Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 25

Lietuva prisijungė prie deklaracijos prieš seksualinį smurtą ginkluotuose konfliktuose

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius tęsia vizitą Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos (JT GA) 68-ojoje sesijoje Niujorke. Rugsėjo 24 dieną Lietuva prisijungė prie Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretoriaus Williamo Hague‘o inicijuotos deklaracijos, kuria siekiama užkirsti kelią seksualiniam smurtui ginkluotuose konfliktuose.
Barackas Obama, Linas Linkevičius ir Michelle Obama
Barackas Obama, Linas Linkevičius ir Michelle Obama / URM nuotr.

Tarptautinėse operacijose konfliktų apimtose zonose dalyvaujanti Lietuva griežtai pasisako prieš seksualinės prievartos – kaip karo taktikos – naudojimą konfliktuose.

„Tai kliūtis, trukdanti taikos sudarymui, šalies atstatymui ir žmogaus teisių atkūrimui“, – sakė L. Linkevičius.

Ministras taip pat pasveikino ką tik įsteigtą Aukšto lygio politinį forumą (ALPF), skirtą darnaus vystymosi politikos koordinavimui. Kalbėdamas pirmojo ALPF posėdžio metu, ministras pabrėžė lygių galimybių, ypač moterims ir jaunimui, svarbą kuriant darbo vietas, akcentavo partnerysčių vaidmenį ir skatino jas kurti atsižvelgiant į nacionalinius ir bendruomenių poreikius.

„Vyriausybės, privatus sektorius, pilietinė ir akademinė visuomenė turi suvienyti pastangas, idėjas ir patirtį siekiant darnaus vystymosi tikslų“, – sakė L. Linkevičius.

Susitikime su Etiopijos užsienio reikalų ministru Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusu Lietuvos ministras aptarė Europos Sąjungos ir Afrikos Sąjungos, kurios pirmininkė šiais metais yra Etiopija, bendradarbiavimo galimybes bei Lietuvos kandidatūrą į JT Saugumo Tarybos nenuolatines nares. Etiopijos ministras paragino Lietuvą atidaryti ambasadą Adis Abeboje ir akredituoti ją prie Afrikos Sąjungos, kur savo atstovybes turi daugiau nei 100 pasaulio valstybių.

Dvišalio ir daugiašalio bendradarbiavimo klausimai buvo keliami ir L. Linkevičiaus susitikime su Eritrėjos užsienio reikalų ministru Osmanu Salehu Mohammedu.

Ministras Niujorke taip pat susitiko su Europos Sąjungos valstybių diplomatijos vadovais ir aptarė padėtį Sirijoje, Sahelio regione, Artimųjų Rytų taikos procesą, Iraną bei ES Rytų kaimynystės aktualijas.

Be to, L. Linkevičius kartu su visų JT valstybių narių valstybių ir vyriausybių vadovais bei užsienio reikalų ministrais dalyvavo JT Generalinio Sekretoriaus Ban Ki Muno pietuose Generalinės Asamblėjos 68-osios sesijos atidarymo proga.

Rugsėjo 24 d. JT GA prasidėjo bendrieji debatai, kuriuose pasisakė JAV, Brazilijos, Prancūzijos, Ukrainos, Latvijos ir kitų šalių Prezidentai, vyko daugybė kitų daugiašalių renginių.

Lietuva – kandidatė į JT Saugumo Tarybos nenuolatines nares 2014–2015 m. Rinkimai Niujorke vyks spalio 17 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius