Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 02

Lietuva prašo grąžinti Afganistano valdžios pertvarkomame banke įšaldytus daugiau nei 2 mln. litų

Lietuva prašo Afganistano valdžios grąžinti pertvarkomame Afganistano banke įšaldytus Lietuvos kariuomenės 2 mln. 113 tūkst. litų (793 tūkst. JAV dolerių).
Rasa Juknevičienė
Rasa Juknevičienė / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Apie tai antradienį sostinėje Kabule susitikusi su Afganistano finansų ministru Hazratu Omaru Zakhiwalu kalbėjo šioje šalyje su vizitu viešinti krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

„Vyko iki šiol susirašinėjimas su oficialiomis Afganistano institucijomis. Šio susitikimo tikslas informuoti ministrą tiesiogiai ir gauti politinę paramą, kad kuo greičiau galėtume atgauti tuos pinigus“, – BNS sakė R.Juknevičienė.

„Šis klausimas keliamas nuo pat 2009 metų, bet kadangi jokio ryškesnio progreso nebuvo, tai tikslas dabar ir yra pakelti šį klausimą ir į politinį lygį. Afganistano finansų ministras savo ruožtu patikino žinąs šią padėtį ir pažadėjo politinę paramą“, – aiškino ministrė.

Pasak jos, Afganistano ministras paaiškino, kad šiuo metu tai yra Afganistano centrinio banko prerogatyva.

Afganistano plėtros bankas (Development Bank of Aghanistan – DBA), įtarus jį finansinėmis machinacijomis ir lėšų išgrobstymu, šiuo metu yra pertvarkomas, dalį jo įsipareigojimų perėmė Afganistano centrinis bankas.

Lietuvos kariuomenė su DBA banku bendradarbiavo kelerius metus – nuo 2007– ųjų rudens iki 2009 metų pradžios. Čia laikytos lėšos buvo naudojamos Afganistane dislokuotų Lietuvos kariuomenės karinių vienetų išlaikymui.

Po DBA banko audito nustatyta, kad daugiau nei 21 mln. JAV dolerių pasisavinti, išgrobstyti ar išeikvoti, didelė dalis pinigų buvo pervesti į kitų šalių bankus. Afganstano institucijos buvo nurodžiusios, jog buvę banko valdininkai sulaikyti.

Tarptautinėje Afganistano atkūrimo misijoje dalyvaujanti Lietuvos kariuomenė šiame banke 2008 metais laikė per 7 mln. litų, 2009 metais jau atsisakius banko paslaugų sąskaitoje liko įšaldyti apie 2 mln.litų.

Lietuvos kariuomenė dėl banke laikytų lėšų trūkumo savo ruožtu atliko tarnybinį patikrinimą, o vėliau pagal šį faktą iškelta baudžiamoji byla. Anot kariuomenės atstovų, šiuo metu bylą tiria Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius