-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 19

Lietuva ragina JT Saugumo tarybą stiprinti bendradarbiavimą su Tarptautiniu Baudžiamuoju Teismu

JT Saugumo Taryboje spalio 17 dieną pirmą kartą surengtoje diskusijoje apie taikos ir teisingumo santykį Lietuvos atstovai pabrėžė, kad glaudesnis Saugumo Tarybos ir Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) bendradarbiavimas prisidėtų prie efektyvesnės Saugumo Tarybos veiklos.
JTO (Jungtinių Tautų Organizacija)
JTO (Jungtinių Tautų Organizacija) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Saugumo Taryba turėtų siekti artimesnio bendradarbiavimo su TBT išnaudodama politines ir diplomatines priemones, koordinuodama sankcijų režimus ir stiprindama taikos palaikymo mandatus“, – teigė Lietuvos nuolatinio atstovo JT pavaduotoja Rita Kazragienė.

Diskusijoje Lietuva taip pat paragino investuoti į nacionalinių teisingumo institucijų stiprinimą, sutarti dėl principų, kurie leistų bešališkai perduoti atvejus TBT jurisdikcijon, įpareigoti visas valstybes bendradarbiauti su Teismu ir numatyti stabilų perduotų bylų nagrinėjimo finansavimą.

Kaip vieną galimų bendradarbiavimo sričių Lietuva įvardijo moterų vaidmens stiprinimą palaikant taiką ir saugumą pasaulyje.

Saugumo Taryba yra perdavusi Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui Libijos ir Sudano bylas, tačiau byla dėl Sirijos nėra perduota dėl nuolatinių narių nesutarimo dėl situacijos  šioje Artimųjų Rytų šalyje.

Iš penkių nuolatinių Saugumo Tarybos narių net trys – Rusija, Kinija ir JAV – nėra prisijungusios prie TBT Romos Statuto ir nepripažįsta šio teismo jurisdikcijos.

2013-ųjų spalį vyksiančiuose rinkimuose Lietuva kandidatuoja į nenuolatines JT Saugumo Tarybos nares. Kandidatūrą į vieną Rytų Europos regiono grupei skirtą vietą Lietuva yra pateikusi dar 1996 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius