-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 07 /12:55

Lietuva ragina ES lygiu griežtinti dvigubos paskirties prekių eksportą į Rusiją

Lietuva ragina Europos Sąjungos (ES) lygiu griežtinti dvigubos paskirties prekių eksportą į Rusiją, kuri jau daugiau nei pusmetį yra užpuolusi Ukrainą.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Apie tai trečiadienį pranešė Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, Kaune susitikęs su Šiaurės ir Baltijos šalių aštuoneto (NB8) užsienio reikalų ministrais.

„Senkant kariniams resursams, kuriuos Rusija panaudoja karui, išmonė taip pat pasireiškia ir kai kurios prekės ir produktai, kurie anksčiau nebuvo naudojami kaip karinė priemonė, gali tokiais tapti. Dėl to yra patvirtinta politinė valia tarp valstybių, kurios dalyvauja mūsų šiame susitikime, kreiptis į Europos Komisiją ir pasiūlyti, kad būtų peržiūrėti eksporto sąrašai“, – kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Matome galimybę toliau siūlyti įvairius spragų uždarymus“, – žurnalistams sakė jis.

G.Landsbergis taip pat pabrėžė, kad laimėti reikia ne tik karą Ukrainoje, bet ir „naratyvo karą“, kurį Rusija bando pakreipti į sau palankią pusę.

„Rusija šį laikotarpį, nepaisant, kad ji pralaimi, gali bandyti išnaudoti, parodydama, kad neva kitiems yra dar sunkiau nei jai. Todėl mums reikia padėti laimėti karą Ukrainai ir laimėti naratyvo karą, kuris yra ne ką mažiau svarbus“, – kalbėjo šalies diplomatijos vadovas.

Visi aštuonių šalių ministrai savo pasisakymuose minėjo Ukrainą ir ragina nenustoti jos remti.

„Kada mes galėsime miegoti ramiai Baltijos pakrantėje? Tik tada, kai V.Putinas sėdės naujame Niurnbergo tribunolo suole“, – sakė Estijos ministras Urmas Reinsalu.

Kada mes galėsime miegoti ramiai Baltijos pakrantėje? Tik tada, kai V.Putinas sėdės naujame Niurnbergo tribunolo suole.

Ministrai taip pat pabrėžė, kad parama turi būti ir karinė.

„Yra puiki proga patiems tiekti ginklus ir raginti tuos, kurie galbūt mano, kad viskas, kas jau galėjo būti padaryta, yra padaryta“, – sakė G.Landsbergis.

NB8 yra neformalus penkių Šiaurės ir trijų Baltijos valstybių – Danijos, Estijos, Islandijos, Latvijos, Lietuvos, Norvegijos, Suomijos ir Švedijos – bendradarbiavimo formatas.

Šio formato šalys rotacijos būdu kiekvienais metais koordinuoja narių veiklą, rengia ir globoja tais metais vyksiančius susitikimus. 2022 metais NB8 bendradarbiavimą koordinuoja Lietuva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius