm patranka, o kiti – su 12,7 mm kulkosvaidžiu.

Pasirašius sutartį, naujųjų pėstininkų kovos mašinų tiekimas prasidėtų 2023 m. pabaigoje arba 2024 m. pradžioje.

Jau turimose, pagal Lietuvos kariuomenės reikalavimus sukonstruotose pėstininkų kovos mašinose „Vilkas“ sumontuoti Izraelio gamybos ginkluotės bokšteliai, jos apginkluotos JAV gamintojo 30 mm patrankomis MK-44S ir Izraelio gaminamomis prieštankinėmis raketomis „Spike LR“.

Jose taip pat įmontuota kita specializuota įranga, elektroninės sistemos. Sutarties įgyvendinimą vykdo ir prižiūri bendradarbiavimo ginkluotės srityje tarptautinė jungtinė ginkluotės pirkimo organizacija OCCAR. Lietuva yra jos narė.

Ši organizacija administruoja ir vykdo įsigijimus, atstovauja šalis derybose su gamintojais, vėliau – gaminant ginkluotės sistemas.

„Boxer“ šarvuočių įsigijimus organizacija padeda vykdyti Lietuvai, Vokietijai, Nyderlandams ir Jungtinei Karalystei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius