Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 03

Lietuva rengiasi užmegzti diplomatinius santykius su Centrinės Afrikos Respublika ir Svazilandu

Lietuva rengiasi užmegzti diplomatinius santykius su Centrinės Afrikos Respublika (CAR) ir nedidele Afrikos pietuose esančia Svazilando karalyste.
Svazilandas
Svazilandas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Siekis užmegzti santykius su šiomis valstybėmis aiškinamas noru turėti didesnį palaikymą Lietuvos atstovams kandidatuojant į Jungtinių Tautų (JT) tarpvyriausybines struktūras, noru sudaryti palankesnes sąlygas Lietuvos verslui ir nevyriausybinėms organizacijoms, taip pat nelaimės atveju suteikti pagalbą Lietuvos piliečiams.

Užsienio reikalų ministerija teigia, kad iki šiol diplomatinių santykių su CAR Lietuva užmegzti negalėjo, nes ten nebuvo efektyvios valdžios, o šalies saugumo padėtis buvo prasta. Pažymima, kad nepaisant dar sudėtingos saugumo ir humanitarinės padėties, šalyje matomi tam tikri teigiami politiniai pokyčiai: 2016 metais pereinamojo laikotarpio vyriausybė sėkmingai perdavė įgaliojimus naujai vyriausybei, 2016 metais demokratiniuose rinkimuose išrinktas prezidentas Faustinas-Archange'as Touadera ėmėsi vykdyti reformas saugumo, ekonomikos bei teisėsaugos sektoriuose ir jo veiksmus remia tarptautinė bendruomenė.

Ministerija atkreipia dėmesį, kad Lietuva jau yra įsitraukusi į CAR saugumo ir politinių problemų sprendimą. 2014 metais ji skyrė CAR 20 tūkst. eurų per Pasaulio maisto programą, būdama nenuolatine JT Saugumo Tarybos nare, pirmininkavo CAR sankcijų komitetui 2014–2015 metais, dalyvavo prancūzų vadovaujamoje karinėje misijoje „Sangaris“ (2014 metais) ir ES karinėje operacijoje EUFOR RCA (2014–2015 metais) CAR. Nuo 2017 metų balandžio Lietuva taip pat prisideda prie ES mokymo misijos, kuri rengia CAR nacionalinės kariuomenės karius.

Nutarimą, kad reikėtų užmegzti diplomatinius santykius Svazilandu, Lietuvos Vyriausybė buvo priėmusi dar 2013 metais, dabar jį numatoma atnaujinti, pasikeitus Lietuvos ambasadorei Jungtinėse Tautose. Svazilandas yra paskutinė Afrikos absoliutinė monarchija, nuo 1986 metų valdoma karaliaus Mswati III.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius