-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 27

Lietuva prisidės prie kovos su branduolinių medžiagų kontrabanda

Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė Pietų Korėjoje vykstančiame Branduolinio saugumo viršūnių susitikime, kuriame aptariamos priemonės ir iniciatyvos branduoliniam saugumui stiprinti, pristatė praktinį Lietuvos indėlį kovojant su branduolinių medžiagų kontrabanda.
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė atvyko į Seulą.
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė atvyko į Seulą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Palaikant JAV iniciatyvą sukurti Branduolinio saugumo kompetencijos centrų tinklą, toks centras dar šiemet bus įsteigtas ir Lietuvoje. Bendradarbiaujant su JAV ir kitais partneriais VSAT Pasieniečių mokykloje Medininkuose įkurtame Branduolinio saugumo kompetencijos centre vyks mokymai, bus rengiami kovos su branduolinių medžiagų kontrabanda pratybų scenarijai ir sąveikos planai, skatinamas tarpinstitucinis bendradarbiavimas. Tikimasi, kad ateityje šis centras taps regioninis.

„Lietuva, būdama branduoline valstybe – planuodama naujos AE statybas ir turėdama panaudoto branduolinio kuro saugyklas, puikiai supranta, kaip svarbu užtikrinti branduolinių medžiagų apsaugą, kad jos nepatektų į nusikaltėlių rankas. Todėl Lietuva ir toliau aktyviai prisidės prie tarptautinės bendruomenės pastangų užtikrinti saugų branduolinių medžiagų naudojimą", – pabrėžia prezidentė.

Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) generalinis direktorius Yukiya Amano susitikime su prezidente oficialiai pažadėjo paramą kuriant ir plėtojant Branduolinio saugumo kompetencijos centrą Lietuvoje. Prezidentės teigimu, tai rodo tarptautinės bendruomenės pasitikėjimą Lietuva.

Branduolinio saugumo viršūnių susitikime taip pat aptariamos branduolinės saugos problemos. Dauguma susitikime dalyvaujančių šalių palaiko Lietuvos siekį, kad visoms pasaulio valstybėms, plėtojančioms branduolinę energetiką, būtų privalomi aukščiausi saugos reikalavimai, o tarptautinės organizacijos (tokios kaip TATENA) tikrintų ir prižiūrėtų, kaip šių reikalavimų laikomasi. Tai užtikrintų, kad ir Lietuvos kaimynystėje Kaliningrado srityje, ir Baltarusijoje planuojamos atominės elektrinės privalės laikytis tarptautinių saugos reikalavimų. Šį klausimą Prezidentė Seule taip pat jau aptarė su TATENOS generaliniu direktoriumi.

Branduolinio saugumo viršūnių susitikime Seule dalyvauja 53 pasaulio valstybių vadovai ir tarptautinių organizacijų (TATENA, JT, ES ir Interpolas) atstovai. Lietuva, įvertinus šalies įdirbį ir didžiulę ilgalaikę patirtį vystant taikią atominę energetiką bei užtikrinant branduolinių medžiagų ir jonizuojančios spinduliuotės šaltinių apsaugą, dalyvauti tokio lygio renginyje pakviesta pirmą kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius