-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 03 12

Lietuva raginama viešinti daugiau duomenų apie lobizmą, verslininkus, partijų finansavimą

Nevyriausybininkai ragina Lietuvą viešinti daugiau duomenų apie lobizmą, verslininkus bei partijų finansavimą.
Biurokratai
Biurokratai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tarptautinės iniciatyvos „Atviros Vyriausybės partnerystė“ išplatintoje tarpinėje ataskaitoje rašoma, kad Lietuvoje turi būti pakeistas lobistinės veiklos reguliavimas, praplečiant lobistinės veiklos sąvoką, atgaivinant lobistų registrą ir padidinant lobistinės veiklos skaidrumą atskleidžiant visą su tuo susijusią informaciją viešai.

Jie kritikuoja Lietuvos patvirtintą „Atviros Vyriausybės partnerystės“ dabartinį veiksmų planą 2014 – 2016 metais.

Lietuvai rekomenduojama sudaryti teisines ir technines sąlygas viešinti daugiau informacijos apie Lietuvoje veikiančias įmones, atverti duomenis apie tikruosius įmonių savininkus, taip pat užtikrinti centralizuotą prieigą prie turto ir interesų deklaracijų.

Nevyriausybininkai taip pat ragina Lietuvą viešinti informaciją apie politinių partijų finansavimą.

Jie kritikuoja Lietuvos patvirtintą „Atviros Vyriausybės partnerystės“ dabartinį veiksmų planą 2014 – 2016 metais, nes kai kurie įsipareigojimai jame suformuoti painiai, be konkrečių siekiamų rezultatų.

„Vyriausybė nesupranta „Atviros Vyriausybės partnerystės“ iniciatyvos tiek planuoti strategiškai, tiek mokytis iš kolegų užsienyje, tiek sudaryti geresnį įspūdį tarptautinėje erdvėje“, – BNS sakė veiksmų plano vykdymą įvertinęs tyrėjas Karolis Granickas.

Vyriausybės atstovas spaudai Antanas Martusevičius BNS teigė, kad „Atviros Vyriausybės partnerystės“ veiksmų planą rengusios darbo grupės atstovai yra pasirengę atsižvelgti į rekomendacijas.

Jis pridūrė, kad darbo grupė šiuo metu rengia naują atviros vyriausybės partnerystės veiksmų planą, kuris bus patvirtintas gegužę.

Valstybės kontrolė BNS nurodė, kad „Atviros Vyriausybės partnerystės“ iniciatyvos veiksmus tiesiogiai atspindi 2016 metais suplanuoti auditai, tokie kaip Viešojo sektoriaus turimų duomenų valdymas, Viešojo sektoriaus vidaus kontrolės sistema bei Viešųjų įstaigų steigimas ir valdymas.

„Atviros Vyriausybės partnerystės“ iniciatyva apima ir viešojo sektoriaus informacijos pakartotinio panaudojimo ir atvirų duomenų klausimus, kuriuos Valstybės kontrolė nagrinės atlikdama auditą „Viešojo sektoriaus turimų duomenų valdymas“.

„Atviros Vyriausybės partnerystė“ yra tarptautinė nevyriausybinė iniciatyva, kurios tikslas yra padėti valstybių Vyriausybėms siekti didesnio skaidrumo, įgalinti piliečius dalyvauti valstybės valdyme, geriau kovoti su korupcija ir plačiau taikyti naująsias technologijas siekiant visų minėtų tikslų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius